Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tribewanted – ecotoerisme in het groene hart van Italië

Ten noordoosten van het Lago Trasimeno ligt Monestevole, een groene plek in het typische Umbrische landschap van heuvels, wijngaarden en olijfbomen.

Inge brengt voor Ciao tutti een bezoekje aan het in dit dorpje gelegen Tribewanted, een bijzonder concept voor groen, duurzaam toerisme. Tribewanted werd opgericht in 2006, ver van Umbrië: op een van de Fiji eilanden. Het idee was om met een community van online reizigers een project te starten. Tribewanted breidde na het eerste succes uit naar andere landen en zo ook naar Italië.

Inge: ‘Het doel in Monestevole was om een community op te zetten die zo zelfvoorzienend mogelijk kan leven, maar die ook open is voor gasten. Zo is er een eigen watervoorziening en wordt er gewerkt aan een eigen stroomcircuit. Dit is al deels in gebruik, maar voor sommige delen wordt nog een back-up van de algemene stroomvoorziening gebruikt.

Het idee van Monestevole is om niet op losse locaties of in ontwikkelingslanden duurzaam te leven, maar juist ‘ in de eigen achtertuin.’ Monestevole wil model staan voor een duurzame lifestyle, die overgenomen kan worden en als voorbeeld kan dienen voor de samenleving van de toekomst.

In Italië wil Tribewanted vooral ook de jongeren inspireren om naar het landelijke gebied te komen. Tegelijkertijd bieden ze gasten graag een toegankelijke locatie waar ze kunnen leren, maar ook zelf een handje mee kunnen helpen en het landelijke leven echt ervaren. Als gast krijg je zo een echte, alternatieve all inclusive vakantiebeleving.

Er is van alles te doen. Wij starten met een rondleiding door de tuinen en langs de kassen. Er worden allerlei soorten groenten en fruit geteeld. De bewoners van Tribewanted weten precies wat waar gezaaid kan worden en welke groenten naast elkaar gezet moeten worden.

Een stukje verder komen we bij de dieren. We zien paarden, kippen, een geit en varkens met biggetjes, maar er zijn er ongetwijfeld meer.

We lopen terug naar het hoofdverblijf. Moe van de warmte ploffen we neer aan een tafel onder een prachtige pergola met druivenranken en genieten we van al het groen om ons heen. Eenmaal binnen krijgen we een rondleiding langs de gezamenlijke eetzaal, waar bewoners en gasten altijd samen eten.

Ook zijn er verschillende activiteiten, die deels te maken hebben met het meehelpen aan de ontwikkeling van Tribewanted. Zo kun je er paardrijden, de dieren voeren en meehelpen met tuinieren, maar er zijn ook kookworkshops, yogasessies en massages.

Wij worden uitgenodigd om met de bewoners en de gasten van dat moment te lunchen. De sfeervolle eetkamer heeft lange houten tafels, waarop verschillende eigen gemaakte gerechten geserveerd worden. Zo veel mogelijk komt van eigen grond en het een is nog heerlijker dan het andere. We willen thuis ook meteen een moestuintje, voor een klein stukje Umbrië in de achtertuin…’

Ben je geïnteresseerd in duurzaam leven en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan heeft Tribewanted veel leerzaams te bieden, in een prachtige omgeving. Op de website van Tribewanted vind je meer informatie.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *