Puglia Olijven plukken in de Gargano (Puglia)
Al jaren is Marlou gefascineerd door olijfbomen. Ze is dol op olijfolie en geniet elk jaar opnieuw van de gezelligheid die de olijvenoogst met zich mee brengt.
Door de jaren heen is Marlou veel te weten gekomen over de olijfboomgaarden van de Gargano (het ‘spoor’ van de hak van de Italiaanse laars) en heeft ze goed olijfolie leren proeven. Ze heeft zelfs een favoriete eetgelegenheid waar je buiten tussen sfeervol verlichte olijfbomen kunt eten. Meer dan genoeg inspiratie voor een blog over het groene goud van Gargano dus!
Eeuwenoude en supersterke olijfbomen
Marlou: ‘Ook hier kun je er niet omheen. Net als in de rest van Puglia word je omringd door olijfbomen, of je nu door het binnenland rijdt of langs de kust.
De Gargano kenmerkt zich door het azuurblauw van de zee, het wit van de krijtrotsen en het zilvergroen van de eeuwenoude olijfbomen. Deze ulivi secolari zijn vaak drie- tot vierhonderd jaar oud (secolo is eeuw in het Italiaans).
Ze hebben de meest prachtige vormen en...
Puglia Pane di Altamura – smakelijk slow brood uit Puglia
Ons versgebakken vijgenbrood was lekker, maar eerlijk gezegd kon het niet tippen aan het brood dat we vanmiddag tijdens de lunch aten, in Altamura, la città del pane de stad van het brood.
Het brood is hier dan ook niet zomaar brood, nee, het gaat hier om brood met een officieel DOP-keurmerk, dat ook nog eens behoort tot het Slow Food-presidio van Puglia – de hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen.
Wat maakt het brood van Altamura zo bijzonder?
Je vindt dit bijzondere brood alleen in en om Altamura. Voor il pane di Altamura, zoals het simpelweg heet vormen graan, water en lucht hier een meer dan perfecte combinatie. Al vergeten we dan een belangrijk ingrediënt, volgens de bakker van Antico Forno Santa Chiara (uit 1423!). Want wat maakt het brood van Altamura nu zo bijzonder?
Terwijl hij geduldig het deeg kneedt, uitrolt en opnieuw stevig onder handen neemt, haalt hij zijn schouders op. ‘Geduld,’ zegt hij. ‘En de juiste omstandigheden. Vroeger moesten de herders...
Puglia De tuin van fratello Frans in Puglia
‘Loop even mee de tuin in. Ik denk niet dat je ooit zo veel verschillende kleuren groen hebt gezien. De lente is laat dit jaar en bovendien heeft het veel geregend. Maar uiteindelijk trekt de zon toch altijd aan het langste eind in Italië en de plotselinge warmte zorgt voor een kleurenexplosie.
Kijk, hier heeft Anna een hoekje gereserveerd voor alle kruiden. Lekker dicht bij het huis zodat je niet op het laatste moment, als je bruschetta goed geroosterd is, nog een heel eind moet lopen om wat verse oregano te plukken om die eroverheen te strooien.
Het is een bijzondere soort. Waarschijnlijk een gekweekte variant want hij blijft de hele winter groen, terwijl de oregano die hier overal in het wild langs de berm groeit pas eind mei tevoorschijn komt en pas in juni in volle bloei staat.
De rozemarijnstruik heeft allemaal zachte, jonge scheuten en staat voor een deel in bloei. Zowel de blaadjes als de bloemetjes zijn eetbaar. En moet je kijken wat een enorme bladeren de salie nu...
Puglia Tenuta Monacelli – slapen tussen de olijfbomen in de Salento (Puglia)
Het platteland van Puglia is bezaaid met masseria’s, authentieke boerenbedrijven zoals je die alleen in het diepe zuiden van Italië vindt. De grote stenen gebouwen deden vroeger dienst als boerderij en omvatten naast stallen en opslagplaatsen meestal ook het woonhuis van de boer en zijn gezin én de verblijven voor de knechten en hun families.
Veel masseria’s zijn inmiddels omgetoverd tot bed & breakfasts en hotels. Wij logeren er graag, omdat je dankzij de ligging, midden op het platteland, meestal geniet van een heerlijke rust en een prachtige omgeving. Zo ook bij Tenuta Monacelli, die bestaat uit twee masseria’s: Masseria Monacelli en Masseria Giampaolo.
Ze liggen midden in ruim driehonderd hectare olijfboomgaarden, vol olijfbomen die je met hun knoestige stammen vertellen dat ze hier al eeuwenlang staan.
Volgens de huidige manager is eind achttiende eeuw opgetekend dat de masseria’s gezamenlijk 11.423 olijfbomen hadden. Dat moet een enorm werk zijn geweest, om die...
Puglia Op pad in Lucera en Troia – in het onbekende(re) noorden van Puglia
In het noorden van Puglia vind je Lucera en Troia, twee steden buiten de gebaande paden. Net als Ascoli Satriano behoren ze tot het vroegere Daunia. Dit gebied grenst aan Campanië, Basilicata én Molise, waardoor je er verschillende invloeden terugziet. Benieuwd welke? We nemen je graag mee op pad!
Ontdek de geschiedenis van Lucera
Lucera is een oude Romeinse kolonie, waar rijkdom hoogtij vierde. Dit is nog altijd terug te zien aan de verschillende palazzi die de stad rijk is. In een van die palazzi, het Palazzo de’ Nicastri-Cavalli, is tegenwoordig het MAU (Museo di Archeologia Urbana Giuseppe Fiorelli) gevestigd, een museum voor stedelijke archeologie en een perfecte eerste kennismaking met de historie van Lucera.
Alle objecten uit het museum zijn vondsten van de drie heuvels waarop Lucera gebouwd is, Albano, Belvedere en Sacro. Ze dateren uit de periodes tussen de prehistorie en de middeleeuwen.
Je ziet er bijlen, speren en kruiken, maar ook sculpturen, mozaïekvloeren en een...
Puglia 5x culinair genieten in Ascoli Satriano, in het noorden van Puglia
In en om Ascoli Satriano, een klein dorpje in het noorden van Puglia, vallen genoeg culinaire hoogtepunten te ontdekken. Van uitgebreide pranzi, lunches, en diners met lokale specialiteiten tot olijfolie- en zelfs bierproeverijen. Andiamo, assaggiamo!
Ristorante Il Canto del Gallo
Als je het als ontbijt bij een caffè en een cornetto houdt, heb je des te meer plaats over voor een pranzo van meerdere gangen. Voor de lunch nemen de Pugliesi namelijk graag de tijd.
Op het moment dat wij kort na één uur ’s middags bij Ristorante Il Canto del Gallo aanschuiven, treffen we dan ook veel locals achter een bord dampende pasta aan. Een goed teken!
Maar voordat we ons ook tot zo’n bord pasta laten verleiden, wacht er een aantal smaakvolle antipasti. Naast schalen met verschillende soorten ham en worst, zijn er schalen met verse ricotta en mozzarella of, voor wie van wat pittiger houdt, lang gerijpte pecorino.
Ook een grote hartige groentetaart siert de tafel, gemaakt met de lokale...
Puglia Trani – parel in Puglia met prachtige kathedraal aan zee
Bij aankomst in Trani (Puglia) is het heerlijk weer. Er schijnt een lekker winterzonnetje, de lucht is helderblauw, het is windstil en de reputatie van het havenstadje Trani is eveneens veelbelovend.
Volgens onze lokale gids is Trani een idyllische vissersplaats met een heerlijk centrum. Maar dé grote trots van Trani is de imposante kathedraal aan het water, met een ranke campanile, klokkentoren, met een puntdak dat naar de strakblauwe hemel wijst. Maar er is meer, van een robuust kasteel tot een kleurrijke haven, van een joodse wijk tot een voortreffelijk visrestaurant.
Buongiorno Trani!
Je dag begint pas goed met een caffè bij een van de koffiebarretjes. We verlekkeren ons aan de uitnodigende zoetigheden in de vitrine, allemaal die ochtend nog vers gebakken. We kiezen voor een stuk crostata.
Het robuuste Castello Svevo
Op het weidse Piazza Re Manfredi ontwaren we het Castello Svevo, een van de vele kastelen die de Roomse keizer Frederik II in de dertiende eeuw in Puglia liet...
Reizen door Italië Welke stad wordt in 2027 de Culturele Hoofdstad van Italië?
In 2025 is Agrigento de Culturele Hoofdstad van Italië, terwijl Gorizia (Friuli-Venezia Giulia) zich dan samen met Nova Gorica, net over de grens in Slovenië, Europese Culturele Hoofdstad mag noemen.
Een jaar later is L’Aquila, in de regio Abruzzo, de Culturele Hoofdstad van Italië. Voor 2027 is de keuze nog niet gemaakt. We stellen de zeventien steden die zich kandidaat hebben gesteld – met veel plaatsen in het zuiden van Italië – wel al graag aan je voor.
Alberobello, Brindisi en Gallipoli – Puglia
In Puglia hebben drie steden zich opgeworpen als Culturele Hoofdstad van Italië in 2027. Allereerst Alberobello, de ‘hoofdstad van de trulli’, waar je al slenterend door de straten op honderden van deze karakteristieke huisjes met kegelvormig dak stuit.
Sinds 1996 zijn alle trulli in Alberobello die de tand des tijds hebben doorstaan (en die tot de dag van vandaag grotendeels bewoond worden) toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Bezoekers zetten ze graag op de...
Proef het beste van Italië Ciao tutti tipt 8 nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam
Ook buiten Italië kun je volop van de Italiaanse keuken genieten. In de Ciao tutti app delen we ook heel veel Italiaanse adresjes in eigen land, van restaurants tot gelateria’s en delicatessenzaken.
In dit artikel geven we alvast een voorproefje, met acht nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam, die je even meevoeren naar onder meer Rome, Napels en Puglia!
Salvo Bakehouse – de lekkerste Italiaanse dolci buiten Italië
Heb je wel eens maritozzi gegeten? Deze zachte, goudgeel gebakken zoete broodjes worden open gesneden om ze rijkelijk te vullen met room. Vroeger werden ze vooral in Rome gegeten, tijdens de vastentijd, tegenwoordig zijn ze gelukkig het hele jaar door te proeven.
De Romeinen eten maritozzi het liefst als ontbijt, maar bij Salvo Bakehouse (Tweede Hugo de Grootstraat 9-11) kun je ze de hele dag halen. In meerdere smaken!
Als geboren Napolitaan heeft Salvatore (‘Salvo’) zijn pijlen gericht op de maritozzo, een typisch Romeinse specialiteit. Het begon tijdens de...
Reizen door Italië Terugblik op 2018: ruim 600 blogs & een bezoek aan álle Italiaanse regio’s
Ciao tutti! Het einde van 2018 nadert, dus is het tijd voor een terugblik op een bijzonder mooi reisjaar. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Ciao tutti dat we in één jaar tijd álle twintig regio’s van Italië hebben bezocht.
We keerden terug naar favoriete bestemmingen maar ontdekten ook weer regelmatig nieuwe plekken. Dat betekende dat we afgelopen jaar ontelbaar veel kilometers reisden: per auto, met de trein, met het vliegtuig, per boot, op een Vespa, op de fiets en te voet. We pakten gezamenlijk zo’n veertig keer onze koffers. Al deze reizen leidden tot ruim 600 nieuwe artikelen, met – een kleine mijlpaal – het 5000 ste artikel dat Saskia na ruim acht jaar bloggen schreef.
Maar daar bleef het niet bij. Saskia schreef dit jaar meer dan 100 nieuwsbrieven, postte meer dan 400 foto’s op Instagram en hield in april haar nieuwe boek, Mijn Italië, voor het eerst in handen.
Er waren ook een paar mooie persmomenten, van interviews tot boekreviews. Trots waren we op...
Reizen door Italië De 18 beste blogs van 2018
Ciao tutti! Het jaar is bijna voorbij, tijd voor een overzicht van de best gelezen blogs uit 2018. Maar dat overzicht delen we niet voordat we jullie, onze lezers, hebben bedankt.
Mede dankzij jullie terugkerende bezoekjes, enthousiaste reacties, vragen én tips is Ciao tutti in 2018 weer enorm gegroeid. Grazie mille daarvoor – het is heerlijk om te merken dat Italië net zo in jullie hart verankerd zit als in dat van ons.
De mooiste stranden van Sardinië
Met stip op nummer één: onze blog over de mooiste stranden en baaien van Sardinië, die Saskia bijna een jaar geleden publiceerde, op een van de eerste dagen van januari 2018. Maar liefst 33.139 keer werd deze blog door jullie gelezen. Hopelijk hebben de meeste van deze lezers ook een aantal stranden en baaien met eigen ogen mogen aanschouwen afgelopen jaar…
Puglia – onverminderd populair
Afgaand op de 18 best gelezen blogs uit 2018 maakten jullie massaal plannen voor een vakantie naar Puglia. Jullie lazen veel artikelen...
Italiaanse films & series Netflix-film L’ultimo paradiso neemt je mee op reis naar Puglia
Tijdens het kijken van de film L’ultimo paradiso (die vanaf 5 februari te zien is op Netflix) dompel je je even onder in het Zuid-Italië van eind jaren vijftig van de vorige eeuw.
Regisseur Rocco Ricciardulli schreef het scenario samen met Riccardo Scamarcio, die ook de hoofdrol speelt. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de veertigjarige Ciccio, die probeert om de leefomstandigheden van de boeren te verbeteren.
Met zijn sterke rechtvaardigheidsgevoel doet hij alles wat binnen zijn macht ligt, tot hij verliefd wordt op Bianca (Gaia Bermani Amaral), de dochter van landeigenaar Cumpà Schettino (vertolkt door Antonio Gerardi).
stills uit de film: Netflix
Bekijk alvast de trailer:
De locaties uit de film
Als je in Gravina in Puglia bent geweest, zul je veel scènes uit de film herkennen. Zowel het aanzicht van dit plaatsje, dat ook wel ‘het kleine Matera’ wordt genoemd, als de smalle straatjes komen herkenbaar in beeld.
Gravina in Puglia vormt ook het decor...