Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cucina Originale – culinaire vakanties op de grens van Emilia-Romagna en Toscane

Tortellini, tagliatelle, lasagne… Emilia-Romagna wordt niet voor niets ‘de buik van Italië’ genoemd. Hier komen heerlijke pastagerechten vandaan, die inmiddels ook ver buiten de grenzen van deze regio op menukaarten staan.

Ook voor in of bij de pasta heeft deze regio veel te bieden, van mortadella, funghi (paddenstoelen) en tartufi (truffel) tot heerlijke kaas en mooie wijnen. Tijdens een culinaire vakantie van Cucina Originale mag je niet alleen van dit alles proeven, maar ga je ook zelf aan de slag om al dit lekkers te bereiden en de fijne kneepjes van de Bolognese en Italiaanse keuken onder de knie te krijgen.

Aan de slag in de keuken van Stefania

Dat doe je onder de bezielende begeleiding van Stefania Ventura, die als echte Bolognese eten heel serieus neemt. Ze nodigt je graag uit in haar keuken, waar ze je in hartverwarmend Engels doorspekt met Italiaanse woorden allereerst de fijne kneepjes van het pasta maken leert.

Na jarenlang als professioneel kokkin gewerkt te hebben, wilde Stefania dat er in haar keuken weer vooral vrolijk gepraat en gelach zou weerklinken in plaats van culinaire bevelen. Ze zette haar professionele koksmuts af en besloot om samen met haar man Marco de cucina van hun borgo open te stellen voor gasten van over de hele wereld.

Met succes, want als je eenmaal een voet over de drempel van Stefania’s keuken hebt gezet, wil je er nooit meer weg. Ze weet direct een fijne, open sfeer te creëren en leert je alles wat je maar wil weten over de Italiaanse keuken.

Hierbij ga je ook echt zelf aan de slag. Het is geen kookdemonstratie, maar echt een workshop waarbij je samen met Stefania de lekkerste gerechten op tafel tovert.

Daarvoor haalt ze de beste ingrediënten in huis. Veel koopt ze bij de biologische buurtboerderij en bij andere lokale leveranciers, met wie ze je tijdens de kookweek als het even kan graag kennis laat maken.

Marco’s passie voor wijn

Marco zorgt ondertussen voor bijpassende wijnen, waarover hij prachtige verhalen kan vertellen. Zijn wijnkelder is meer dan goed gevuld en hij laat je graag meegenieten van pareltjes uit de omgeving en andere bijzondere vondsten.

Hij lijkt soms weinig te doen (aldus zijn vrouw en dochters), maar hij zorgt ervoor dat de wijn nooit op is. Ook werkt hij samen met andere wijnboeren in de directe omgeving, zodat er in de heuvels rondom de borgo sinds kort weer een eigen wijn wordt gemaakt.

Stefania en Marco krijgen vaak hulp van hun dochter Agata en soms ook van dochter Anna. Ze zijn een echte Italiaanse familie, die je gastvrij ontvangt en je echt even opneemt in hun leven, waar streekbewoners vaak even komen aanwippen met een kistje courgette, een bosje kruiden, huisgemaakte kaas of een fles wijn die door iedereen geproefd moet worden. Iemand die iets lekkers gevonden heeft, wil het vaak samen met de Ventura’s proeven, benieuwd naar hun professionele oordeel.

Lekkers uit de Bolognese en Toscaanse keuken

Stefania nodigt je graag uit voor een van de drie verschillende achtdaagse culinaire vakanties die ze organiseert: Cucina Originale, Streekspecialiteiten en Funghi, tartufo & castagne.

Tijdens de Cucina Originale-week leert Stefania je hoe je de lekkerste recepten uit de Bolognese en Toscaanse keuken kunt maken. Ze zorgt voor bloem en eieren zodat je aan de slag kunt met verse pasta, waaronder tagliatelle en tortelloni. Ook leert ze je zelf pizzadeeg maken en onthult ze de geheimen van de échte tiramisù en knapperige cantuccini.

Na het koken schenkt Marco alvast een glas wijn in, terwijl Stefania de laatste hand aan de gerechten legt, zodat jullie tijdens een gezamenlijke lunch kunnen genieten van alles wat er die ochtend gemaakt is.

Tijdens deze week kook je op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend. Op de andere dagen kun je genieten van de prachtige borgo waar je verblijft (waar we je verderop meer over vertellen) of een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Bologna, Modena, Florence, Pistoia of Lucca.

Meer informatie over de verschillende data, verblijfopties en prijzen voor de Cucina Originale-week vind je via deze link.

Proef van smakelijke streekspecialiteiten

De culinaire week Eccellenze locali is gewijd aan streekspecialiteiten die je in de regio’s Emilia-Romagna en Toscane vindt. Je gaat onder meer proeven van Parmigiano Reggiano, aceto balsamico en de bijzondere wijnen van Corte d’Aibo, waar ze prachtige biologische wijnen produceren. Ook schuif je aan bij het restaurant van Domenico, die een proeverij van zijn favoriete kazen organiseert.

Tijdens deze week zijn er vijf workshopdagen, met als grande finale een heerlijke pizza-avond met zelfgebakken pizza’s.

Via deze link vind je meer informatie en een gedetailleerd programma van deze culinaire week gewijd aan de lekkerste streekspecialiteiten.

Geniet van een heerlijke Italiaanse herfst

De herfst is misschien wel de mooiste tijd voor een bezoek aan dit stukje Italië. Dan komen namelijk de lekkerste ingrediënten de keuken in: funghi (paddenstoelen), tartufi (truffels) en castagne (kastanjes).

Tijdens de culinaire herfstreis nemen Stefania en Marco je mee naar een uniek truffelfestival vol Italiaanse gezelligheid, waar je de tartufo in al zijn veelzijdigheid kunt proeven. Je maakt een boswandeling en leert meer over kastanjes en het droogproces.

Natuurlijk ga je ook zelf aan de slag met deze bijzondere ingrediënten, maar je schuift ook aan in een lokaal restaurant en bij een biologische wijngaard.

Voor meer informatie, de beschikbaarheid en het programma van deze heerlijke herfstweek check je deze link.

Borgo Pianello – het thuis van Cucina Originale

Borgo Pianello, het thuis van Stefania, Marco en hun dochters Agata en Anna, vormt ook even jouw thuis tijdens deze culinaire vakanties. Niet alleen voor de kookworkshops, maar ook voor een goede nachtrust, een smakelijke start van de dag, een frisse duik en een mooie wandeling.

De borgo is namelijk een klein paradijs, midden in het natuurpark Corno alle Scale. Vanuit het zwembad kijk je prachtig uit over Marco’s wijnranken. Ook elk van de zeven appartementen heeft een eigen terrasje, om lekker buiten te zitten en de dag af te sluiten met een glas wijn.

Als je de deur achter je dicht trekt, kun je meteen op pad voor een mooie wandeling of een tocht op een van de e-bikes van Borgo Pianello. Tijdens een vrije dag kun je ook een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Bologna, Modena, Florence, Pistoia of Lucca.

Wil je na een vrije dag niet zelf koken, dan vind je in de buurt ook een behoorlijk aantal restaurants die verrassend goed zijn. Deze serveren vaak typische streekgerechten, maar er is ook een gezellige pizzeria in de buurt.

Reserveer je plekje in de keuken van Cucina Originale

Wil je dit najaar een culinaire vakantie bij Cucina Originale boeken? Wacht dan niet te lang, want er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar. Op de website van Cucina Originale vind je alle details van de drie verschillende kookweken, inclusief data, beschikbaarheid, praktische informatie en prijzen.

Via Instagram geniet je alvast van een verrukkelijk voorproefje, net als via onderstaande video:

Je kunt voor meer informatie altijd contact opnemen met Steve, de Nederlandse rechterhand van Stefania en Marco, via dereus@cucinaoriginale.com of via 0031-(0)621514057.

Ook kun je met Steve al je wensen voor een eigen (culinair) verblijf op maat bespreken, bijvoorbeeld voor een bruiloft bij Borgo Pianello, een yogareis, een werkretraite, een jubileumreis of een vriendenweekend. Bijna alles kan en zowel Steve als de familie Ventura denken graag met je mee!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *