Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Parkeren in Toscane – tips voor (gratis) parkeren in Florence, Siena, San Gimignano, Pisa, Lucca, Pistoia, Volterra en Arezzo

Ga je met de auto naar Toscane of huur je een auto om de mooiste Toscaanse steden en dorpen te bezoeken? In de kleinere Toscaanse plaatsjes levert parkeren meestal geen problemen op. Wel goed om te weten: blauwe lijnen om een parkeervak betekent dat je moet betalen voor je parkeerplaats, witte lijnen betekent dat je er gratis kunt parkeren.

Ga je naar een grotere stad, zoals Siena, Pisa of Florence, let dan goed op, want de meeste stadscentra in Italië zijn autoluw. Wees alert als je je bestemming nadert want de autoluwe zone (de ZTL, wat staat voor Zona Traffico Limitato) is niet overal even duidelijk aangegeven. Zie ook ons artikel over de ZTL.

Parkeren kun je bij deze grotere plaatsen het beste doen aan de rand van de stadscentra of in een van de parkeergarages. We zetten hieronder de parkeermogelijkheden in de grootste Toscaanse plaatsen voor je op een rijtje.

Parkeren in het centrum van Florence (betaald)

Voor zover we weten, kun je in Florence nergens gratis parkeren. Betaalde parkeergarages vind je bij het treinstation Santa Maria Novella, bij de Mercato Centrale (San Lorenzo), bij het Piazza della Libertà, bij het Piazza Ghiberti (Sant’Ambrogio), bij het Piazza Beccaria en bij Stazione Leopolda/Porta al Prato. Ook bij het Fortezza da Basso (Fiera) vind je een grote parkeergarage.

Op de website Firenze Parcheggi vind je niet alleen alle details, maar kun je ook zien hoeveel plekken er nog over zijn in de verschillende garages. Zo rijd je niet voor niets een bepaalde richting op.

De parkeergarage Santa Maria Novella is het meest centraal maar ook het duurst. Je betaalt drie euro voor het eerste uur en vervolgens € 1,50 voor elk half uur.

Ook erg centraal is de parkeergarage onder de Mercato Centrale (San Lorenzo), maar dit is vooral een optie als je pas tegen de middag of later aankomt. Hier betaal je namelijk van maandag tot en met zaterdag tussen 7.00 en 14.00 uur (als de markt open is) twee euro voor het eerste uur, drie euro voor het tweede uur en acht (!) euro voor elk uur daarna. Na 14.00 uur en op zondag betaal je twee euro per uur. Bij het Piazza della Libertà (een kwartier lopen naar de Duomo) betaal je twee euro per uur of tien euro per dag.

de verkeersborden van Clet kom je in Florence overal tegen

Bij Sant’Ambrogio (Piazza Ghiberti/Largo Annigoni) betaal je tussen 7.00 en 14.00 uur, als de Mercato di Sant’Ambrogio in volle gang is, één euro voor het eerste uur, twee euro voor het tweede uur en drie euro vanaf het derde uur. Na 14.00 uur ’s middags betaal je twee euro per uur.

Aan het Piazza Beccaria, dat nog iets verder oostwaarts ligt, vind je een kleine parkeergarage, waar je € 1,70 per uur betaalt.

Bij de parkeergarage Porta al Prato (Via Elio Gabbuggiani), niet ver van het station Santa Maria Novella, betaal je één euro voor het eerste uur en twee euro voor elk uur daarna. Een dagkaart is er voor twintig euro.

Je kunt ook nog altijd (betaald) parkeren op het Piazzale Michelangelo, maar het aantal parkeerplaatsen is hier drastisch ingeperkt dus je moet er dan wel echt vroeg bij zijn.

Parkeren in Florence – buiten het centrum

Dankzij de fijne tramverbinding naar station Santa Maria Novella kun je ook buiten het centrum parkeren en dan met de tram verder reizen. Een kaartje voor de tram kost € 1,50 voor een enkele reis (zie deze link voor alle tarieven).

Je kunt kaartjes kopen via de automaat op het perron, bij een edicola (tijdschriftenkiosk) of een tabakswinkeltje (te herkennen aan de grote witte T op het zwarte of donkerblauwe uithangbord). Vergeet niet je kaartje af te stempelen in de tram!

Opstappen kan bijvoorbeeld bij beginpunt Villa Costanza of bij het winkelcentrum Ponte a Greve aan de Viuzzo delle Case Nuove 9. Hier stap je op de tram (halte Nenni-Torregalli) richting het centrum (Alemanni – Stazione). Het ritje duurt ongeveer vijftien minuten.

Andere opstaphaltes zijn Arcipressi (Via Andrea di Pontedera), Talenti (Viale Talenti, achter de COOP-supermarkt) en Sansovino (Via del Sansovino).

Parkeren in Siena

Dicht bij het historisch centrum van Siena kun je gratis parkeren bij Porta Laterina, op ongeveer tien minuten lopen vanaf het Piazza del Campo.

Goedkoop parkeren kan bij het treinstation (vanwaar je de roltrap kunt nemen die je omhoog brengt, vlak bij de Porta Camollia); je betaalt hier maar twee euro voor de hele dag.

Parkeren kan ook bij parkeergarage Il Campo (bij de Porta Tufi en op loopafstand van het Piazza del Campo). Je betaalt hier twee euro per uur of vijfendertig euro voor een etmaal. Bij de Il Duomo-garage en de Santa Caterina-garage (beide in de buurt van de Duomo) betaal je hetzelfde.

Op de parkeerplaats bij de San Francesco (dicht bij de universiteit) betaal je eveneens twee euro per uur of vijfendertig euro voor een etmaal. Een roltrap brengt je omhoog, want de parkeerplaats ligt ‘diep’ onder het historisch centrum.

Een van de grootste parkeergelegenheden van Siena, met bijna achthonderd parkeerplekken, vind je bij het Fortezza en het stadion. Hier betaal je ook twee euro per uur, maar alleen tussen 7.00 en 20.00 uur. Een dagpas kost € 26,-. Op woensdag is er veel minder plek in verband met de wekelijkse markt, dan kun je beter elders parkeren.

Op de website Siena Parcheggi vind je (ook in het Engels) meer informatie over alle parkeermogelijkheden.

Parkeren in San Gimignano

Rijden kan wel eens chaotisch zijn in Italië, maar het parkeren in San Gimignano is minutieus geregeld. De parkeerplaatsen zijn er zelfs genummerd en via deze website check je live de actuele status van parkeerplekken op alle hieronder genoemde parkeerplaatsen!

P1 Giubileo is de grootste en goedkoopste parkeerplaats. Je betaalt € 1,50 per uur en maximaal zes euro per dag. P2 Montemaggio ligt wat dichter bij het historisch centrum. Parkeren kost hier twee euro per uur en maximaal twintig euro per dag. P3 Bagnaia Superiore en P4 Bagnaia Inferiore liggen bijna direct naast elkaar. Hier betaal je twee euro per uur tot een maximum van vijftien euro per dag.

Gratis parkeren in Pisa

Wil je je auto gratis parkeren in Pisa? Ga dan naar de P&R-parkeerplaats bij het stadion (Via Pietrasantina), op redelijke loopafstand van het Piazza dei Miracoli.

Als je het te ver lopen vindt, kun je ook gebruik maken van de LAM Rosso (de rode LAM-bus) naar het Piazza dei Miracoli of van de speciale shuttlebus naar zowel het Piazza dei Miracoli als het centrum van Pisa. De shuttlebus rijdt van 8.30 tot 17.30 uur van 15 maart tot en met 14 oktober, van 15 oktober tot en met 14 maart kun je de bus nemen van 9.00 tot 17.00 uur.

Gratis parkeren kan ook aan de Via Paparelli (behalve op woensdag en zaterdag, want dan is er markt en mag je hier niet parkeren). Ook van hier loop je naar het Piazza dei Miracoli, maar er stopt ook een shuttlebus (de E-lijn) naar het centrum en een bus die je naar het station brengt.

De derde gratis parkeerplaats in Pisa vind je aan de Via Pratale, iets verder weg maar nog altijd op loopafstand van het Piazza dei Miracoli.

Parkeren in Pisa (betaald)

Er is een parkeergarage aan de Via Cammeo, net achter de Scheve Toren. Je betaalt hier twee euro per uur (van 6.30 tot 23.30 uur). ’s Nachts (van (23.30 tot 6.30 uur) betaal je één euro per uur. Campers kunnen hier helaas niet parkeren.

Een andere betaalde parkeergelegenheid vind je aan de Via Vecchia Barbaricina. Hier betaal je € 1,50 per uur. Vlak bij het station kun je parkeren in de nieuwe parkeergarage op het Piazza Vittorio Emanuele. Hier betaal je twee euro per uur.

Een andere optie is de parkeerplaats tussen het vliegveld en het station van Pisa. Met de PisaMover kun je vanaf hier makkelijk en snel richting centrum. Meer informatie over deze parkeerplaats en de tarieven vind je op de website van PisaMover.

Gratis parkeren in Lucca

Buiten de stadsmuren vind je een aantal gratis parkeerplaatsen, bij het voormalige ziekenhuis en in de Giannotti-buurt (behalve in september, want dan is hier een beurs). Van hier is het ongeveer een kwartiertje lopen naar het centrum, maar je kunt ook met de bus. Kaartjes voor een enkele reis kosten € 1,20 p.p. (of twee euro als je ze bij de chauffeur koopt).

Parkeren in Lucca (betaald)

Een van de goedkoopste parkeergarages is Park Mazzini. Hier betaal je een euro voor het eerste uur en vervolgens € 1,50 per uur. Park Cittadella en Park Lorenzini bieden beide ook een goede en veilige optie. Je kunt bij Park Lorenzini ook meteen fietsen huren.

Buiten de muren vind je Park Carducci, waar je één euro per uur betaalt of vijf euro per dag. Bij Park Palatucci betaal je twintig cent voor het eerste uur en één euro voor elk volgend uur. Voor zes euro kun je hier de hele dag parkeren. Deze twee parkeerplekken bieden ook fietsverhuur aan en je kunt er buskaartjes kopen.

Parkeren kan ook bij de betaalde parkeergelegenheden zonder bewaking langs de Via del Pallone, de Corso Garibaldi, de Via dei Bacchettoni, de Santa Maria en het Piazzale Verdi (waar ook het busstation is). Het tarief wisselt van vijftig cent per uur tot twee euro per uur.

Op deze website vind je meer informatie plus een plattegrond met daarop alle parkeergelegenheid in Lucca.

Parkeren in Pistoia

Gratis parkeren in Pistoia kan onder meer bij Parcheggio Stadio. Er is een navetta (shuttlebus) die je naar de stad brengt. Terug neem je buslijn 1 of M-il Micco. Gratis parkeren kan ook bij Parcheggio Cellini, vanwaar je via het Fortezza Santa Barbara en het Piazza d’Armi de stad in loopt.

Bij het station vind je Parcheggio Petrini, waar je voor de hele dag parkeren slechts één euro betaalt. Na 20.00 uur is parkeren hier gratis.

Parkeren kan ook bij Parcheggio Porta al Borgo, net achter de Russisch-orthodoxe kerk, op loopafstand van het centrum. Let wel op, want de rotonde vlak voor de parkeerplaats is voor driekwart gewoon te berijden maar het stuk dicht bij de San Francesco kerk behoort al tot de ZTL.

Parkeren in Volterra

Parkeren net buiten het historisch centrum kan in Volterra op veel plekken, bijvoorbeeld bij de Porta Fiorentina, bij Docciola (al moet je dan wel een heleboel trappen op om in het centrum te komen), bij Gioconovo (Viale Porretti) en bij de Porta Marcoli. Bij het Piazza della Libertà vind je een betaalde parkeergarage.

Parkeren in Arezzo

Parkeren in Arezzo kan bij Parking Pietri (Via Pietri), waar je zowel gratis als betaalde parkeerplekken (zeventig cent per uur) vindt. Het ligt dicht bij het historisch centrum. Je hoeft niet bang te zijn dat er geen plek is, want er zijn meer dan tweehonderd parkeerplekken. Meer parkeeropties in Arezzo vind je via deze link.

Tot slot nog een tip: zorg dat je in de auto wat kleingeld hebt, niet alleen voor de parkeerautomaten maar ook voor de ‘parkeerwachters’, de straatverkopers die als je ze twee euro geeft een extra oogje in het zeil houden. Op de grote betaalde parkeergelegenheden uiteraard niet nodig, maar op de kleinere parkeerplaatsen kom je ze zeker tegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips