Italiaanse films & series Rapito, de nieuwe film van Marco Bellocchio
Vanaf 22 februari 2024 is Rapito te zien in de Nederlandse filmzalen. Deze nieuwe film van Marco Bellocchio, die eerder onder meer Il traditore en Fai bei sogni regisseerde, neemt je mee naar Bologna en Rome. Namens Cherry Pickers mogen we alvast een voorproefje delen van deze film.
Ontvoerd door de paus
Op 24 juni 1858 dringen soldaten van de paus het huis van de familie Mortara binnen, in de joodse wijk van Bologna. Op bevel van de kardinaal moeten ze de kleine Edgardo meenemen.
Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het toenmalige kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen.
Met brede steun van binnen en buiten de joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de kerk en paus Pius IX hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië,...
Recepten Italopop – swingende Italiaanse recepten van Vanja van der Leeden
Op zoek naar een nieuwe boost voor je Italiaanse kookrepertoire? In Italopop deelt Vanja bijna honderdvijftig swingende Italiaanse recepten, met een eigentijdse, soms internationale maar altijd verrassende twist.
Met dit kleurrijke kookboek – met prachtige foto’s van Vanja’s man Remko Kraaijeveld – maakt Vanja de Italiaanse keuken spannender, verrassender en verleidelijker. Sommige Italianen zullen er niets van willen weten, maar haar originele kijk geeft la cucina italiana nieuwe glans.
In dit artikel vertellen we je meer over Italopop én trakteren we alvast op een voorproefje, namelijk het recept voor gnudi olandesi – ‘naakte’ gnocchi met boerenkool en chorizoboter.
Verrassend Italiaans comfort food
Italopop barst van de smakelijke verhalen en recepten voor verrassend Italiaans comfort food: van Siciliaanse caponata met Indo-knipoog en Romeinse next level carbonara tot caprese met geroosterde tomaat en venkel-chilibroodkruim.
Of wat denk je van farinata met lardo en...
Le Marche Ontdek zes leuke markten in Le Marche
Een vakantie in Italië is niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele markten. Of je nu gaat voor lokale delicatessen, voor antiek of voor een mooi souvenir, het is altijd heerlijk om te struinen langs de kraampjes en de markttaferelen met je camera vast te leggen.
Vandaag geven we daarom zes tips voor bijzondere markten in de regio Le Marche:
Il Bello e il Buono al Pià – Ancona
Het mooie en het lekkere is elk eerste weekend van de maand te vinden in Ancona, aan de Corso Carlo Alberto. Een artistieke markt voor typische producten en handgemaakte spulletjes. Porselein, houtwerk, glaswerk, ansichten, klokken en wekkers: hier vind je werkelijk van alles en nog wat. Maar ook de lokale specialiteiten komen aan bod. Er valt van alles te proeven op deze markt, die niet voor niets il bello (het mooie) en il buono (het lekkere, het goede) verenigt. Een uitstekende combinatie!
Wekelijkse markt in Ascoli Piceno
Ascoli Piceno is niet alleen bekend van het mooie historische...
Recepten Gebakken perziken van The Chiappa Sisters
Op de markt kochten we een grote zak vol verse perziken. We konden de verleiding van het fluweelzachte huidje niet weerstaan en aten er direct al een paar op, maar de rest bewaarden we voor dit goddelijke recept uit het nieuwe kookboek van de Chiappa Sisters. Om je vingers bij op te eten!
De Chiappa Sisters zijn drie zusjes van Italiaanse afkomst, opgegroeid in een Italiaanse gemeenschap in Wales. Koken, eten en daar samen van genieten staat hun hele leven al centraal.
De zusjes werken nauw samen met Jamie Oliver en hebben in Groot-Brittannië inmiddels hun eigen tv-serie. Hun gloednieuwe boek Simply Italian kwam in Engeland op nummer één binnen in de kookboeken top tien. Niet zo gek, want Simply Italian is een lust voor al je zintuigen!
Het kookboek is een waar feest voor iedereen die van Italië en Italiaans eten houdt. Het staat bomvol met de lekkerste Italiaans gerechten die al generaties lang met veel liefde worden klaargemaakt door de Chiappa’s. Van makkelijk tot moeilijk,...
Amalfikust De weg van de duizend bochten – de Strada Statale 163 langs de Amalfikust
Eerst Napels zien en dan sterven? Nou, nee! Want hoe mooi Napels ook is, ten zuiden van de stad wacht een waar paradijs. Ciao tutti neemt je mee op een zomerse ontdekkingstocht langs steile rotsen, kleurrijke stadjes, de letterlijk schitterende zee in de diepte en voor toe een verfrissende limoncello.
De weg van de duizend bochten
De Strada Statale 163, die hoog boven de Amalfikust slingert, wordt niet voor niets ook wel ‘de weg van de duizend bochten’ genoemd. Veertig kilometer lang slinger je langs misschien wel het mooiste stukje kustlijn van Italië. Elke bocht trakteert je op steeds een ander vergezicht. Nu eens zie je de onmetelijke, azuurblauwe zee, dan weer eindeloze rijen citroenbomen, afgewisseld met kleurrijke koepeltjes en een eiland aan de horizon.
Positano – kleurrijk palet op de rotsen
Onze eerste bestemming langs deze duizendbochtenweg is Positano, dat door Paul Klee werd omschreven als ‘de enige plek ter wereld met een verticale in plaats van een horizontale...
Recepten Macaronikroketjes – een historisch recept voor Milanese croquettes gevuld met pasta
Als Manon van eet!verleden vertelt over pastarecepten in Nederlandse kookboeken uit de achttiende en negentiende eeuw, neemt niet iedereen haar meteen serieus. Zeker niet als ze horen dat de pasta voor ovenschoteltjes vijfenveertig minuten moet koken. Een doodzonde, denk je nu. Totdat je de proef op de som neemt en je het resultaat ziet en proeft!
foto: Jeroen Savelkouls | Historisch Kookboek restjes
Manon: ‘Het klinkt misschien gek, maar de langdurig gekookte macaroni levert een zijdezachte smeuïge schotel op die perfect is voor echt comfort food.
Maak je de historische recepten met pasta gekookt naar onze maatstaven, dan gaat het mis. De pasta droogt uit, wordt hard en is nauwelijks eetbaar.
Oude pastarecepten in Nederland
Behalve deze ovenschoteltjes van macaroni zijn er veel meer pastarecepten in Nederlandse kookboeken van ruim tweehonderdvijftig jaar geleden te vinden. Vaak heeft de Italiaanse receptuur een Nederlandse twist.
In de Nederlandse en Belgische eetcultuur heeft...
Italiaanse films & series Klem – van serie naar speelfilm in het schitterende decor van Toscane
Vanaf vandaag, 2 februari, in de bioscoop: Klem, een speelfilm van regisseur Frank Ketelaar, met in de hoofdrollen onder anderen Jacob Derwig als Marius Milner, Georgina Verbaan als Kitty van Mook, Barry Atsma als Hugo Warmond, Ellen Parren als Sophie Winter én het prachtige Toscane.
De Italiaanse actrice Claudia Vismara (die je wellicht kent van Nero a metà en Rocco Schiavone) maakt haar debuut in een Nederlandse film, in de rol van Isabella Garboni.
Criminele draaikolk in Toscane
Marius en Kitty wonen alweer enige tijd in Italië, waar ze de hand hebben weten te leggen op een wijngaard in Toscane. Marius heeft zijn leven gebeterd, dus vertrekt Hugo vol goede moed samen met Sophie en zijn dochter Suus naar Italië.
Maar er blijkt een luchtje te kleven aan de aankoop van de wijngaard. Hugo is nog niet aangekomen of alles escaleert; voor hij het weet vliegt zijn auto in brand en begint er een strijd op leven en dood.
Opnieuw wordt Hugo door Kitty en Marius meegesleurd in een...
Recepten Chiacchiere – Siciliaanse kletskoppen voor carnaval
Een kleine vijf jaar geleden startte Ko Sliggers zijn Italiaanse avontuur. Hij laadde zijn spullen in een bus en vertrok naar het zuiden.
Gewapend met een woordenboek Italiaans vroeg hij koks, huisvrouwen en vissers het hemd van het lijf over hun Italiaanse keuken. Hij deed hiervan verslag in het VPRO-programma De zaterdagbijlage van de Avonden.
Het leven in Zuid-Italië beviel Sliggers zo goed dat hij bleef. Hij ging aan de slag als kok op het eiland Lipari en bleef ondertussen speuren naar de culinaire geschiedenis van deze streek. En naar de herkomst en merkwaardigheden van de ingrediënten die hij gebruikte in de keuken. Het bleek de perfecte basis voor een prachtig kookboek. Een boek waarin Sliggers het beste van zichzelf laat zien als kok én vormgever.
Drieduizend jaar culinaire cultuur in de pannen
Koken tussen vulkanen is gevuld met meer dan tweehonderdveertig recepten en informatie over een groot aantal ingrediënten. Ook de bijzondere culinaire geschiedenis van het...
Ligurië Volg de Strada Balcone – van Il Funtanin (bij Ventimiglia) naar de Curva del Marzocco (bij Coldirodi)
Langs de kust van Ligurië loopt de Strada Balcone, een route met zeven balconi, balkons, waar je geniet van de allermooiste uitzichten. De route kronkelt van Ventimiglia, vlak bij de Franse grens, verder langs de kust om net voor Cervo het achterland in te slaan.
Jessica volgde deze route en neemt je in een reeks van drie blogs mee langs de zeven uitkijkpunten van deze Strada Balcone en andere pareltjes op de route die je niet mag missen.
Pays Aimables – grensoverschrijdend project
Jessica: ‘De Strada Balcone maakt deel uit van Pays Aimables, een Europees project waarin Frankrijk en Italië samenwerken om slow toerisme te introduceren aan de Bloemenrivièra, in de Alpi Marittime en in het overige gedeelte van de Italiaanse en Franse Alpen.
Pays Aimables wil een wat fijnmaziger vorm van toerisme promoten, duurzamer en met meer aandacht voor kleine, lokale ondernemers en producenten. Dat is fijn voor die ondernemers, maar vooral fijn voor jou, want zo ontdek je de mooiste plekken...
Italiaanse films & series Bekijk een voorproefje van de prachtige film Piccolo Corpo
De prijswinnende Italiaanse film Piccolo Corpo is binnenkort ook in Nederland en België te zien. Wij mogen alvast een voorproefje geven van deze prachtige film, die zich afspeelt in de regio Friuli-Venezia Giulia.
De barre reis van Agata
In Piccolo Corpo neemt regisseur Laura Samani je mee naar het Italië van begin twintigste eeuw. De jonge Agata besluit in haar eentje een barre reis te maken, op zoek naar verlossing voor haar stilgeboren dochtertje.
Door het betoverende maar intimiderende landschap gaat ze op zoek naar een wonder voor haar kindje. Deze missie is niet geheel zonder gevaren, maar onderweg krijgt Agata hulp van de rondtrekkende Lynx. Samen trotseren ze de elementen. Maar weten ze hun bestemming te bereiken?
Mythisch sprookje over moederschap
Het ruige landschap vormt het decor voor een mythisch sprookje over moederschap, onverwachte vriendschap en de kracht van een vrouw. De film wordt grotendeels in het Friuliaans gesproken, wat het geheel nog meer sfeer geeft en...
Recepten Fruitige dipsaus voor bij pauselijke gehaktballetjes naar recept uit Borreltijd!
In de twintigste eeuw kwam in Nederland voor de tijd rond vijf uur de term ‘borreltijd’ op, hoewel het Nederlands toen ruim zevenhonderdvijftig (!) synoniemen voor een ‘borrel’ kende, zoals neutje, druppel en kopstoot.
Oorspronkelijk betekende een borrel een klein glaasje sterke drank, hoofdzakelijk jenever. Tegenwoordig is werkelijk ieder drankje toegestaan als de vijf in de klok is. We borrelen met wijn, bier, een cocktail of een alcoholvrij drankje. Borrelen en borreltijd gaan tegenwoordig meer om het samenzijn en om de combinatie van hapjes en drankjes dan om het drankje alleen. Dat is in Italië niet anders dan in Nederland.
foto: Jeroen Savelkouls
Eeuwenlang waren kleine hartige en zoete hapjes voornamelijk onderdeel van de hoofdmaaltijd van de dag. In gegoede kringen telden deze diners meerdere gangen, waarbij de hapjes vooral in de eerste en laatste gang op tafel kwamen.
Het serveren van kleine gerechtjes stond voor elegantie en verfijning en liet zien wat de gastheer...
Recepten Tagliolini met citroen naar recept van Claudia Roden
De naam Claudia Roden wordt tot in de hoogste gastronomische kringen met eerbied uitgesproken. In Med, een gloednieuwe verzameling van ontspannen recepten uit de keukens van de landen aan de Middellandse Zee, vertelt ze je de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte en laat ze de vele en gevarieerde smaken van de Mediterraneo zien in vele zonovergoten, eenvoudige gerechten die ze het liefst kookt.
Claudia Roden zegt in het voorwoord: ‘Toen mijn kinderen vijfendertig jaar geleden alle drie tegelijk het huis verlieten, besloot ik om ook te vertrekken en rondom de Middellandse Zee te gaan reizen. Ik ging alleen, a l’aventure, zonder een plan en zonder afspraken.
Ik heb een goede jeugdherinnering aan het overweldigende moment dat we via de weg door de woestijn vanuit Caïro aankwamen in Alexandrië en opeens de zee zagen. Voor mij was Alexandrië een andere wereld met andere bomen, bloemen en nieuwe geuren, waar de huizen geel en roze waren. In vergelijking met het bedeesde...