Download gratis de Ciao tutti app

3x culinair genieten rondom het Lago Trasimeno

Rondom het prachtig gelegen Lago Trasimeno, in het noorden van Umbrië, tegen de grens met Toscane, is veel lekkers te vinden. We gaven al tips voor mooie plaatsjes die je tijdens een rondje Lago Trasimeno niet mag missen, vandaag delen we drie culinaire tips rondom het meer.

Wijn proeven bij Cantina Madrevite
We starten bij een prachtig wijnhuis: Cantina Madrevite, waar de familie Chiucchiurlotto smakelijke wijnen maakt. De cantina bevindt zich op de plek van de authentieke Podere Mastronuccio, waar al in 1651 druiven werden verbouwd.

In 2001 is het hele wijnhuis prachtig gerestaureerd en gemoderniseerd, maar de naam is gebleven – als aandenken aan de historie van deze bijzondere plek. Het wijnhuis dankt zijn naam namelijk aan de madrevite, een werktuig dat vroeger in de cantina werd gebruikt om het kleine deurtje van de wijnvaten vast te zetten.

Nu wordt de madrevita niet meer gebruikt en komt er bij het maken van wijn naast passie en traditie ook een heleboel kennis en techniek kijken – iets waar het de familie Chiucchiurlotto niet aan ontbreekt. Al sinds drie generaties zorgen ze voor de uitgestrekte wijngaarden in Vaiano (in de gemeente Castiglione del Lago), waar op ruim 350 meter hoogte onder meer Sangiovese, Syrah, Merlot, Monyepulciano, Trebbiano Spoletino en de autochtone Gamay del Trasimeno groeien.

Op het landgoed staan ook eeuwenoude olijfbomen, waar een heerlijke olijfolie van wordt gemaakt. Daarnaast verbouwt de familie de Fagiolina del Trasimeno, een piepklein boontje dat met haar dunne schilletje en delicate smaak makkelijk verteerbaar is. Het is echt een delicatesse van het Trasimenomeer, die dankzij de bijzondere kwaliteit en smaak tot het eerste Slow Food-presidium van Umbrië werd verkozen.

De familie Chiucchiurlotto nodigt je van harte uit om te komen proeven van al dit lekkers, als je tijdens je vakantie aan of om het Lago Trasimeno in de buurt bent. Ze laten je dan de prachtige cantina zien en vertellen hoe het maken van wijn in zijn werk gaat. Natuurlijk mag je na deze korte rondleiding ook proeven van de producten van Madrevite, van de verschillende soorten wijn tot de olijfolie en de bijzondere boontjes. Deze rondleiding met proeverij is gratis en vindt het hele jaar door plaats. Wel vraagt de familie of je je bezoek tijdig wil aankondigen via deze link, zodat ze alle tijd hebben om je te ontvangen en te laten proeven.

Ristorante Pizzeria La Cantina
Van de historische cantina van de familie Chiucchiurlotto nemen we je mee naar Ristorante Pizzeria La Cantina, in een prachtig oud palazzo in hartje Castiglione del Lago.

Op het menu staan allerlei heerlijke klassiekers uit zowel de Umbrische als de Toscaanse keuken, met onder meer vis uit het meer en gerechten met vlees van Cinta Senese (de bijzondere varkentjes uit Siena en omgeving) en de beroemde Chianina-runderen. Onze favorieten zijn de pici ai sapori di lago en de carpa regina in porchetta, maar La Cantina is ook een prima plek om de beroemde fagiolina del Trasimeno te proeven, heerlijk klaargemaakt met kruiden uit eigen tuin.

Liefhebbers van pizza kunnen kiezen uit de een keur aan pizza’s (met naast de traditionele combinaties ook speciale gourmetopties), die in de speciale houtoven lekker krokant gebakken worden. En voor iedereen met een glutenallergie: La Cantina heeft ook een glutenvrij menu, met aangepaste versies van de meest gewaardeerde specialiteiten.

Het fijne van La Cantina is – naast alle buonissimo gerechten op het menu – ook het grote terras, waar je in de zomermaanden kunt aanschuiven, mét prachtig uitzicht op het Lago Trasimeno. Dan smaakt je bord pasta, boontjes of vlees nóg wat lekkerder!

Je vindt Ristorante Pizzeria La Cantina aan Via Vittorio Emanuele. In hetzelfde palazzo vind je op de tweede etage het kleine maar karakteristieke Hotel Aganoor, mocht je vanaf tafel zo je bed in willen rollen…

Ristorante Pizzeria La Pigra Tinca
Echt aan het Lago Trasimeno dineren – of eigenlijk bijna óp het meer – kan bij La Pigra Tinca, bij de aanlegsteiger waar de boten naar Isola Maggiore vertrekken. Op het menu van La Pigra Tinca vind je vooral veel vis, allemaal vers gevangen in het meer en bereid volgens traditionele recepten, van karper en paling tot zeelt en tegamaccio (een speciale vissoort die alleen in het Lago Trasimeno zwemt). Aangezien vis goed moet zwemmen, is er ook een mooie wijnkaart, met wijnen uit de heuvels rondom het meer.

Voor wie liever geen vis eet, zijn er ook Umbrische specialiteiten én pizza’s uit de houtoven. Net als La Cantina heeft La Pigra Tinca ook een speciaal menu voor mensen met een glutenallergie.

Je vindt Ristorante Pizzeria La Pigra Tinca aan de Via Lungolago in Castiglione del Lago. Het restaurant is van maandag tot en met donderdag geopend voor de lunch; van vrijdag tot en met zondag kun je er terecht voor zowel lunch als diner.

Van het voorjaar tot begin november kun je ook terecht bij de kleine bar annex caffetteria, meteen naast het fijne publieke strand – met heel wat schaduwplekken om van een lekker koel drankje of een gelato te genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *