Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Olijfolie en wijn proeven bij de vier eeuwen oude Masseria Salamina in Puglia

Het is een droombestemming voor elke Italiëliefhebber: Masseria Salamina in Puglia. Een schitterende biologische boerderij met zestig hectare grond vol olijfbomen en wijngaarden mét een restaurant. Eigenaar Filippo en zijn familie laten je graag proeven van alle producten die ze maken en bieden ook cursussen en rondleidingen aan. Je kunt er zelfs trouwen!

Italië in het klein
Filippo was in 2008 zijn baan als advocaat in Le Marche beu. Hij besloot terug te keren naar zijn roots, in het zuidelijker gelegen Puglia, om de masseria van zijn familie nieuw leven in te blazen.

Met succes, want inmiddels is de vierhonderd jaar oude boerderij een unieke en gewilde vakantieplek, die door de aanwezigheid van een rijke geschiedenis, natuur, cultuur en keuken een soort Italië in het klein vormt.

De prijzen voor een weekendje op deze idyllische plek zijn pittig, maar ook weer niet zo hoog dat je direct wat kan ik lenen hoeft in te typen in je zoekmachine. Twee personen betalen bijvoorbeeld zo’n vijfhonderd euro voor een verblijf van drie nachten bij Masseria Salamina.

De geschiedenis van Masseria Salamina
De naam Masseria Salamina stamt uit de zeventiende eeuw, toen Giuseppe Salamina het imposante geheel liet bouwen. Het hoofdgebouw lijkt met z’n kantelen en toren meer op een kasteel dan op een boerderij. Dat was voor die tijd niets geks; het enorme terrein moest worden beschermd tegen bandieten die op het platteland rondwaarden.

Van oudsher werden er zeep, cosmetica en ook medicijnen geproduceerd. Eind negentiende eeuw bouwde de familie van Filippo de masseria om tot een villa. In 1986 waren het de ouders van Filippo die er een agriturismo inclusief restaurant van maakten.

De originele functie wordt dus nog altijd grotendeels in ere gehouden en hopelijk op een dag doorgegeven aan de volgende generatie.

Wijn en olijfolie proeven
Filippo en zijn familie leggen een enorme passie voor hun onderneming aan de dag en dat enthousiasme spat af van alles wat ze doen. Zo kun je er heerlijke (biologische) olijfolie en wijnen proeven.

Puglia staat bekend om de Primitivo, een robuuste druif die zorgt voor krachtige wijn, maar Filippo laat je graag ook van andere Pugliese krachtpatsers proeven. Ook de olijfolie is het proeven waard.

Van kookworkshops tot een cosmeticalijn
Als je nog meer wil proeven, kun je ook aanschuiven voor een aperitivo, een lunch of diner of een kookworkshop. Je leert een aantal lokale gerechten bereiden, waarbij de ingrediënten rechtstreeks uit de moestuin of van de bomen worden gehaald. Naast de olijfbomen heeft Masseria Salamina namelijk ook graanvelden, fruit- en notenbomen en een orto vol met allerlei groenten.

Van de oogst maakt de familie haar eigen jams, dips en sauzen. Paprika’s, aubergines, courgettes, tomaten, citroenen…  Ze worden op traditionele wijze verwerkt.

Als klap op de vuurpijl heeft Masseria Salamina haar eigen fruitige cosmeticalijn, met crèmes en zeepjes voor een natuurlijke, frisse uitstraling.

Een droom van een bruiloft
Zoals we eerder al schreven: hier je geliefde het jawoord geven behoort eveneens tot de mogelijkheden. Stel je voor: al je vrienden en familie op deze plek op de mooiste dag van je leven – wat een droom!

Wil je je vakantie bij Masseria Salamina boeken of een kookworkshop reserveren? Op hun website vind je alle mogelijkheden voor een heerlijke ervaring in Puglia!

met dank aan Masseria Salamina voor de foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *