Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Geniet van een driedelige YouTubeserie over Venetië

Venetië zonder toeristen, het is schitterend en schrijnend tegelijk. Je hebt de stad bijna voor jezelf, maar de leegte legt ook een grauwe sluier over de normaal gesproken zo levendige sestieri (wijken).

Tekstschrijver Heleen Westerman en cameraman Milton Kam waren afgelopen november in Venetië. Ze gingen op zoek naar het dagelijks leven in Venetië, naar gewone Venetianen met een passie voor de geschiedenis van hun eigen stad, die zich door de eeuwen heen heeft getransformeerd van handelsdomein tot kunststad.

Hun zoektocht heeft geresulteerd in een driedelige documentaireserie over Venetië, die op Youtube wordt gepubliceerd. Eigenlijk wilden ze één aflevering maken, maar het zijn er drie geworden. Heleen en Milton ontdekten namelijk vele onbekende kanten van Venetië, die ze graag willen delen.

Bekijk de eerste aflevering:

En geniet van de tweede aflevering:

Van Kampen naar Moskou
Deze driedelige serie over Venetië maakt deel uit van het langetermijnproject Van Kampen naar Moskou. Tijdens hun langzamer dan langzame reis via oude handelswegen uit de middeleeuwen, gaan Heleen en Milton op zoek naar onbekende historische verhalen. Ze laten een andere kant zien van een regio of stad dan zoals de meeste mensen die kennen.

Voordat ze naar Venetië reisden, trokken ze van Kampen naar Zwolle. Hun verwachting is dat zij Moskou pas over tien jaar zullen bereiken, aangezien ze deze documentaireserie naast hun reguliere werkzaamheden maken.

Van een trabaccolo tot Giudecca
In de eerste aflevering over Venetië wordt stilgestaan bij het belang van de Arsenale voor het succes van Venetië als handelsstad. Massimo Gin van trabaccolo Il Nuovo Trionfo vertelt hoe dit oude zeilschip heeft bijgedragen aan de realisatie van al die prachtige gebouwen in Venetië.

Directeur Michele Gottardi van de Università Internazionale dell’Arte laat zien hoe zijn studenten het vak van restauratiemedewerker leren; een beroep dat zeer belangrijk is voor de restauratie en onderhoud van de vele oude voorwerpen die er in Venetië te vinden zijn.

Pier Paulo Scelsi van Giudecca Art District vertelt hoe men op Giudecca de wereld van de ambachtslieden verbindt met die van de bezoekende kunstenaar. Tussendoor ontdek je de geschiedenis van Giudecca, een stukje ‘vergeten’ stad.

We zullen t.z.t. ook de derde video delen, zodat je nog een keer kunt meegenieten van la bella Venezia!

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Een reactie

  1. Toffe uitzending

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *