Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Sardinië

Sardijnse hoedjes

Nina reist over Sardinië, op zoek naar het echte Italië. Dat vond ze dit keer in een wel heel bijzondere winkel! ‘In de winkelstraat van Oristano stikt het van de kleine zaakjes. Een winkel vol objecten voor de bruidsschat, een pastafabriekje. We stiefelen van etalage naar etalage. Opeens beginnen Andrea’s ogen te stralen: een hoedenwinkel! Hij is al maanden opzoek naar een ouderwetse pet. Zo een die alle oude mannetjes in Italië hebben maar die tegenwoordig ook steeds meer door hippe jonge mannen wordt gedragen. We stappen het winkeltje binnen. De oppervlakte is niet meer dan vijf vierkante meter maar op iedere centimeter ligt een hoed. Baretten, hoge hoeden, petten, in alle soorten en maten. De meneer achter de toonbank kijkt verbaasd op. ‘Buongiorno ragazzi! Posso aiutarvi?’ Waarschijnlijk heeft hij niet veel klanten en al helemaal geen blondines vergezeld door een baby. Andrea legt uit wat hij zoekt en de man begint meteen in allerlei kasten te graaien. Met gesloten...
Proef het beste van Italië

Da bere: de wijnen van Podere29 uit Puglia

Terwijl wij in Friuli-Venezia Giulia en Toscane verblijven, attendeerden Ciao tutti-lezers Anne Coen en Paul Grimmon van bere.bene in het Belgische Lier ons op het wijnhuis Podere29. We vroegen Anne om ons iets meer te vertellen over dit wijnhuis, waarmee een bijzondere geschiedenis verbonden bleek te zijn. Anne: ‘Podere29 was de naam die het Opera Nazionale Combattenti gaf aan het perceel waar het huidige wijnhuis van Giuseppe Marrano staat. In 2004 kocht Marrano in località Borgo Tressanti nabij Cerignola, op tien kilometer van de Adriatische kust, het terrein waar tot dan graan geteeld werd. Hij begon met de aanplant van een autochtoon en nobel druivenras uit het noorden van Puglia, de Nero di Troia.’ Terra ai Reduci – de geschiedenis van het Opera Nazionale Combattenti Het Opera Nazionale Combattenti? Daar hadden we nog nooit van gehoord. Gelukkig legt Anne haarfijn uit wat deze organisatie deed: ‘In het begin van de twintigste eeuw onderging Italië een zware crisis op...
Friuli-Venezia Giulia

Ontdek de mooiste dorpjes van de regio Friuli-Venezia Giulia

Ken je dat? Na uren slingeren door een verlaten Italiaanse heuvellandschap zie je ineens in de verte een dorpje opdoemen. Prachtig! Je besluit erheen te rijden en te stoppen om er even rond te kijken, in alle rust te genieten van je ‘ontdekking’. Zodra je de parkeerplaats op draait, sta je weer met beide benen op de grond: alleen maar Nederlandse nummerborden. Natuurlijk doet het aantal toeristen niets af aan de schoonheid van een plek, maar zou het niet geweldig zijn om nog echt onontdekte Italiaanse dorpjes te verkennen? Het kan, in Friuli-Venezia Giulia. Vandaag geven we vijf juweeltjes van dorpen prijs, die klaar zijn om door jou ontdekt te worden… #1 Cividale del Friuli In 53 voor Christus gesticht als ‘Forum Iulii’ door Julius Caesar himself. Forum Iulii verbasterde in de loop der eeuwen tot Friuli – en zo werd dit kleine dorpje de naamgever voor de hele regio Friuli-Venezia Giulia). Het hele historische centrum van Cividale staat op de erfgoedlijst van Unesco en is...
Proef het beste van Italië

Giusti – de oudste producent van aceto balsamico in Modena

De regio Emilia-Romagna kent niet alleen prachtig cultureel Unesco Werelderfgoed, maar ook ontzettend veel culinair erfgoed, waaronder Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, tagliatelle al ragù bolognese en tortellini. Ook balsamico is een van de streekproducten waar Emilia-Romagna trots op is. De productie vindt vooral plaats in en om Modena. Dit ‘zwarte goud’ wordt gemaakt van de lokale druivensoorten Trebbiano of Lambrusco. Het strenge Italiaanse consortium dat de kwaliteit en herkomst van bekende producten waarborgt, kent aan de aceto balsamico een DOP-status toe. Ook de aceto balsamico van Giusti mag dit keurmerk dragen. In Modena kun je het interessante museum van Acetaia Giusti bezoeken, waar je in een authentieke entourage de geschiedenis van de aceto balsamico ervaart. Eeuwenoude balsamico Wij geven alvast een voorproefje van deze heerlijke historie. Giuseppe Giusti startte al in 1605 met het produceren van aceto balsamico, in Modena. Hij was destijds niet de...
Proef het beste van Italië

Velenosi – verleidelijke wijnen op de grens van Le Marche en Abruzzo

Voor Rik Timmer van Vinidirisa is Le Marche, met een kustlijn van honderdtachtig kilometer, meerdere beschermde natuurparken, bergen en tientallen prachtige steden en dorpen, een van de mooiste regio’s van Italië. Rik: ‘Persoonlijk heb ik een voorliefde voor deze regio. San Benedetto del Tronto heeft echt mijn hart veroverd. De stad staat vooral bekend vanwege de haven en visserij. Tegenwoordig vind je hier alles: een heerlijk strand, vriendelijke mensen, goede restaurants, fijne barretjes, een historisch centrum, een prachtige boulevard, nachtclubs en – in het hoogseizoen – een bruisend stadscentrum. San Benedetto del Tronto heeft alles wat je in het ‘echte’ Italië zoekt. Daarnaast is een bezoek aan Grottammare of de middeleeuwse stad Ascoli Piceno een absolute aanrader. Ascoli Piceno is de thuisbasis van wijnhuis Velenosi, waar Vinidirisa de trotse importeur van is. Velenosi is met maar liefst tweeënvijftig exportmarkten een van de belangrijkste (wijn)bedrijven uit de...
Friuli-Venezia Giulia

Scarbolo – bijzondere Pinot Grigio uit Friuli-Venezia Giulia

Pinot Grigio is voor de meeste mensen bekend terrein als het aankomt op Italiaanse wijnen. Maar hoe goed kennen we dit druivenras eigenlijk echt? Rik Timmer van Vinidirisa vertelt je meer over deze geurige druif. Rik: ‘Met zijn lange en goed geregistreerde geschiedenis, die teruggaat tot de Bourgogne in de veertiende eeuw, heeft Pinot Grigio de Europese paden van monniken, keizers, legers en handelaren gevolgd voordat hij in de negentiende eeuw Italië bereikte. Emilio di Sambuy, een generaal uit Piemonte, bracht enkele wijnstokken naar de laars. Deze druivenranken arriveerden uiteindelijk ook in de noordoostelijke regio’s Friuli-Venezia Giulia, Veneto en Trentino-Alto Adige, waar de druif tot op de dag van vandaag zijn beste karakter uitstraalt. Pinot Grigio is, net als Pinot Blanc, een mutatie van Pinot Noir. Het is een van de weinige witte druivenrassen met een donkere schil. Het is een druif die het beste resultaat laat zien in koelere gebieden. Friuli-Venezia Giulia is mede...
Campanië

De beste tips voor Procida – het kleurrijke eiland voor de kust van Napels

Procida, het kleinste eiland voor de kust van Napels, was in 2022 de Italiaanse Culturele Hoofdstad. Terecht, want dit kleurrijke pareltje zal je hart meteen weten te veroveren. Niet vanwege de grootse monumenten, maar simpelweg vanwege de betovering van het doodgewone eilandleven. Van Napels naar Procida Vanuit Napels of Pozzuoli vaar je (met CareMar, Medmar of SNAV) in een uur naar Procida, waar je aankomt in Marina Grande. Van deze haven wandel je naar Marina Corricella met de bekende kleurrijke huisjes, waar je naar het hoogste punt van het eiland kunt klimmen voor een adembenemend uitzicht over al die kleurenpracht. Dwaal door de nog vrij ongerepte natuur en eet een bord spaghetti ai frutti di mare of vers gevangen vis bij een van de restaurantjes aan het water en laat je betoveren door de unieke sfeer van dit kleine zusje van Capri en Ischia. In deze blog deelt Saskia haar beste tips voor een bezoek aan Procida, van de mooiste bezienswaardigheden tot fijne bars en restaurants,...
Florence

Proef het lekkerste ijs van Florence

Er doen nogal wat verhalen over de herkomst van het Italiaanse ijs de ronde. Vaak duidelijk gebaseerd op mythes en legenden, maar soms ook met verrassend duidelijke details over bepaalde historische feiten. Volgens een van die verhalen zou de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo het recept van bevroren ijs mee hebben genomen vanuit China. Er wordt beweerd dat hij heeft gezien hoe de Chinezen bevroren water bewerkten. In Italië was die kennis echter niet nieuw. Al lang voor Marco Polo op reis ging, kenden de Romeinen al methodes om sneeuw en ijs voor later gebruik op te slaan. Slaven brachten grote blokken sneeuw naar de stad, die vooral werden gebruikt om tijdens de warme zomers de wijn een beetje koel te kunnen houden. Maar ook sneeuw zelf was een verkoeling, zeker als het was aangelengd met vruchtensap of honing. IJsmeester Bernardo Buontalenti Bernardo Buontalenti, een Florentijn die op velerlei gebieden uitblonk, dook dieper in de kunst van het koelen. Hij was namelijk een...
Proef het beste van Italië

Local Aromas – thuis Italiaans koken met de Romeinse familie Bianchini

Desiree werd in 2015 verliefd op Italië en verhuisde naar Rome, waar ze in 2017 de zussen Benedetta en Valeria leerde kennen. Samen met hun vader, moeder en neef Eric runnen Benedetta en Valeria Local Aromas, een écht familiebedrijf dus. De naam zegt al meteen waar het om gaat: lokale aroma’s, uit de Romeinse keuken in dit geval (Aroma is daarmee ook een mooie woordspeling naar Roma, de Italiaanse benaming voor Rome). Italië heeft een fantastisch en vooral gevarieerd aanbod van verse, lokale producten, waarmee je de heerlijkste gerechten op tafel kunt zetten. Daarbij is eten voor de Italianen nooit ‘zomaar’ eten; het is een beleving, een enorm sociaal gebeuren. Dit wordt, samen met de authentieke recepten, doorgegeven van generatie tot generatie – ook bij de familie Bianchini. Desiree: ‘Benedetta is naast wijnsommelier ook olijfoliesommelier en professioneel kaasproever. Haar zus Valeria is een professionele banketbakker. Ook voor de typische Italiaanse desserts (van...
Campanië

Zeven goede redenen voor een vakantie in de Cilento

Met steden als Napels en Salerno en een kustlijn met pareltjes als Positano en Sorrento is het meer dan logisch dat de regio Campanië enorm in trek is en steeds vaker wordt gekozen als vakantiebestemming. Misschien dat de enorme toeristenstroom langs de Amalfikust je wat huiverig maakt en je liever een rustigere bestemming kiest. Als je wil genieten van de schoonheid van de regio Campanië, maar dan buiten de gebaande paden, reis je nog iets zuidelijker, naar de prachtige Cilento, een streek die zich uitstrekt van de havenstad Salerno tot aan het stadje Sapri. Felicia van SalernoTravel geeft je een aantal goede redenen om de Cilento te bezoeken. #1 De Cilento is minder toeristisch Felicia: ‘Ik trap direct af met misschien wel de belangrijkste steekwoorden bij het bepalen van de ideale vakantiebestemming: minder toeristisch. Afgezien van een enorme piek in de maand augustus – wanneer de Italianen zelf vakantie vieren – kun je namelijk stellen dat de Cilento een stuk minder...
Proef het beste van Italië

Il caffè sospeso – een sympathiek kopje koffie uit Napels

In Napels bestaat al sinds jaar en dag de traditie van de caffè sospeso: koffie in de wacht. Als je één caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het tweede kopje, de sospeso, kan dan later op de dag door een Napolitaan die zich geen kopje koffie kan veroorloven, worden gedronken. De traditie is ontstaan in de crisisjaren na de Tweede Wereldoorlog. Kun je je voorstellen hoe gelukkig iemand toen kon worden van de woorden: wil jij een kopje koffie? Dat de caffè sospeso levens heeft veranderd, blijkt ook uit de naar de traditie vernoemde documentaire, te zien op Netflix. Hoewel de traditie van de caffè sospeso vandaag de dag lang niet meer door iedere Napolitaan in ere wordt gehouden, is het voor toeristen erg leuk om te zien hoe op de bestelling van een gewone koffie en een caffè sospeso wordt gereageerd. Wedden dat een caffè sospeso bij iedereen in de smaak valt? In 2015 leek de traditie ook Nederland en België te veroveren. Wim Labie en Luc Balcer richtten de...
Proef het beste van Italië

Een kerststal van pasta in Varese

Onlosmakelijk verbonden met Kerstmis: een kerststal met Maria en Jozef rond de kribbe, de os, de ezel, de herders en hun schaapjes, de engelen en, wat later, de drie wijzen uit het oosten met hun kamelen en geschenken. Wisten jullie dat we deze traditie te danken hebben aan Franciscus van Assisi? Hij was het die in 1223 voor het eerst een kerststal neerzette. Een levende welteverstaan, met echte dieren en mensen, en een pasgeboren kindje in de kribbe – in het Italiaanse dorp Greccio. Inmiddels heerst in elke kerk in Italië in december de kerststalkoorts. Vrijwilligers zijn uren, zo niet dagen bezig om de mooiste stalletjes te bouwen en te bevolken met de heilige familie, de herders en de wijzen, vaak volgens Napolitaanse traditie aangevuld met een heel dorp en beroemde personen. Stuk voor stuk de moeite van het bekijken waard. Creatieve kerststallen Daarnaast worden er elk jaar heel wat bijzondere kerststallen gemaakt, met enorm enthousiasme, veel tijd en geduld en een flinke dosis...