Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wine Skisafari: een wijnproeverij op 2000 meter hoogte

Van het zonnige Sicilië reizen we komende dagen naar het hoge noorden, waar Ciao tutti’s Elena eind maart nog genoot van winterse taferelen.

Hoog in de Dolomieten weten ze hoe je van skiën een culinaire ervaring maakt: leg een mooie route aan, presenteer bij elke skihut een uitgebreide selectie van lokale wijnen en vergeet vooral de hapjes niet. Een paar pistes afdalen, een glas wijn drinken, weer de ski’s op, nog een wijntje… Dat klinkt menig mens als muziek in de oren, toch?

De Wine Skisafari (Dé dl Vin in het Ladinisch, de derde taal van Zuid-Tirol) is een unieke manier om het gebied te ontdekken in zowel sportief als culinair opzicht. Om de ervaring compleet te maken, is er onderweg ook nog eens live muziek. Zet dat weekje wintersport in Zuid-Tirol maar alvast in je agenda, want dit moet je een keer meemaken!

Wine-Ski-Safari-Zuid-Tirol

‘s Ochtends om tien uur stapt Ciao tutti’s nieuwste medewerkster Elena met haar reisgenoten in de skilift naar Piz La Villa, Corvara. Elena: ‘We vliegen over de Gran Risa, de zwarte piste waar de wereldkampioenschappen alpineskiën worden gehouden. Eenmaal boven lacht de zon ons toe, we hebben geluk met het stralende weer. Truien worden omgewisseld voor t-shirts en dan kan de Wine Skisafari van start gaan. We dalen twee pistes af en nemen dan de lift naar de eerste wijnstop: Ütia i Tablà.

Wine-Ski-Safari-Zuid-Tirol-2

Ondanks het vroege tijdstip zit de sfeer er hier al goed in. Een vijftal blazers zorgt voor gezellige muziek tijdens het wijnproeven.

Wine-Ski-Safari-Zuid-Tirol-3

Nog voor elf uur zitten we aan ons eerste glas wijn, een heel normaal scenario voor de Italianen. Ik proef een zachte, sappige en fruitige Merlot van Elena Walch, vergezeld van een stukje speck, beide echt Zuid-Tiroolse delicatessen.

Wine-Ski-Safari-Zuid-Tirol-4

Na deze culinaire pauze zijn we klaar om verder te gaan. We glijden een paar pistes omlaag, genieten van het mooie uitzicht en strijken neer bij de volgende stop: Rifugio Piz Arlara. Ook hier treffen we mooie wijnen uit de streek aan. Ik laat me verleiden door het aanbod en drink een heerlijke Pinot Grigio. Het is inmiddels bijna lunchtijd en dat merk je meteen, de wijn vloeit rijkelijk en er wordt gedanst op de gezellige live muziek.

Wine-Ski-Safari-Zuid-Tirol-5

Iedere berghut schenkt wijnen uit een andere wijnstreek: van Bolzano en omstreken tot Valle Isarco, van Merano-Val Venosta tot Bassa Atesina-Oltradige. Zo proef je in één dag de mooiste wijnen uit Zuid-Tirol.

Om er na al die wijn zeker van te zijn dat we heelhuids beneden komen, stopt de Wine Skisafari voor ons na twee berghutten. We verkiezen met dit mooie weer liever een extra glas wijn dan een extra slalom! Salute!’

Wine-Ski-Safari-Zuid-Tirol-6

Praktische informatie
Ben je een wintersporter in hart en nieren en tevens wijnliefhebber? Dan is dit jaarlijkse evenement een echte aanrader en een goede reden om eens op wintersport te gaan in Italië. De Wine Skisafari wordt jaarlijks georganiseerd aan het einde van het skiseizoen. De precieze datum voor 2016 is nog niet bekend, maar via deze link blijf je op de hoogte.

Een ticket voor de Wine Skisafari kost € 30,- per persoon (€ 35,- inclusief hapjes) en is te koop bij de vier deelnemende berghutten. Voor dat bedrag kun je onbeperkt proeven van de selectie wijnen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Leuk. Ik ben een paar weekjes in Zuid-Tirol geweest (ook met Deborah : )) en het is echt een aanrader. Bijzonder dat ook dit Italië is!
    Groetjes,
    Chantal

  2. Leuk verhaal geworden Elena

  3. Klinkt leuk, Elena!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *