Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tuinen vol tulpen in Italië

Het is voorjaar, dus dat betekent uitbundig bloeiende tulpen! Niet alleen in de Keukenhof en op onze bollenvelden, maar óók in Italië. We hebben de mooiste tulpentuinen voor je op een rijtje gezet.

Tulipani Italiani (Milaan)

De Nederlandse Erwin Koeman legde in Arese (een dorpje net buiten Milaan) een kleine Keukenhof aan, met ruim driehonderdduizend tulpen uit Nederland, in allerlei verschillende kleuren.

Erwin komt uit een familie van tulpenkwekers. Samen met zijn vriendin Nitsuje Wolanios trok hij naar het noorden van Italië, met het idee daar tulpenbollen te planten. De Italianen omarmen het idee meteen. Zeker als de eerste tulpen hun kopjes laten zien, kunnen ze niet wachten om tussen de bloemen door te wandelen.

Moesten ze normaal gesproken naar Nederland reizen om zo veel tulpen bij elkaar te zien, nu wacht er dicht(er) bij huis een ongekende kleurenpracht. Extra leuk omdat je op een speciaal deel van het tulpenterrein ook je eigen tulp(en) mag plukken, voor een uniek souvenir uit dit kleine stukje Nederland in Italië.

Je vindt Tulipani Italiani aan de Via Giuseppe Eugenio Luraghi 11 in Arese. Op de website vind je alle details qua openingstijden en -periode.

foto’s: Tulipani Italiani

Tulipani delle Meraviglie (Milaan)

Wat verder oostwaarts bloeien nog meer tulpen. Op een oppervlakte van twee enorme voetbalvelden schitteren in Paderno Dugnano meer dan tweehonderdduizend tulpen in een Hollandse setting. Er zijn ongeveer vijftig soorten te bewonderen, waaronder de Blushing Apeldoorn, de Candela en de Albert Heijn.

Je vindt Tulipani delle Meraviglie aan de Viale Arturo Toscanini 28 in Paderno Dugnano. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Tulipani delle Meraviglie

Messer Tulipano (Turijn)

Elk jaar in april vindt bij het Castello di Pralormo, ten zuidoosten van Turijn, de Messer Tulipano plaats. Speciaal voor dit tulpenspektakel worden elk jaar weer nieuwe, bijzondere tulpensoorten aangeplant. Er bloeien dan meer dan vijftigduizend tulpen.

Leuk om te weten: er is ook een tulp die door Nederland is geschonken aan de gravin van Pralormo!

Je vindt het Castello di Pralormo aan de Via Umberto I 26 in Pralormo. Meer informatie over de openingstijden en andere bezoekersinfo vind je op de website van het Castello di Pralormo.

foto’s: Castello di Pralormo

Tulip Mania in het Parco Giardino Sigurtà (Gardameer)

Het aangename, milde klimaat rondom het Gardameer zorgt voor een weelderige natuurlijke plantengroei in het Parco Giardino Sigurtà, in Valeggio sul Minicio, acht kilometer ten zuiden van Peschiera del Garda.

Het park is enorm uitgestrekt. De volledige tuin is ongeveer zeven kilometer lang, met een oppervlakte van zestig hectare, vol met een keur aan bloemen, struiken, bomen en planten, maar ook vijvers, meertjes, watertuintjes en zelfs een labyrint.

In het voorjaar verandert Parco Giardino Sigurtà in één grote kleurenpracht. Vanaf half maart tot ongeveer eind april bloeien er op een oppervlakte van zeshonderdduizend vierkante meter maar liefst een miljoen tulpen!

Tijdens Tulip Mania, zoals dit evenement heet, steken driehonderd verschillende soorten tulpen hun koppen boven de grond uit, in schitterende patronen en in alle kleuren van de regenboog.

foto’s: Parco Giardino Sigurtà

Je vindt het Parco Giardino Sigurtà aan de Via Cavour 1 in Valeggio Sul Mincio. Kijk voor meer informatie over openingstijden, speciale activiteiten en tickets op de website van Parco Giardino Sigurtà.

Tulipark (Rome)

De kleurrijkste buitenwijk van Rome is Centocelle. In elk geval in het voorjaar, als er duizenden tulpen bloeien. In het Tulipark, dat op de eerste dag van de lente de poorten opende, genieten de Romeinen van driehonderdzestigduizend kleurrijke tulpen, allemaal afkomstig uit Nederland. Tussen de tulpen prijken ook wat Hollandse symbolen, zoals een kleine windmolen, een reuzenklomp en een fiets.

Je vindt het Romeinse tulpenpark aan de Via dei Gordiani 73 in Rome. Het is geopend tot begin mei. Meer informatie vind je op www.tulipark.it.

foto’s: Tulipark

Extra tip: Villa Pisani Bolognesi Scalabrin (Padova)

Evelina Pisani van Millingen werd in 1830 geboren in Istanbul, waar haar vader, Julius van Millingen, werkte als arts van Lord Byron. Ze ging op jonge leeftijd bij haar oma in Rome wonen, waar ze een veelzijdige opvoeding genoot.

Na een terugkeer van enkele jaren naar Istanbul maakte zij een reis naar Venetië, waar ze haar toekomstige man zou ontmoeten, Almoro Pisani. Het enige landgoed dat hij nog bezat was de vervallen Villa Pisani te Vescovana, gelegen tussen de Colli Euganei en de rivier de Adige.

Evelina besloot de villa, die in de vijftiende eeuw werd gebouwd door kardinaal Francesco Pisani, helemaal op te knappen. Evelina boekte groot succes met haar renovatieproject, maar het belangrijkste was de aanleg van een bloementuin, die in het voorjaar vol staat met tulpen en in de zomer met rozen – iets wat in Italië ongebruikelijk en kostbaar was.

Haar liefde voor tulpen en bloemen kwam voort uit haar Nederlandse achtergrond en haar jeugd in Istanbul. Ze hield van de natuur en koesterde haar tulpen en vele dieren met speciale fantasienamen.

Veel bezoekers vanuit Noord-Europa en Amerika streken hier neer om haar tuin te bewonderen. Ze noemde haar tuin Crispin de Pass, omdat het ontwerp geïnspireerd was op de Hortus Floridus, uit het boekwerk van de zestiende-eeuwse Nederlandse graveur Crispijn van de Passe.

De huidige eigenaresse van de villa, Mariella Bolognesi Scalabrin, ontvangt bezoekers van zowel de villa als de tuin met open armen. Het hele jaar door is het mogelijk op aanvraag de privétuin te bezoeken, maar nog veel leuker is het om te logeren in een van de acht antiek ingerichte B&B-kamers, met uitzicht op de tuinen, waarin ook een groot zwembad te vinden is. Reserveren kan via VillaPisani.it of via 0039-0425920016.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *