Download gratis de Ciao tutti app!

Unbreakable: Women in Glass – schitterende expositie in oude glasfabriek op Murano

Op het Venetiaanse glaseiland Murano vindt tot en met 7 januari 2021 de tentoonstelling Unbreakable: Women in Glass plaats, met glaskunst van vrouwen van over de hele wereld.

De expositie toont de creatieve mogelijkheden van glas en de verrassende diversiteit van kunstwerken gecreëerd door vrouwelijke kunstenaars. De samenstelling was in handen van de Vlaamse Koen Vanmechelen en de Franse Nadja Romain. Samen maakten ze een selectie uit het indrukwekkende, dertig jaar omspannende archief van de Fondazione Berengo.

Koen Vanmechelen & Nadja Romain

Daarnaast werden er nieuwe sculpturen geselecteerd, die de onbreekbare fragiliteit van een nieuwe samenleving onderzoeken, die verrijst uit het puin van een wereldwijde pandemie.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Fondazione Berengo in de quasi-archeologische setting van Fondazione Berengo Art Space; de oude glasovens van Studio Berengo.

Voor Koen Vanmechelen is het eiland vertrouwd terrein. Al meer dan twintig jaar werkt hij er in de glasovens en neemt hij deel aan verschillende tentoonstellingen, als kunstenaar en curator. ‘In al die jaren heb ik vele vrouwelijke kunstenaars ontmoet. Nog veel te vaak staan ze aan de zijlijn van de kunstwereld. Het is hoog tijd dat de creativiteit en ziel die ze vertalen in hun werk, aangewakkerd door het vuur van de ovens, het juiste platform krijgt.’

Een fragiele doorbraak
‘Unbreakable: Women in Glass is een doorbraak,’ stelt Vanmechelen vanuit een nieuw Venetië. ‘Deze expositie is een kind van de pandemie. Ze staat voor een herstel, voor wedergeboorte. Het fragiele van het glas en de exclusieve focus op de kracht van vrouwelijke kunstenaars symboliseren een nieuw startpunt. Samen staan beide componenten voor zorg en voor een nieuwe wereld. Daarin staat het vrouwelijke cruciaal.’

Dit is sterk merkbaar in de eigenzinnige omgang met de thema’s die naar voren komen, zoals Valeska Soares’ Aqua Alta (klimaat), In the Darkest Blossom was a Mythical Beast van Rina Banerjee (identiteit), Petah Coynes handgeblazen glazen bloem onder een glazen stolp (een hedendaags stilleven), Yin Xiuzhens The Container of Thinking (intellect versus decoratie) en Cornelia Parkers Black Window, 2013.

Vanmechelen: ‘Alle werken tonen fragiliteit gekoppeld aan durf en doorzettingsvermogen. Vandaar ook het kunstwerk dat ik creëerde als campagnebeeld voor de expo: een vrouw die op een stuk glas bijt. Kwetsbaar maar onbreekbaar.’

Work – Monument to the Female Job | Federica-Marangoni

Glas als de perfecte metafoor
Collega-curator Nadja Romain: ‘Glas gaat over transformatie; zelfs als het breekt kan het opnieuw gebruikt worden. Glas is in dat opzicht de perfecte metafoor. De geschiedenis van glasblazen is al jaren een door mannen gedomineerd gegeven. In deze expo zijn we getuigen van vrouwelijke kunstenaars die hun weg zoeken terwijl ze kunstwerken maken met dit onvoorspelbaar en zelfs gevaarlijk materiaal.’

Deze paradox is duidelijk zichtbaar in bijvoorbeeld La Spada nella Roccia van de Italiaanse Liliana Moro: een glazen versie van de excalibur (het magische zwaard van koning Uther Pendragon in de verhalen over koning Arthur), of in de glazen steiger van Fiona Banner, die het brute en het delicate naast elkaar plaatst. Ook Monica Bonvicini’s glazen riemen gaan over de relatie tussen gender en macht.

La Spada nella Roccia | Liliana Moro
In my Hand | Monica Bonvicini

Onder de tentoongestelde kunstwerken bevinden zich ook de indrukwekkende kroonluchter van Joana Vasconcelos, de Enlightening Books van de Italiaanse kunstenaar Chiara Dynys en de architecturale Flicker van Shirazeh Houshiary.

Enlightening Books | Chiara Dynys
Flicker | Shirazeh Houshiary

Ook de in Antwerpen wonende Laure Prouvost is aanwezig met een surrealistische kroonluchter, gemaakt van glazen groentesoorten.

Vegetable Chandelier | Laure Prouvost
© foto’s: Francesco Allegretto

Unbreakable: Women in Glass is tot en met 7 januari 2021 te zien in de Fondazione Berengo Art Space, aan het Campiello della Pescheria 4 op Murano. De expositie is gratis te bezoeken. In deze blog lees je meer over Murano en de glasblaaskunst.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *