Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti tipt 8 nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam

Ook buiten Italië kun je volop van de Italiaanse keuken genieten. In de Ciao tutti app delen we ook heel veel Italiaanse adresjes in eigen land, van restaurants tot gelateria’s en delicatessenzaken.

In dit artikel geven we alvast een voorproefje, met acht nieuwe Italiaanse adresjes in Amsterdam, die je even meevoeren naar onder meer Rome, Napels en Puglia!

Salvo Bakehouse – de lekkerste Italiaanse dolci buiten Italië

Heb je wel eens maritozzi gegeten? Deze zachte, goudgeel gebakken zoete broodjes worden open gesneden om ze rijkelijk te vullen met room. Vroeger werden ze vooral in Rome gegeten, tijdens de vastentijd, tegenwoordig zijn ze gelukkig het hele jaar door te proeven.

De Romeinen eten maritozzi het liefst als ontbijt, maar bij Salvo Bakehouse (Tweede Hugo de Grootstraat 9-11) kun je ze de hele dag halen. In meerdere smaken!

Als geboren Napolitaan heeft Salvatore (‘Salvo’) zijn pijlen gericht op de maritozzo, een typisch Romeinse specialiteit. Het begon tijdens de coronapandemie als hobby door geregeld iets lekkers te bakken voor de mensen om hem heen. De mond-tot-mondreclame ging echter hard. Al snel waren er onbekenden die ook maar wat graag zijn baksels wilden bestellen.

Salvo stond op diverse pop-up markten en weekend na weekend op de markt bij de Hermitage. Leuk, maar ze droomden van meer. Met het succes van de maritozzi leek een eigen zaak opeens mogelijk.

In januari 2023 openden de deuren van Salvo Bakehouse. Naast de maritozzi in allerlei smaken bereidt Salvo ook veel andere dolci, het liefst aan de hand van traditionele recepten.

Wat er precies voor je klaar ligt, wisselt per seizoen. Denk aan cornetti (croissantjes), veneziane, cannoli, rotoli al limone, koekjes… Heerlijk met een caffè of cappuccino, zowel ter plekke als om mee te nemen.

Salvo staat voor je klaar van woensdag tot en met zondag. Op woensdag tot en met zaterdag kun je er terecht van 9.00 tot 16.00 uur, op zondag van 9.30 tot 16.00 uur. Via Instagram blijf je op de hoogte van alle lekkers.

met dank aan Salvo Bakehouse voor een aantal foto’s

Santi & Santini – heilige klassiekers uit Puglia

Als je heimwee hebt naar Puglia, dan is Santi & Santini (Hazenstraat 64) een perfecte avond uit. De eigenaren komen uit Lecce en Nardò en laten je smullen van typisch Zuid-Italiaanse gerechten. Deze worden, zoals Italianen dat zo goed kunnen, met passie, liefde en naar traditie voor je bereid.

We tippen je graag de fave e cicorie. Zo lekker als hier hebben we het in Puglia zelden gegeten! De antipasto is zijdezacht en heeft een aangename bite dankzij de cicoria en het knapperige brood. Laat je tafelgenoot de parmigiana di melanzane bestellen en snoep een paar hapjes mee.

De trots van de Pugliese keuken – en daarmee ook van Santi & Santini – zijn de orecchiette. De oortjesvormige pasta is hier extra smaakvol doordat de chefs gebruikmaken van Senatore Cappelli. Dit is een oude graansoort die in Italië nog steeds ambachtelijk wordt bewerkt.

Wij proefden meerdere bordjes. De klassieke versie met cime di rape, colature di alici e mollica di tarallo is favoriet (ook deze aten we zelden zo lekker in Puglia). De orecchiette met sugo di braciola en die met crema di zucchine, gamberetti, stracciatelle e scorza di limone delen een mooie tweede plek.

Sluit in stijl af met een pasticciotto of een klassieke tiramisù. Genieten met een hoofdletter G!

Miuz – nieuwe gelato experience in Amsterdam

Bij Miuz Gelato Artigianale (Overtoom 117) wil je een keer een ijsje halen! Het ijs wordt op ambachtelijke wijze gedraaid met pure producten, vaak met een innovatieve twist. Het resultaat is een heerlijke textuur, met een zachtheid en smaak waar je van wil blijven eten…

Eigenaar Carlo Petroni groeide op in Turijn, waar hij ijs at op elk moment van de dag (ja, zelfs wel eens als ontbijt). Hij zag hoe de ijswereld zich ontwikkelde en vernieuwde en vond het in 2022 tijd om een nieuwe ‘gelato experience’ te introduceren in Amsterdam.

Wat er precies in de vitrines ligt, wisselt continu. In het ijslaboratorium worden bekende smaken als stracciatella, nocciola (hazelnoot) en pistache gecreëerd, maar ook klassiekers met een bijzondere twist. Wat denk je bijvoorbeeld van appelsap, cacaoboon of burrata?

Extra fijn is dat er naast de smaken op basis van melk ook diverse vegan, glutenvrije en lactosevrije smaken worden geschept.

Tevens wordt bij de smaken aangegeven wat de belangrijkste ingrediënten zijn en vaak zelfs waar ze vandaan komen. Zo wordt de sorbetto di limone bijvoorbeeld gemaakt met citroenen van de Amalfikust en nocciola met Piemontese hazelnoten.

met dank aan Miuz voor een aantal foto’s

Pizza Project – excellente Napolitaanse pizza’s

Pizza Project (Wilhelminastraat 53HS en Maasstraat 18) is de uit de hand gelopen hobby van Idske en haar man Bas. In 2018 stonden ze nog pizza’s te bakken in de achtertuin, in 2023 runnen ze twee vestigingen van hun pizzabar.

De Pizza Project in Oud-West was de eerste en is al sinds de start een grote hit. Je kunt er terecht voor typisch Napolitaanse pizza’s, een drankje of een uitgebreide aperitivo. In het weekend smul je er tijdens de lunch van broodjes en calzones.

De pizzabakskills bleven niet onopgemerkt: het prestigieuze 50 Top Pizza heeft Pizza Project benoemd tot Excellente Pizzeria (met slechts drie andere in Nederland). De specialiteit is de pizza met peperoni en chilihoning. Laat je ook eens verrassen door een pizza bianca (zonder tomatensaus) of de wisselende pizza van de maand.

Het geheim van de luchtige pizza’s? Ze worden bereid volgens Napolitaanse traditie en met de beste ingrediënten. Het deeg moet minimaal achtenveertig uur rijzen en wordt gebakken op meer dan vierhonderd graden. Na heel veel oefenen en met hulp van hun jonge team weten Idske en Bas precies hoe ze de juiste pizza’s moeten bereiden.

Het is niet alleen culinair genieten, je kunt bij Pizza Project ook nog eens leuk zitten. De indeling is kleurrijk, hip en uniek. Uiteraard heeft de pizzaoven een prominente plek!

foto’s: Pizza Project

Zero Zero – Italiaanse broodjes die de show stelen

Zin in een echt Italiaans broodje? Ga dan naar Zero Zero (Nieuwe Spiegelstraat 3A), waar schiacciata’s met hoogwaardige producten uit Italië de show stelen. Zowel voor vleesliefhebbers als vegetariërs een succes!

Zero Zero is het kleine broertje van Ceppi’s, het goedlopende Italiaanse restaurant aan de Lijnbaansgracht. Waar eigenaar Marco Greco daar heerlijke Italiaanse gerechten serveert, trakteert hij je hier op de panini uit zijn kindertijd.

De broodjes worden met veel passie voor je gemaakt door Marco en zijn team. Supervers en daardoor extra lekker. Kies je favoriete optie van het menu, verlekker je alvast aan alle kazen, vleeswaren en groenten in de vitrine en kijk toe hoe de medewerkers je broodje royaal beleggen.

Waar je zoal uit kunt kiezen? Capocollo, mortadella, porchetta, prosciutto en vitello tonnato bijvoorbeeld, vergezeld van vegetarische opties zoals melanzane, ortolana en la mamma (met San Marzano-tomaat, Parmezaanse kaas en zongedroogde tomatenpesto).

Niet alleen het eten mag er zijn, ook van de lunchroom zelf is werk gemaakt. Er is gekozen voor een eenvoudige maar knusse inrichting met felrode details, van de koffiemachine tot het grote rode schilderij van de Amsterdamse kunstenares Maryse Ceha. Hier en daar zijn gezellige zithoekjes gecreëerd (maar je kunt de broodjes uiteraard ook meenemen).

Langs de muren vind je kasten vol met Italiaanse lekkernijen zoals wijn, pasta, olijfolie en andere delicatessen. Eenmaal uitgegeten (en dat duurt even want de broodjes zijn enorm!) kijk je of er nog iets lekkers voor thuis tussenstaat. Wie weet kun je zelf een soortgelijke lunch fabriceren.

met dank aan Zero Zero voor een aantal foto’s

Er is een tweede vestiging aan de Gerard Doustraat 56, maar hier kun je alleen broodjes halen. Gelukkig is het Sarphatipark dichtbij, voor een picknick in het groen.

Rosti – street food uit Puglia en Sicilië

Andrea en Christian hebben met hun andere restaurant Pastai al bewezen dat ze weten wat lekker eten is. Met Rosti (Jan Pieter Heijestraat 88) doen ze dat weer. Dit keer met de typisch Zuid-Italiaanse rosticceria als voorbeeld.

In de zaak geniet je – net als bij zo’n rosticceria – van kleine hapjes die vers voor je worden gebakken of gefrituurd. Je hebt keuze uit sfizi (zoals een arancina of rustico leccese) en focaccia’s (met diverse vleeswaren, kazen en/of groenten), met voor toe een tweetal dolci (tiramisù en pasticciotto).

Er zijn voornamelijk invloeden uit Puglia en Sicilië, maar ook lekkernijen uit andere delen van Italië spelen een rol, zoals gnocco fritto uit Modena (Emilia-Romagna). Tutto buonissimo!

met dank aan Rosti voor een aantal foto’s

Osteria Bella Ciao – authentieke recepten met een twist

Bij Osteria Bella Ciao (Laan der Hesperiden 66) staan Italiaanse gerechten met een gezonde, biologische en duurzame twist centraal. Authentieke recepten worden gevolgd, maar wel met een moderne invalshoek én met producten die passen bij het seizoen.

De avond begint direct goed met een glas wijn en gerechtjes zoals fave e cicoria, antipasto all’italiano of bruschette miste.

Vervolgens smul je van een van de pasta’s of van spigola, filetto al tartufo of bistecca di cavolfiore. Verwacht bij de pizza’s niet de geijkte opties maar laat je verrassen door nieuwe combinaties.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Professore met tomaat, buffelmozzarella, champignons en zwarte truffel? De huispizza – de Bella Ciao – wordt belegd met onder meer burrata en ansjovis.

Het restaurant mag er zelf ook zijn. Het is huiselijk en warm ingericht met veel pasteltinten en hout. En heb je de vintage scooter bij de bar al gespot?

foto’s: Osteria Bella Ciao

Trevi’s – vegan Italiaans eten in Amsterdam

Dat veganistisch eten niet saai hoeft te zijn, bewijzen ze bij Trevi’s (Pijnackerstraat 6). Hier geniet je van de authentieke Italiaanse keuken maar dan in een plantaardig jasje. De verrassende smaken in combinatie met de gezellige sfeer en de vriendelijke bediening zorgen ervoor dat je hier een fijne avond beleeft.

Eigenaar en chef Salah is van Marokkaans-Italiaanse afkomst. Hij groeide op in Treviso en deed jarenlang ervaring op in diverse Italiaanse restaurants, tot hij zijn droom voor een eigen restaurant waar kon maken.

Als chef zet hij nu zijn passie en expertise in in eigen keuken, met als specialiteiten de rustieke pizza, olijvenpesto en de ‘Parmezaanse kaas’ van cashewnoten. Uiteraard allemaal bereid met liefde en respect voor dieren en de natuur.

Met de smaakvolle bruschetta’s en stuzzichini begint een etentje bij Trevi’s al goed. Als je lekker lang wil tafelen is de tagliere echter een aanrader. Ze vullen deze plank bij Trevi’s met heerlijke delicatessen die zich goed laten vergezellen door een Italiaans drankje zoals Aranciata Rossa of Birra Moretti.

Pastaliefhebbers halen hun hart op aan bijvoorbeeld spaghetti al pomodoro, maccheroni al pesto en ravioli al tartufo. Extra lekker: laat je pasta bestrooien met de eigengemaakte veganistische ‘Parmezaanse kaas’ van Trevi’s.

De pizzabodems worden gemaakt met meel uit Italië en mogen maar liefst tweeënzeventig uur rijzen. Het resultaat is een krokante bodem die wordt belegd met verse, vegan toppings. Op het menu vind je dan creaties zoals pizza pesto e ricotta, zucca en truffelpecorino.

foto’s: Trevi’s

Download de Ciao tutti app voor nog meer tips

Nog meer dan honderd andere Italiaanse restaurants, delicatessenzaken, ijssalons én culturele tips voor Amsterdam vind je in de gratis te downloaden Ciao tutti app (beschikbaar voor Android en iOS).

In totaal hebben we meer dan zesduizend tips voor je verzameld in de app, zowel in Italië als in Nederland (en ook al deels in België). We blijven uiteraard tips toevoegen, zodat je in de app steeds meer nieuwe restaurants, accommodaties, musea, villa’s, tuinen en andere bezienswaardigheden kunt vinden.

Je kunt deze tips allemaal raadplegen, opslaan (ook in verschillende lijstjes die je kunt delen met je vrienden), maar ook je eigen tips toevoegen. Ideaal voor je vakantie in Italië maar dus ook voor een dagje la dolce vita in eigen land!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *