Recepten Risotto alla caprese – Italiaans koken met Felicia
De klassieke insalata caprese met plakken mozzarella en tomaat is ongetwijfeld een favoriet bij velen van ons. Felicia geeft er samen met Michelle van Taste Guide Naples een heerlijke nieuwe draai aan.
Dankzij Michelles culinaire creativiteit kun je deze traditionele combinatie van smaken nu ontdekken in een verrukkelijke tomatenrisotto.
Felicia: ‘Deze risotto is een waar feest voor de smaakpapillen, met de romigheid van verse mozzarella, de frisheid van basilicumolie en een verleidelijke tomatensaus die alles samenbrengt.
Wat heb je nodig voor deze risotto alla caprese?
Voor drie tot vier personen heb je nodig: 300 gram arborio- of carnarolirijst | 1 kilo rijpe kerstomaatjes | 2 grote, rijpe vleestomaten | 500 gram mozzarella | een grote bos (of twee supermarktverpakkingen) basilicum | 100 milliliter volle melk | 150 milliliter extra vergine olijfolie | 1,5 liter groentebouillon (zelfgemaakt of van een blokje) | 2 teentjes knoflook | zout en peper | ijsblokjes
Hoe maak je de...
Recepten Vitello Negroni uit het kookboek Identità van chef-kok Peppe Giacomazza
De sympathieke Siciliaanse chef-kok Peppe Giacomazza weet je altijd weer te verrassen met zijn gerechten die hij samen met zijn broer Gaspare in Italiaans restaurant La Botte in Genk serveert.
Ze zijn stuk voor stuk een weerspiegeling van de Italiaanse keuken – met een kenmerkende eigen signatuur, net als zijn gloednieuwe boek Identità, waarin Peppe Giacomazza je mee op reis neemt naar zijn roots.
Hij gaat op zoek naar de basis van zijn keuken én naar zijn eigen identiteit. Tijdens zijn avontuurlijke ontdekkingstocht ontrafelt hij enkele iconische Italiaanse gerechten en haalt hij herinneringen op aan zijn leermeesters, squadra (team), vrienden en familie. Zo is Identità ook een eerbetoon aan de Italiaanse keuken en aan alle mensen die deze levend houden.
Identità – luxe koffietafelboek vol verhalen, foto’s en recepten
Al die belevenissen en herinneringen bundelde hij in het prachtige Identità, een luxe koffietafelboek vol verhalen, recepten en schitterende foto’s (van de...
Recepten Toscaanse pappa al pomodoro met burrata en verse pesto naar recept van Soep-er
In het kookboek Soep-er serveert Janine de Roode soep uit alle uithoeken van de wereld, voor elke dag van het jaar. Ook uit Italië, met bijvoorbeeld herfstige champignonsoep met truffel en citroen, Toscaanse pappa al pomodoro, soep met orzo, huisgemaakte pesto en citroen, soep van geroosterde cherrytomaten en basilicum en courgettesoep met pecorino en huisgemaakte gerookte citroenolie.
Dankzij de heldere stap-voor-stap-uitleg van Janine de Roode van Soep-er – Utrechts eerste soepbar – maak je de heerlijkste soepen nu ook thuis. Of het nu een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is, er is voor ieder wat wils.
Pappa al pomodoro met burrata en pesto
Wij mogen alvast een voorproefje geven, met het recept voor pappa al pomodoro, een stevige Toscaanse tomaten-broodsoep, met een topping van burrata en huisgemaakte pesto.
Janine: ‘Als ik aan comfort food denk, schiet deze soep me te binnen. Een heerlijk verwarmende en vullende soep, die extra lekker wordt...
Valle d'Aosta Lago di Place Moulin – azuurblauw meer tussen de hoge Alpenreuzen
In het noorden van Italië, omringd door de hoogste toppen van Europa, ligt de kleine regio Valle d’Aosta. Deze groene, bergachtige regio leent zich uitstekend voor actieve vakanties, van wintersporten tot raften en van mountainbiken tot hiken. In deze blog neem Ciao tutti’s Erwin je mee voor een wandeling langs het Lago di Place Moulin.
Erwin: ‘Ten noorden van de stad Aosta ligt de Valpelline. Deze vallei is ontstaan door het uitslijten van de rivier Buthier, die ontspringt op de gletsjers van de Dent d’Hérens. Deze met sneeuw bedekte reus van 4171 meter is de hoogste berg van het dal en vormt tevens de grens met Zwitserland.
Een van de grootste stuwmeren van Europa
Tussen 1961 en 1965 is er net buiten het dorpje Bionaz, bij het gehucht La Lechere, op een hoogte van 1968 meter boven zeeniveau een stuwdam gebouwd om het water van de rivier de Buthier op te vangen.
De Diga di Place Moulin is met zijn honderdvijfenvijftig meter hoogte en een breedte van...
Recepten Kip met druiven, olijven en salie uit Brutto – een kookboek over de briljant eenvoudige keuken van Florence
Na het prachtige Polpo – bomvol recepten uit de Venetiaanse keuken – is Russell Norman terug met een nieuwe kookboekklassieker: Brutto.
Misschien een gekke titel voor een kookboek (brutto betekent lelijk), maar net als de beroemde koekjes geldt ook voor dit kookboek: brutto ma buono, anzi, buonissimo!
Eerbetoon aan de keuken van Florence
Brutto is een eerbetoon aan de keuken van Florence – verbluffend eenvoudig, met maar weinig ingrediënten, maar uitzonderlijk goed. Russell Norman verzamelde in zijn nieuwe, oogstrelende kookboek de beste recepten uit zijn veelgeprezen Trattoria Brutto in Londen
Met gerechten voor elke thuiskok en Russells inspirerende verhalen en insider tips is Brutto een liefdesverklaring aan de eerlijke Toscaanse keuken van een van de mooiste steden van Italië – en in het bijzonder aan de bruisende Florentijnse wijk Santo Spirito.
De Florentijnse keuken is opgebouwd uit een paar simpele bouwstenen die in een handomdraai worden gecombineerd tot een...
Recepten Grissini – het recept voor knapperige Italiaanse ‘soepstengels’
Grissini – het zou oneerbiedig zijn ze zomaar te vertalen met soepstengels – worden nu door heel Italië gegeten. Regelmatig komen ze in een restaurant voorbij als appetizer, in een mandje met brood of soms zelfs in plaats van brood.
Een trouwe lezer van Ciao tutti vroeg ons waar deze grissini nu vandaan komen. Dat hadden we ons nog nooit afgevraagd, dus we moesten haar het antwoord enige tijd schuldig blijven.
De herkomst van grissini
Toch bleef de vraag knagen; zeker als er weer een mandje met grissini op tafel kwam. We besloten dan ook om op onderzoek uit te gaan en vroegen in een aantal Napolitaanse restaurants naar de herkomst van deze knapperige broodstengels.
Het duurde even voordat de Napolitanen het durfden toe te geven – ze probeerden ons namelijk eerst wijs te maken dat de grissini ‘net als alle andere superieure Italiaanse gerechten’ uit Napels kwamen – dat de broodstengels uit het noorden kwamen. Waarbij noorden dan werd uitgesproken als een of andere enge...
Sicilië Ontdek de erfenis van de familie Florio op Sicilië
In de negentiende eeuw zette de familie Florio Palermo op de kaart als een van de hoofdsteden van de internationale jetset, met een keur aan koninklijke bezoekers, industriële grootmachten, beroemde kunstenaars en architecten die genoten van het goede leven in de Siciliaanse hoofdstad.
De naam Florio doet nog altijd denken aan die vervlogen tijden. Want hoewel de familie vier generaties lang genoot van een onuitputtelijk succesverhaal, bleek het geluk van de Florio’s eindig te zijn en verdwenen ze van het Siciliaanse toneel.
Dankzij het boek De leeuwen van Sicilië van Stefania Auci, dat nu verfilmd is voor Disney Plus (zie deze blog), is het verhaal van de Florio’s uit de vergetelheid getrokken en herleeft hun familiegeschiedenis. Ga je mee op zoek naar de sporen die de Florio’s in Palermo en omstreken hebben achtergelaten?
Van Calabrië naar Sicilië
De wortels van de familie Florio liggen in Calabrië, maar Paolo en Ignazio Florio lieten hun kleine Calabrese dorp achter...
Italiaanse films & series Kijktip: I Leoni di Sicilia – serie over de Siciliaanse familie Florio (te zien op Disney Plus)
Vanaf woensdag 25 oktober geniet je op Disney Plus van de serie I Leoni di Sicilia. De Siciliaanse sage van de familie Florio, de leeuwen van Sicilië, waar we eerder van genoten dankzij het prachtige boek van Stefania Auci, is nu eindelijk ook verfilmd!
Het Siciliaans succes van de familie Florio
In de acht afleveringen volg je het leven van de broers Paolo en Ignazio Florio, die het arme Bagnara in Calabrië verruilen voor Palermo, waar ze een specerijenzaak openen die al snel succesvol is.
Paolo’s zoon Vincenzo transformeert de Florio-familie in de jaren voorafgaand aan de vereniging van Italië tot een heus zakenimperium. Gedreven door een brandend verlangen naar succes, wil hij behandeld worden als een gelijke door de adel van Palermo, een zoektocht waarvoor hij moet trouwen met een aristocraat.
Hij wordt echter smoorverliefd op Giulia Portalupi uit de middenklasse en offert zijn verlangen naar een adellijke titel op. Hierdoor krijgt hun enige zoon Ignazio de taak om de naam...
Amalfikust Ontdek de schatten van Conca dei Marini aan de Amalfikust
Tussen de groene terrassen aan de Amalfikust liggen verborgen parels waar veel mensen geen weet van hebben. Eerder nam Felicia van Salerno Travel je al mee naar het piepkleine Furore, dat vooral bekendheid heeft verworven door de schilderachtige inham in de kust die bekendstaat als Fiordo di Furore.
De rest van de gemeente Furore vormt echter een onontdekt stukje Amalfikust waar menig toerist aan voorbij gaat. Furore strekt zich uit over verschillende niveaus die middels trappen met elkaar zijn verbonden en waar de hoofdweg zich al zigzaggend een weg door naar boven baant.
Op een steenworp afstand vind je een soortgelijke schat, waar je, zelfs in het hoogseizoen wanneer de straten van andere kustplaatsen goed zijn gevuld met bezoekers, op je gemak rond kunt dwalen en een stukje puur Amalfikust proeft: het beeldige Conca dei Marini, dat zich als een presepe (kerststal) vanaf honderdtwintig meter hoogte over rotsachtige bergwanden uitstrekt tot aan zee.
Een reis door de geschiedenis...
Le Marche 3 mooie fietsroutes in het zuiden van Le Marche
Le Marche wordt wel eens ‘het best bewaarde geheim van Italië’ genoemd. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de hoeveelheid en diversiteit aan fietsroutes die hier op je wachten.
Er zijn eenvoudige fietsroutes voor wie een ontspannen tochtje wil maken, je kunt (bijna) langs de hele kust fietsen en ook voor wielrenners en mountainbikers die wat meer uitdaging willen, is er volop keuze aan fietstochten.
© foto’s: Marco Biancucci voor Cantina dei Colli Ripani
Lilian van Casa Torre deelt in deze blog drie bijzondere fietsroutes in het zuiden van Le Marche. Haar partner Pepijn fietst al ruim tien jaar vanuit hun vakantiewoning in Ripatransone, in de provincie Ascoli Piceno, en ze deelt onder meer zijn favoriete route. Andiamo?!
© foto: Marco Biancucci voor Cantina dei Colli Ripani
Fietsen langs de Adriatische Zee
van Cupra Marittima naar Porto Ascoli
We beginnen met een route langs het strand. Lilian: ‘Deze fietsroute van circa vijftien kilometer voert volledig langs de...
Amalfikust Cetara – een onbekender juweeltje aan de Amalfikust
De beeldschone Amalfikust weet jaarlijks veel mensen te bekoren. De charme van de kleurrijke huisjes in Positano en de schilderachtige panorama’s in Ravello zijn zonder twijfel wonderen die je met eigen ogen moet aanschouwen, maar ook de minder bekende plaatsen vormen stuk voor stuk een reden om dit stukje Campanië op je wensenlijstje te zetten.
Felicia van Salerno Travel wijst je graag deze (veel) minder bekende plekjes. In eerdere artikelen nam ze je al mee naar Atrani, liet ze je kennis maken met de sfeervolle dorpjes Raito en Albori en andere verborgen pareltjes aan de Amalfikust, zoals Benincasa, Dragonea, Pogerola en Scala.
Ditmaal neemt ze je mee naar een ander juweeltje waar je zeker een stop moet maken wanneer je de Amalfikust bezoekt: Cetara.
Ontdek de charmante sfeer van Cetara
Felicia: ‘Cetara ligt op een steenworp afstand van Salerno. Met het openbaar vervoer ben je er in een mum van tijd, wat ideaal is wanneer je de drukte van de stad even achter je wil laten.
Het...
Chianti Casa di Beau – een nieuw seizoen vanuit het Castello di Cafaggio in Toscane
Vanaf 31 augustus geniet je zeven weken lang van Casa di Beau, waarin Beau van Erven Dorens in Toscane gesprekken voert met bekende gasten.
foto: Casa di Beau | RTL4
Casa di Beau is elke donderdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL4. Het is het derde Italië-seizoen van Beau van Erven Dorens’ programma, na Isola di Beau, met als decor Sardinië, dat in het najaar van 2022 werd uitgezonden, en Lago di Beau, met het Comomeer als setting, dat in de eerste maanden van 2022 te zien was.
Waar in Toscane is Casa di Beau opgenomen?
Tijdens een klein voorproefje in de talkshow van Humberto Tan afgelopen woensdagavond, herkenden we meteen de locatie waar Beau dit jaar zijn gasten ontvangt. Het huis van Beau – Casa di Beau – is het Castello di Cafaggio, in Impruneta, stad van de terracotta.
Castello di Cafaggio ligt iets ten zuiden van Florence, als ware het de toegangspoort tot de Chianti. Op het landgoed van het kasteel worden zowel druiven als olijven geteeld, waar een volle rode wijn...