Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

VivaVenezia – de leeuw van San Marco

Paola Zoffoli, de Venetiaanse schrijfster die we al schrijvend ontmoetten, schreef een ontzettend leuke reisgids voor kinderen die een bezoek brengen aan Venetië. Om precies te zijn is de gids bedoeld voor ragazzi ed eterni fanciulli, dus ook oudere bezoekers van de stad mogen er doorheen bladeren. Ook zij zullen er wat van opsteken, want de gids staat vol leuke verhalen, wetenswaardigheden en Venetiaanse woorden.

VivaVenezia

Op de voorzijde van VivaVenezia prijkt een leeuw in een gondel, de twee symbolen die het meest met Venetië verbonden zijn. Op Ciao tutti nemen we vandaag het wildste symbool, de leeuw, eens nader onder de loep, aan de hand van Paola’s verhaal.

De leeuw is overal in Venetië te vinden. Boven deuren, op pleintjes, als embleem… Bespaar je de moeite de Venetiaanse leeuwen te tellen – alleen al op het Piazza San Marco vind je er minstens veertien. Op het Piazzetta dei Leoncini, naast de San Marco-basiliek, vind je twee leeuwen die bij kinderen zeker in de smaak zullen vallen omdat ze makkelijk op hun rug kunnen klimmen.

De gevleugelde leeuw
Wie goed kijkt, ziet dat de Venetiaanse leeuw vleugels heeft. Ook heeft hij vaak een boek bij zich, met daarin de spreuk Pax tibi marce evangelista meus (Vrede aan jou, Marcus, mijn evangelist). Een engel zou deze woorden in het oor van de heilige Marcus hebben gefluisterd toen hij zich op een eiland in de lagune bevond om te preken, als een voorbode van de overgang naar de hemel die hij korte tijd later zou maken.

Leeuw van San Marco

De leeuw in tijden van oorlog
Wanneer Venetië in oorlog was, kon men de vredesspreuk echter niet lezen. De leeuw werd dan afgebeeld met een gesloten boek en een zwaard in zijn klauw, strijdlustig, als voorbeeld voor elke Venetiaan die aan de zijde van de Republiek moest vechten.

Venetie - leeuw met zwaard

Iets minder groots
Hoewel de leeuw het symbool van Venetië is, is zijn achterneefje, signor gatto, de kat, heer en meester van de stad. Op veel pleintjes, zeker in de rustige gedeelten van de stad, zie je ze languit liggend in de zon, loerend naar de duiven of speurend naar een andere lekkernij.

kat in Venetie
Paola weet te vertellen dat Venetië zelfs een speciaal katteneiland heeft. Dit is de bijnaam van het eiland San Clemente, waar ooit een psychiatrisch ziekenhuis stond en waar speelse katten zich nu heerlijk kunnen uitleven, onder toeziend oog van Dingo. Ook in de stad zelf zie je hier en daar een soort ‘poezenhuis’ opduiken dat door de vrijwilligers van Dingo wordt verzorgd. Al hebben de katten gezien het aantal duiven vast nooit echt moeite om een maaltje bij elkaar te scharrelen…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *