Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De lokroep van Venetië

Vanaf 5 oktober geniet je dagelijks van De lokroep van Venetië, een twaalfdelige radioserie waarin dramaturg en schrijver Willem Bruls en presentatrice Chazia Mourali je meenemen naar Venetië, de stad die bij uitstek symbool staat voor opera.

Langs het water, op pleinen en in steegjes treden Bruls en Mourali, beiden grote operaliefhebbers, in de voetsporen van componisten, schrijvers en andere kunstenaars die zich hier lieten inspireren.

Venetië spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Welke grote schrijver of componist bracht er niet wat tijd door? Monteverdi, Vivaldi, Mozart, Lord Byron, Liszt, Wagner, Mann, om er maar een paar te noemen, raakten er allemaal betoverd.

Ook Louis Couperus, die in Blanke steden onder blauwe lucht schreef: ‘De Piazza San Marco is het schitterend verblindende décor van de derde acte eener groote opera, de kathedraal als eene fabel, een sprookje van betoovering of er een sultan daar woont met prinsessen, in het leven van de Duizend-en-Een Nacht; en het Dogepaleis een tweede fabel, een tweede sprookje. Men verwacht, dat er tusschen de zuilen van de Piazzetta een heldin in brokaat zal uitwandelen, die zingen gaat een heel groot aria met veel roulades tegen den nacht aan…’

De stad is eindeloos verbeeld op schilderijen, op foto’s en in films, van Dood in Venetië van Visconti (naar de novelle van Thomas Mann) tot de James Bond-klassieker Casino Royale. En wie liggen er niet allemaal begraven op het dodeneiland San Michele? Igor Stravinsky, Ezra Pound, Sergei Diaghilev, Joseph Brodsky, Luigi Nono…

foto’s: De lokroep van Venetië | NPO Radio4

De zwerftochten van Willem Bruls en Chazia Mourali leiden langs tal van beroemde Venetiaanse pleinen en gebouwen, zoals het Teatro la Fenice, het Palazzo Grimani en het Hôtel des Bains op het Lido. Allemaal plekken met een verhaal. Die plekken en verhalen samen geven een beeld van de opera die als een Venetiaanse spiegel het wezen van Venetië reflecteert.

De lokroep van Venetië klinkt vanaf 5 oktober elke vrijdag en zaterdag bij Podium (rond 18.30 uur op NPO Radio4).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Bedankt voor de tip! Ik zal alvast uitzoeken of ze dit ook als podcast zullen verspreiden of dat het nadien nog op hun site te beluisteren is.

    Katia

  2. Ook een podcast over Venetië om zalig bij weg te dromen is de 9-delige reeks van schrijver en journalist Serge Simonart voor Radio Klara (https://klara.be/podcasts-en-downloads), beschikbaar via diverse platformen oa. i-tunes en Spotify Veel luisterplezier, Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *