Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Ferrara"

Emilia-Romagna

Villa Abbondanzi Resort – luxe hotel met wellness, spa en restaurants bij Faenza

Emilia-Romagna is een van de verrassendste regio’s van Italië. Niet alleen vanwege de culinaire lekkernijen die je hier kunt proeven – van Parmezaanse kaas tot tortellini – maar ook vanwege het schitterende erfgoed dat je hier bewondert. In Bologna wandel je onder de kilometers lange portici, terwijl je in Ravenna de schitterendste mozaïeken bewondert. Precies tussen deze twee kunststeden vind je Faenza, dat bekend staat om het kleurrijke keramiek. Wij kwamen er echter voor een ander pareltje: Villa Abbondanzi Resort, een viersterren superior hotel mét wellness, spa en een uitstekend restaurant. Het ligt in een prachtig park waar je onder meer flamingo’s kunt spotten, maar ook in het hotel zelf valt genoeg moois te zien. Villa Abbondanzi Resort – een oase van rust Villa Abbondanzi Resort is een groene oase van rust in het hart van Emilia-Romagna. Het park bestaat uit ongeveer zeven hectare aan bloemen, bomen en planten, met een klein meertje waar je flamingo’s ziet. Ook...
Bologna

25 buonissimi tips voor Bologna – van pasticceria’s en pizzeria’s tot literaire cafés en traditionele trattoria’s

Bologna heeft een aantal bijnamen, waarvan la grassa, de vette, wellicht de meest tot de verbeelding sprekende is. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië. Dat is te danken aan heel veel lekkers, zoals de verse pasta, met name de tagliatelle, tortellini en lasagne, de ragù alla bolognese, de mortadella… Eerder tipten we al een aantal klassieke osteria’s in Bologna, in dit artikel nemen we je mee naar vijfentwintig buonissimi adresjes die je tijdens een stedentrip niet mag missen – van pasticceria’s en pizzeria’s tot literaire cafés en traditionele trattoria’s. Buon appetito! Pasticceria Regina di Quadri Meester-patissier Francesco Elmi opende in 2010 de pasticceria van zijn dromen: Regina di Quadri (Via Castiglione 73A). Tegenwoordig is het niet gek als je tijdens je bezoek aan Bologna ook droomt van zijn heerlijke creaties. Omringd door de geuren van koffie, chocolade en vanille bewonder je de prachtige lekkernijen. De mignons, kleine...
Emilia-Romagna

Bewonder de mooiste mozaïeken van Ravenna

In de vijfde eeuw was Ravenna korte tijd de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk, maar de echte pracht en praal dankt de stad echter aan de Byzantijnse overheersers, die het er tot in de achtste eeuw voor het zeggen hadden en die de magnifieke mozaïeken maakten waar Ravenna nog altijd beroemd om is. Sinds 1996 prijken er acht vroeg-christelijke monumenten uit Ravenna op de Werelderfgoedlijst van Unesco: de Basilica di San Vitale, de Basilica di Sant’Apollinare Nuovo, het mausoleum van Theodorik, het mausoleum van Galla Placidia, het Battistero Neoniano, het Battistero degli Ariani, de Cappella Arcivescovile en de Basilica di Sant’Apollinare in Classe. Basilica di San Vitale De Basilica di San Vitale is een goed startpunt voor een tour langs een aantal van deze vroeg-christelijke monumenten van Ravenna. De mozaïeken in deze kerk behoren tot de oudste ter wereld. Hun kleuren schitteren je tegemoet; niet gek als je weet dat er waarschijnlijk zo’n vijfduizend verschillende...
Bologna

Ken jij de zeven geheimen van Bologna?

Bologna staat bekend als la grassa – de vette (vanwege het vele verrukkelijke eten), la rossa – de rode (voornamelijk vanwege de kleur van de daken maar ook wel vanwege de politieke overtuiging van de Bolognesi) en als la dotta – de geleerde (Bologna is namelijk de oudste universiteitsstad ter wereld). Deze vette, rode, geleerde stad heeft veel te bieden voor wie zich een weekend wil onderdompelen in een bruisende omgeving, met prachtige portici, interessante musea (met ook veel aandacht voor moderne kunst), restaurants waar je uren kunt tafelen én zeven geheimen die stuk voor stuk de moeite van het ontdekken waard zijn. In dit artikel zetten we deze zeven geheimen voor je op een rijtje, zodat je tijdens je bezoek aan Bologna op zoek kunt naar deze sette segreti… 1 Het geheime raampje van de Via Piella Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit was Bologna ‘het Amsterdam van Italië’. Tussen de twaalfde en de zestiende eeuw werd er een complex systeem van...
Emilia-Romagna

Le Vie di Dante – treed in de voetsporen van Dante in Romagna

Tussen steden, borghi, kastelen en groene valleien zindert de herinnering aan de grootste dichter die Italië ooit gekend heeft: Dante Alighieri. In 2021 was het zevenhonderd jaar geleden dat Dante overleed – een perfecte aanleiding om in zijn voetsporen te treden in een stukje onbekend(er) Italië! Dante vond een toevluchtsoord tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. In de rust van Romagna vond hij inspiratie voor zijn beroemdste werk, waarin hij zijn hele ziel en zaligheid legde: de Divina Commedia. De plaatsen waar hij na zijn verbanning uit Florence verbleef, de plekken waarover hij schrijft en de mensen die hij in zijn Goddelijke Komedie opvoert vormen, samen met het landschap dat een prachtig decor voor het verhaal vormt, de beste manier om de voetsporen van Dante te kunnen traceren. Onder de noemer Le Vie di Dante zijn ze opgetekend, zodat je zelfs zevenhonderd jaar na Dantes dood met hem op reis kunt – van burchtdorp naar waterval, van abdij naar kasteel. Van Florence...
Bologna

Torre degli Asinelli & Torre Garisenda – de twee scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Stad vol torens Een van de vier bijnamen van Bologna is la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe hoger ook de toren die men liet bouwen. Toren als statussymbool Welvarende families gebruikten de torens om hun rijkdom te showen en andere families af te troeven. Dat aftroeven ging soms best ver. Als een toren hoger dreigde te worden dan die van de buren, kon het zo maar gebeuren dat de desbetreffende toren op mysterieuze wijze vlam vatte of instortte. Van de bijna tweehonderd...
Emilia-Romagna

Montese – een prachtig dorpje vlak bij de Monte Cimone

Janneke en Toon komen sinds een aantal jaren veel in Montese, een dorpje in de provincie Modena (regio Emilia-Romagna). Janneke mailde ons: ‘We zijn behoorlijk ingeburgerd in de lokale gemeenschap, met schattige dorpjes en natuurlijk lekker eten en drinken. Ik zou dit gebied graag wat meer onder de aandacht brengen.’ Aangezien we zelf nog niet in Montese zijn geweest, bieden we Janneke en Toon graag alle ruimte om deze ook voor ons onbekende plek met jullie te delen. Janneke en Toon: ‘We zouden het leuk vinden om eens bij Ca’ del Vent te komen kijken, want we hebben gehoord dat jullie het huis over hebben genomen van Eva, aldus onze nieuwe dorpsgenoten tijdens de lunch bij Valter. Het was weer heerlijk en vooral gezellig. Naast ons genoot een groep werkmannen van hun pranzo di lavoro. Ik nodigde iedereen uit voor mijn verjaardag, een week later. Het was maar goed dat we voor de zekerheid extra wijn en hapjes hadden ingeslagen, want op de afgesproken tijd kwamen een stuk of...
Bologna

De bijnamen van Bologna: la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

In deze blog brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – de stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad aan haar verse pasta, met name aan tagliatelle en tortellini, de ragù alla bolognese, de mortadella, de lasagne… In deze blog nemen we je mee op een food tour in Bologna, met buonissimi delicatessen die stuk voor stuk tot het culinaire erfgoed van Bologna behoren. La rossa – de rode stad Een tweede bijnaam is la rossa, de rode. Van deze bijnaam is de oorsprong niet helemaal duidelijk. Wordt Bologna als...
Emilia-Romagna

Dante – de vader van de Italiaanse taal

2021 was het jaar van Dante. Precies zevenhonderd jaar na zijn dood bracht Italië een groots eerbetoon aan il sommo poeta, de grote dichter, die ook na dit herdenkingsjaar nog op veel plekken in Italië tegen zult komen. In dit artikel delen we alle festiviteiten die voor dit Dantejaar gepland staan, van een schitterende virtuele tentoonstelling in de Galleria degli Uffizi (die je dus ook vanuit huis kunt bewonderen) tot een nieuw museum voor de Italiaanse taal, van speciale kunstwerken tot Dantes woord van de dag. We hebben zowel activiteiten in zijn geboortestad Florence als elders in Italië verzameld. Uiteraard zullen we dit overzicht aanvullen zodra nieuwe tentoonstellingen of evenementen bekend worden. De vader van de Italiaanse taal Wie was Dante? Waarom wordt zijn sterfdag na al die tijd nog zo uitgebreid gevierd? Waarom weerklinkt zijn naam nog dagelijks op Italiaanse scholen en kennen veel Italianen hele stukken van zijn belangrijkste werk uit hun hoofd? Dante Alighieri,...
Emilia-Romagna

10x doen en proeven in Modena

Precies tussen Bologna en Parma in ligt Modena, dat Cicero niet voor niets Mutina splendissima noemde, ‘schitterend Modena’. Schitterend is het nog altijd; een deel van het historisch centrum staat sinds 1997 zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Modena is ook de stad van de wereldberoemde tenorzanger Luciano Pavarotti, van de grondlegger van het Ferrari-imperium Enzo Ferrari én van de wereldberoemde sterrenchef Massimo Bottura. Om nog maar te zwijgen over ‘het zwarte goud van Modena’, de aceto balsamico. We delen de tien leukste en lekkerste tips voor een bezoek aan Modena. Ontbijten met gnocco fritto Als je in Modena bent en wil ontbijten as the locals do, bestel dan een gnocco fritto. Dit is gefrituurd deeg, dat vroeger werd gebruikt als vervanging van brood, meestal in de vorm van een driehoek. Je eet de gnocco fritto met vleeswaren, kaas of jam, maar je kunt ‘m ook onbelegd in je cappuccino dippen (net als focaccia in Genua en omgeving). De beste plek voor een...
Emilia-Romagna

Wandelen over de Godenweg – de Via degli Dei tussen Bologna en Florence

Tussen Bologna en Florence slingert de Via degli Dei, de Godenweg – een geliefde wandelroute van net geen honderdtwintig kilometer met Romeinse roots. Je loopt dwars door de Apennijnen, door bijna vergeten bergdorpjes, omringd door de natuur, van goddelijke plek naar goddelijke plek. De Via degli Dei dankt zijn naam namelijk aan de talloze goden die je onderweg tegenkomt, zoals de Monte Adone (vernoemd naar de Griekse god Adonis) en de Monte Venere (vernoemd naar Venus, de godin van de schoonheid). Een wandeling over de Godenweg vergt een goede training en voorbereiding. Het is namelijk een vrij pittige route met redelijk wat hoogtemeters. Begin er dus niet onbezonnen aan, maar neem de tijd. Voor de totale route kun je het beste zeven dagen uittrekken, zodat je alle tijd hebt om de omgeving goed in je op te nemen, neer te strijken voor een lunch en aan het einde van de dag niet meteen je bed in rolt maar nog kunt genieten van een lekker bord pasta en een goed glas wijn. Met de...
Emilia-Romagna

Hotel Daniel & Casa LO’ – voor een groene vakantie aan de Adriatische kust

Op zoek naar een fijn hotel voor een vakantie aan de Adriatische kust? Hotel Daniel is een kleinschalig familiehotel. Dit groene driesterrenhotel ligt vlak bij het strand en het centrum van Igea Marina. Maar het is vooral de gastvrijheid van de familie Giorgetti, die je hier als familie ontvangt, die dit hotel tot een heerlijk vakantie-adresje maakt. Warm welkom De familie Giorgetti, die al sinds de jaren vijftig als hoteliers werkt, opent in 1968 hun eigen hotel aan de Adriatische kust: Hotel Daniel. Al snel ontvangen ze de eerste gasten en dankzij hun goede ervaringen stroomt het hotel elk jaar opnieuw vol. Gasten roemen daarbij vooral de gastvrijheid, de schone kamers en het heerlijke eten – zaken waarvoor je ook nu nog steeds voor Hotel Daniel kiest. Vraag een van de vaste gasten maar eens naar de lasagne die mamma Giovanni samen met nonna Munda klaarmaakte! Tegenwoordig is het hotel in handen van Lorena Giorgetti, die de familietraditie met alle liefde voortzet. Maar dan wel...