Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verleng de zomer en ga op vakantie naar Italië in het voorjaar!

De afgelopen weken hebben we heerlijk zitten puzzelen op onze reisplanning voor dit voorjaar. Tijd om een tipje van de sluier op te lichten, met volop inspiratie om de zomer te verlengen én vijf voordelen van een vakantie in Italië in het voorjaar!

Lekker rustig

Ten eerste is het in het voorjaar op de meeste plekken in Italië heel wat rustiger dan in de zomer. Als niet iedereen tegelijk vakantie viert, heb je veel plekken nog helemaal voor jezelf.

In sommige steden is er tegenwoordig nauwelijks nog een écht laagseizoen, maar het is in Rome, Venetië en Florence in april of mei toch echt aanzienlijk minder druk dan hartje zomer.

Voor de gebieden buiten de gebaande paden geldt dat natuurlijk nog veel meer. Hoewel de nationale parken in Abruzzo, de kust van Calabrië en de Cilento in augustus veel Italianen verwelkomen, heb je deze en andere pareltjes in het voorjaar bijna voor jezelf!

Dat het rustig(er) is, geldt overigens ook voor de route naar Italië. Zo rijdt Willemijn in de meivakantie naar het Gardameer zonder zwarte zaterdagen, lange files en oponthoud en vliegen Saskia en Carola zonder Schipholstress naar Puglia.

Vakantie regelen op je werk is in het voorjaar ook vaak makkelijker dan in de zomervakantie en omdat niet ook al je collega’s op pad zijn, heb je ook méér vakantie en kun je echt even loskomen van werk en dagelijkse beslommeringen.

Lekker goedkoop

Een vakantie in het voorjaar is niet alleen rustiger, maar meestal ook goedkoper. Zo zijn trein- en vliegtickets in het hoogseizoen vele malen duurder dan in maart, april en mei. Ook accommodaties hanteren in het hoogseizoen meestal hogere tarieven en zijn dan vaak minder flexibel qua aankomstdagen.

Er is over het algemeen meer beschikbaarheid – want minder vraag – zodat je ook bij gewilde accommodaties (een camping  aan het Gardameer of Comomeer, een luxe hotel in hartje Venetië of een trullo in Puglia) makkelijker plaats vindt – tegen een lagere prijs.

Eigenaren van accommodaties kunnen je wensen (denk aan familiekamers, meerdere accommodaties naast elkaar, de hond mee etc.) makkelijker inwilligen. Je krijgt in het voorjaar dus als het ware meer vakantie voor je geld!

In het voorjaar zijn er vaak ook aantrekkelijke arrangementen voor gezinnen met jonge kinderen of juist voor vakantiegangers zonder kinderen en voor studenten Italiaans (zoals deze heerlijke wijnweek in Perugia) én er staan meestal veel exposities en culturele evenementen op de agenda.

Lekker weer

Terwijl het bij ons soms best nog fris kan zijn in het voorjaar, is het in Italië vaak al lekker warm. Niet zo bloedheet als in de zomer, dus ideaal om eropuit te trekken, door steden en dorpjes te dwalen en uitgebreid te lunchen op een charmant piazza of in een beschutte binnentuin.

Het is natuurlijk persoonlijk, maar voor ons is het voorjaar in Italië zó veel mooier dan de zomer. De natuur is op haar mooist, met eerst prachtige bloesems en dan bloemen in alle kleuren van de regenboog.

We genieten van velden vol klaprozen in Toscane en de koppige exemplaren die zich in Puglia een weg banen door de stenen muurtjes tussen de trulli, van wilde weidebloemen die zich wentelen in de warme voorjaarszon en elke foto opfleuren, van een zee aan tulpen en watervallen van blauweregen (wisteria). Om maar niet te spreken van de geur van jasmijn, voor ons het lekkerste voorjaarsparfum om op te snuiven!

Al die bloesems en bloemen zorgen voor een prachtig decor in de stad of een middeleeuws dorp, maar het voorjaar is natuurlijk ook de perfecte tijd om een van de vele tuinen in Italië te bezoeken, zoals de Giardino delle Rose in Florence, de Giardino d’Amore in het Lago Maggiore en Villa Carlotta aan het Comomeer.

Lekker lang zomer

Een hele lange vakantie lijkt misschien de beste manier om op te laden, maar een weekje weg in het voorjaar is eigenlijk beter voor het vakantiegevoel. Uit onderzoek blijkt dat je eigenlijk beter vaker en korter op vakantie kunt gaan dan één keer per jaar drie of vier weken.

Je bent maar een paar dagen weg, maar door de onderbreking van je routine, de voorjaarszon en de kleurenpracht van de natuur voelt het alsof je lekker lang weg bent geweest.

Als je weer thuis bent, blijft het vakantiegevoel lekker lang hangen, zodat de zomer voor je gevoel al begonnen is. Vakantie in het voorjaar betekent ook dat je al extra vroeg met de voorpret begint, de beste remedie tegen een winterdip!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *