Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tagliolini met citroen naar recept van Claudia Roden

De naam Claudia Roden wordt tot in de hoogste gastronomische kringen met eerbied uitgesproken. In Med, een gloednieuwe verzameling van ontspannen recepten uit de keukens van de landen aan de Middellandse Zee, vertelt ze je de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte en laat ze de vele en gevarieerde smaken van de Mediterraneo zien in vele zonovergoten, eenvoudige gerechten die ze het liefst kookt.

Claudia Roden zegt in het voorwoord: ‘Toen mijn kinderen vijfendertig jaar geleden alle drie tegelijk het huis verlieten, besloot ik om ook te vertrekken en rondom de Middellandse Zee te gaan reizen. Ik ging alleen, a l’aventure, zonder een plan en zonder afspraken.

Ik heb een goede jeugdherinnering aan het overweldigende moment dat we via de weg door de woestijn vanuit Caïro aankwamen in Alexandrië en opeens de zee zagen. Voor mij was Alexandrië een andere wereld met andere bomen, bloemen en nieuwe geuren, waar de huizen geel en roze waren. In vergelijking met het bedeesde en serieuze Caïro was het een stad van vrijheid en plezier.

Je voelde de uitbundige sfeer in de cafés en op de boulevards, in de straten werd Italiaans, Grieks en Frans gesproken. De stad hoorde toe aan een andere wereld, een wereld waar ook steden als Marseille, Barcelona, Genua, Athene, Algiers, Beiroet en Tanger bij hoorden. Deze wereld had een eigen cultuur die zo krachtig was dat het hele land erdoor beïnvloed werd, alsof de zee het centrum van deze kracht was. Die kracht wilde ik opnieuw vinden.’

Al reizend langs de Middellandse Zee geniet je van focaccia, gebakken polenta-kaasblokjes, pompoensoep met amaretti, zoetzure peperonata, vignarola, citroenaardappeltjes, frittata, spaghetti met ansjovis en olijven, brodetto en tagliolini met citroen, waarvan we het simpele maar altijd succesvolle recept graag met je delen.

Claudia Roden: ‘Veel Italiaanse gerechten hebben een vleugje citroensap of citroenrasp in zich. In dit heerlijke gerecht speelt citroen zelfs een hoofdrol.

Voor twee tot vier personen (afhankelijk van hoe je het serveert, als primo of als volledige maaltijd) heb je nodig: 200 gram tagliolini, de geraspte schil en het sap van één citroen, 6 eetlepels (90 milliliter) volle room, zout, zwarte peper en geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano om te serveren.

Kook de tagliolini volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng in een schaal de citroenrasp en het citroensap met de room en zout naar smaak.

Giet de pasta af als deze al dente is en meng door de saus. Laat iedereen er zelf zwarte peper en geraspte Parmezaanse kaas over strooien.’

Alle mediterrane recepten van Claudia Roden vind je in

Med | Claudia Roden | vertaald door Jonah Freud | ISBN 9789464040814 | € 32,- | Fontaine Uitgevers | bestel Med bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Een andere klassieker van Claudia Roden is De smaken van Italië, waaruit we de hartverwarmende kaasfondue maakten (zie deze blog).

De smaken van Italië | Claudia Roden | € 29,99 | Fontaine Uitgevers | bestel De smaken van Italië via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *