Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Polmone Turismo Verde – voor een ontspannen vakantie in het groene hart van Italië

Dit voorjaar is Ciao tutti’s Elke een paar dagen te gast bij Sylvia en William van Polmone Turismo Verde in Umbrië.

Deze groene droomplek ligt bij San Venanzo, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Orvieto. In de lente, als alles begint te bloeien, doet de regio Umbrië haar bijnaam – het groene hart van Italië – alle eer aan, helemaal bij deze ‘groene long’.

Omringd door duizend tinten groen

Elke: ‘Sylvia komt me op de luchthaven van Perugia ophalen. Na een klein uurtje rijden we een grindweg op. Ik denk dat we er bijna zijn, maar de onverharde weg loopt nog enkele kilometers door.

Maar dan, na de laatste bocht, weet je niet wat je ziet! Voor je staat een prachtige, gerenoveerde boerderij met rondom tientallen cipressen. Je waant je onmiddellijk in het paradijs en vergeet even de wereld om je heen.

Polmone Turismo Verde ligt op een vrij afgelegen plek, op een heuvel vanwaar je werkelijk een prachtig uitzicht hebt over de grasvelden en de bossen. Er lopen witte Chianina-runderen in de weilanden te grazen, konijnen springen door het gras en het is er zo stil dat je verschillende vogels het hoogste lied hoort zingen.

Als je goed kijkt, zie je in de verte hier en daar een boerderij of een ander vakantiehuis. ‘Dat zijn onze buren!’ zegt William lachend als ik de omgeving verrast in me opneem.

Van Leiden naar de groene long van Italië

William en Sylvia komen uit Leiden. In 2022 hebben ze de stap gezet om te verhuizen naar Italië. Ze kwamen regelmatig op vakantie bij Polmone Turismo Verde. Toen ze er in november 2021 een weekje waren, wisten ze al dat het te koop stond.

Ze wilden graag afscheid nemen van de toenmalige eigenaren en van deze betoverende plek. Tijdens hun verblijf droomden ze er echter van om hier voorgoed te kunnen blijven.

Ze werkten beiden in de luchtvaartsector en toen er na de coronapandemie een reorganisatie plaatsvond bij de luchtvaartmaatschappij, waren ze klaar voor een nieuw hoofdstuk in hun leven. Het heeft niet lang geduurd voordat hun droom werkelijkheid werd. Na een paar spannende maanden was Polmone Turismo Verde van hen.

Vier gezellige appartementen in de vroegere boerderij

Naast de woning van William en Sylvia ligt het gebouw met vier appartementen die worden verhuurd. Op de begane grond hield de boerenfamilie vroeger het vee. Er was geen elektriciteit en water werd uit de rivier gehaald.

In de tussentijd zijn de appartementen uiteraard van alle comfort voorzien, maar toch blijft de rustieke eenvoud behouden. Het ruwe karakter van het gebouw is goed bewaard gebleven. Ieder appartement is heel stijlvol en ontzettend gezellig ingericht met oog voor detail.

Zo kom je in het kleinste appartement Simpatica, waar ik logeerde, in de keuken een vergiet tegen dat dienstdoet als lamp en een engeltje dat boven de leesstoel hangt. In een van de nissen staat een vertederend Mariabeeld dat naar buiten kijkt – naar het eindeloze uitzicht over de heuvels dat geen moment verveelt.

Alle appartementen hebben een of twee terrassen waar je de dag rustig begint, met een lekker ontbijt en een koffie uit de moka. ‘s Avonds geniet je hier van een aperitivo bij zonsondergang, een uitgebreid diner of een glas verrukkelijke lokale wijn en een goed boek.

Het uitzicht dat je hebt is overal adembenemend mooi. Je hoeft hier niets, behalve ruimschoots genieten van de rust, de eenvoud en de natuur.

Zwemmen, zonnen en pizza proeven

Ook een verfrissende duik is eigenlijk een must. Naast het prachtige zwembad staan ligbedjes waarop je heerlijk neer kunt strijken om een dutje te doen, te lezen of van de zon te genieten.

In de zomer bakken Sylvia en William op zondagavond pizza’s in de authentieke pizzaoven. Met een drankje en een lekker stuk pizza is het gezellig kennismaken met de andere gasten van Polmone Turismo Verde.

Wil je ook vakantie vieren bij Polmone Turismo Verde?

Deze droomplek ligt aan de Vocabolo Polmone 4 in San Venanzo. Op de website van Polmone Turismo Verde vind je meer informatie. Je kunt ook altijd een e-mail sturen naar Sylvia en William, via info@polmoneturismoverde.com, of bellen naar 0031-616474290.

Wil je graag met een elektrische auto komen? Geen enkel probleem! Bij Polmone Turismo Verde is er een laadpaal voor elektrische auto’s.

Kom je liever met het vliegtuig, dan is de dichtstbijzijnde luchthaven Perugia, op ongeveer een uur rijden. Je kunt ook naar Rome vliegen, waarvandaan het twee-en-een-half uur rijden is.

William heeft een Mazda MX5 NA gekocht. Hij toert er graag samen met Sylvia mee door de glooiende heuvels van Umbrië. Als gast van Polmone Turismo Verde kun je deze oldtimer ook een dagje lenen. Een buitengewone ervaring om met open dak in de zon over de kronkelende wegen op het platteland van Umbrië te rijden!’

Lunchen bij Bio Fattoria Sapio in San Venanzo

Op zondagmiddag nemen Sylvia en William Elk mee naar Bio Fattoria Sapio in San Venanzo, de boerderij van Sandra en haar zoon Paolo. Elke: ‘Als je de heuvel oprijdt, over een hobbelige kiezelweg, zie je de slapende varkens en de geiten die van het ene hok naar het andere springen.

De paarden genieten in de zon van het gras en de bloemen. Boven aan de heuvel staat het restaurant, waar de houten tafels gedekt zijn met rood-wit geruite tafellakens. Ook hier wacht prachtig uitzicht, op onder meer de wijngaard, de moestuin en de bijenkasten.

Het is net als Polmone Turismo Verde een magische plek. Alles wat je ziet, wordt gebruikt om de lekkerste gerechten op tafel te toveren. De biologische wijn die Paolo zelf maakt, wordt in kannen op tafel gezet, terwijl mamma Sandra versgebakken brood serveert.

Gefrituurde groenten, focaccia en verschillende kazen en vlees van hun eigen dieren komen op tafel als antipasto. Terwijl wij ervan smikkelen, maakt mamma Sandra de pasta met bloem en eieren en rolt ze vol overgave het deeg uit tot het dun genoeg is.

Paolo snijdt er eigenhandig een flinke portie tagliatelle van, die met ragù op tafel wordt gezet. Ze doen alles met z’n tweeën. Als het even te druk wordt, brengen de gasten de lege borden zelf naar de keuken.

Echt een heerlijke ervaring! Houd er wel rekening mee dat je de hele namiddag aan tafel zit. Pas tegen de avond wordt het toetje geserveerd. Er hangt echter zo’n gezellige, familiaire sfeer dat je zelfs dan nog geen zin hebt om naar huis te gaan…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Mooie impressie over een prachtige plek. Een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *