Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Parco dell’Energia Rinnovabile – duurzaamheid in Umbrië

Wil je je vakantie graag zo duurzaam mogelijk doorbrengen? Dan moet je zeker een keer verblijven bij het Parco dell’Energia Rinnovabile (PeR). Dit duurzame park ligt in het zuiden van Umbrië, omgeven door niets anders dan bossen in alle tinten groen en rust in alle toonaarden stilte.

PeR is het grootste en meest uitgebreide onderzoekscentrum met betrekking tot duurzaamheid in Italië. Op het terrein zie je tegenwoordig overal moderne technologie, maar PeR is ontstaan uit de oudste vorm van technologie: landbouw. Omdat landbouw, volgens eigenaar Alessandro, de energie produceert waarmee alles mogelijk gemaakt kan worden.

Alessandro vertelt ons enthousiast hoe hij alles zelf heeft opgebouwd en een geheel zelfvoorzienend energiesysteem heeft ontwikkeld. Zijn jarenlange ervaring (die hij heeft opgedaan in landen met zware omstandigheden en beperkte mogelijkheden, zoals Afrika) zijn voor hem een perfecte voorbereiding geweest om PeR te starten. Door zelf te ontdekken en ontwikkelen, heeft hij een indrukwekkend park opgebouwd, waar alles is gericht op duurzaamheid en balans met de natuur.

Alessandro is begonnen zonder externe financiering, maar wel met een flinke dosis vastberadenheid. Alessandro: ‘Het is uiteindelijk vooral de omgeving die de uitkomst bepaalt, doordat we werken met de natuur. Die is richtinggevend – en succes valt en staat met de aanwezigheid van natuurlijke bronnen.’

In 1999 startte Alessandro met het (ver)bouwen van PeR. Het omliggende veld werd daarbij hersteld om er landbouw te kunnen creëren. Daarvoor worden allerlei eigen technieken gebruikt, zowel voor de bemesting als voor de oogst en voor dierplagen. Zo wordt er regenwater opgeslagen, net zoals in de natuur, maar worden er ook moderne technieken gebruikt, zoals zonne-energie. Overal heeft Alessandro slimme oplossingen bedacht, waarbij kunstmatige chemicaliën en meststoffen ondergeschikt zijn.

Tegenwoordig kun je bij PeR ook verblijven. De kamers zijn ontzettend ruim en zien er modern uit, heel anders dan we gewend zijn van de typisch Italiaanse agriturismi. Maar natuurlijk is er ook hier, in alle kamers, aan duurzaamheid gedacht. Heel slim zijn bijvoorbeeld de spoelmechanismes van de toiletten, die zet je zelf aan én stop je zelf, om onnodig waterverbruik te voorkomen.

Er is veel gedaan om met name engineers, onderzoekers en nieuwsgierigen de ruimte en faciliteiten te bieden, met gemeenschappelijke werkruimtes met wifi, een vergaderruimte met een grote boekenwand, tours, korte cursussen en speciale evenementen. De tours worden aangepast aan de doelgroep, van kinderen tot studenten of professionals, zodat iedereen kan leren van PeR. Kennisdeling en participatie wordt hier dan ook sterk aangemoedigd.

Ook de keuken is gericht op duurzaamheid en natuurvriendelijkheid. Het menu is daarom honderd procent veganistisch. Misschien niet helemaal wat je verwacht van de Italiaanse keuken, maar Alessandro’s vrouw Chiara weet smakelijke gerechten op tafel te zetten. Zo kun je hier ook je eigen energiepeil weer helemaal opladen…

Voor meer informatie of het direct boeken van je vakantie neem je een kijkje op de website van het Parco dell’Energia Rinnovabile of neem je contact op met Alessandro en Chiara via scrivi@per.umbria.it.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *