Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van een driedelige YouTubeserie over Venetië

Venetië zonder toeristen, het is schitterend en schrijnend tegelijk. Je hebt de stad bijna voor jezelf, maar de leegte legt ook een grauwe sluier over de normaal gesproken zo levendige sestieri (wijken).

Tekstschrijver Heleen Westerman en cameraman Milton Kam waren afgelopen november in Venetië. Ze gingen op zoek naar het dagelijks leven in Venetië, naar gewone Venetianen met een passie voor de geschiedenis van hun eigen stad, die zich door de eeuwen heen heeft getransformeerd van handelsdomein tot kunststad.

Hun zoektocht heeft geresulteerd in een driedelige documentaireserie over Venetië, die op Youtube wordt gepubliceerd. Eigenlijk wilden ze één aflevering maken, maar het zijn er drie geworden. Heleen en Milton ontdekten namelijk vele onbekende kanten van Venetië, die ze graag willen delen.

Venetië – van handelsstad naar kunststad
In de eerste aflevering over Venetië wordt stilgestaan bij het belang van de Arsenale voor het succes van Venetië als handelsstad. Massimo Gin van trabaccolo Il Nuovo Trionfo vertelt hoe dit oude zeilschip heeft bijgedragen aan de realisatie van al die prachtige gebouwen in Venetië.

Directeur Michele Gottardi van de Università Internazionale dell’Arte laat zien hoe zijn studenten het vak van restauratiemedewerker leren; een beroep dat zeer belangrijk is voor de restauratie en onderhoud van de vele oude voorwerpen die er in Venetië te vinden zijn.

Pier Paulo Scelsi van Giudecca Art District vertelt hoe men op Giudecca de wereld van de ambachtslieden verbindt met die van de bezoekende kunstenaar. Tussendoor ontdek je de geschiedenis van Giudecca, een stukje ‘vergeten’ stad.

Bekijk de eerste aflevering:

Venetië – verhalen uit de lagune
In de tweede aflevering reizen Heleen en Milton met de vaporetto naar verschillende eilanden in de lagune, ieder met hun eigen verhaal. Zo verkennen ze begraafplaats San Michele, vertelt Gerolamo Fazzini over het eiland Lazzaretto Nuovo, maken ze een rondwandeling over San Erasmo waar ze twee oude forten ontdekken, om vervolgens naar Burano af te reizen, een populair eiland dat bekend staat om het kant en de gekleurde huizen.

Martina Vidal vertelt in haar winkel meer over hoe het kant op Burano wordt gemaakt en waarom de huizen zo mooi gekleurd zijn. Het vlakbij gelegen Mazzorbo blijkt een tweetal goed bewaarde en bijzondere bezienswaardigheden te bezitten, waarna de reis langs de eilanden wordt afgesloten met een bezoek aan Torcello. Een eiland waar vroeger twintigduizend mensen woonden, nu nog slechts veertien.

Bekijk de tweede aflevering:

Venetië – een bezoek aan voormalig quarantaine-eiland Lazzaretto Nuovo
In de derde aflevering keren Heleen en Milton terug naar Lazzaretto Nuovo en wandelen ze met Gerolamo Fazzini over dit voormalige quarantaine-eiland in de lagune. Hier werden in de vijftiende eeuw mensen naartoe gestuurd van wie men dacht dat ze besmet zouden kunnen zijn met de pest.

Vanaf een uitkijkpunt kijken ze samen naar een barena, een uniek stukje natuur in de lagune. Daar dringt het tot hen door dat Venetië is omringd door zout water. De vraag hoe de Venetianen vroeger aan vers drinkwater kwamen, was dan ook snel gesteld en beantwoord.

De aflevering eindigt met een van de best bewaarde Venetiaanse leeuwen die nog te vinden zijn in Venetië, ofwel het eeuwenoude symbool van de handelsstad Venetië.

Geniet van de derde en laatste aflevering:

Van Kampen naar Moskou
Deze driedelige serie over Venetië maakt deel uit van het langetermijnproject Van Kampen naar Moskou. Tijdens hun langzamer dan langzame reis via oude handelswegen uit de middeleeuwen, gaan Heleen en Milton op zoek naar onbekende historische verhalen. Ze laten een andere kant zien van een regio of stad dan zoals de meeste mensen die kennen.

Voordat ze naar Venetië reisden, trokken ze van Kampen naar Zwolle. Hun verwachting is dat zij Moskou pas over tien jaar zullen bereiken, aangezien ze deze documentaireserie naast hun reguliere werkzaamheden maken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Toffe uitzending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *