Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lago di Tovel – een schitterend bergmeer in de Dolomieten

In de Val di Non, in het Parco Naturale Adamello-Brenta, in het noorden van Italië, schittert een van de mooiste bergmeren van de Dolomieten: het Lago di Tovel. Het is tevens het grootste natuurlijke bergmeer van Trentino en dus zeker een stop waard tijdens je vakantie in de Dolomieten.

Het meer, dat op 1178 meter hoogte ligt, biedt naast een heerlijke plek voor een verkoelende duik ook ongerepte natuur, gevarieerde flora en wilde dieren. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want de schilderachtige omgeving staat garant voor veel wandelplezier en unieke vergezichten.

Elk seizoen een prachtig plaatje
Het meer werd ooit beroemd vanwege de felrode kleur die het water in de zomermaanden aannam, waarschijnlijk vanwege een speciaal soort alg. Hoewel dit unieke natuurverschijnsel in de jaren zestig is verdwenen, blijft het Lago di Tovel een fotogenieke plek, op welk moment van het jaar je het meer ook bezoekt.

In de herfst is het meer smaragdgroen terwijl de omgeving warm oranjerood kleurt, wat werkelijk waar een schitterend plaatje oplevert.

In de zomermaanden is de omgeving groener en gaat het meer bijna op in de omgeving, ware het niet dat er dan mensen naar het Lago di Tovel komen om te zwemmen of zonnebaden.

In de late lente is de natuur rondom het meer op zijn mooist. Dit is een ideale tijd voor lange wandelingen, met de natuur die uit haar voegen lijkt te barsten van het nieuwe leven. Het water is nog koud, maar ideaal om na een lange tocht even pootje te baden.

Bezoek je het meer in de winter, dan kun je een hoop sneeuw verwachten. Het Lago di Tovel biedt ook een bijzondere plek om te schaatsen, al moet je dan heel veel geluk hebben. Het komt namelijk maar eens in de tien jaar voor dat je op het volledig dichtgevroren meer kunt schaatsen.

Parco Naturale Adamello-Brenta
Het Lago di Tovel ligt in het noorden van het Parco Naturale Adamello-Brenta. Met een indrukwekkende oppervlakte van ruim zeshonderd vierkante kilometer is dit nationale park een van de grootste beschermde natuurgebieden in de Alpen.

Het is een ongelooflijk mooi en ongerept natuurgebied, populair bij wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers. Het park bestaat uit twee berggroepen: Brenta en Adamello, met bewoners als herten, steenbokken, adelaars en zelfs bruine beren!

Wat is er te doen bij het Lago di Tovel?
Het Lago di Tovel biedt uitstekende wandelmogelijkheden. In zo’n drie kwartier loop je een rondje om het hele meer, over een goed begaanbaar pad. Het is een niet te veeleisende wandeling, die ook geschikt is voor kinderen.

Wil je liever iets langer op pad? Kies dan voor het Sentiero delle Glare (twee uur), de Giro del Doss della Dena (vijf uur) of de Giro delle Malghe (zes à zeven uur).

Heb je geen zin om te wandelen? Langs het meer vind je op verschillende plekken een natuurlijk gevormd strand, waar je even lekker kunt relaxen. Het water van het meer is weliswaar fris, maar schoon en het is toegestaan om erin te zwemmen. Zeker ’s zomers is dat echt een heerlijke afsluiting van een wandeling!

Er zijn ook genoeg plekjes waar je neer kunt strijken voor een picknick. Ga je liever uit eten? Dan kun je terecht bij twee (hotel)restaurants, namelijk bij Chalet Tovel, aan de noordzijde van het meer, en Albergo Lago Rosso, met op het menu de lekkerste lokale specialiteiten.

Neem ook de tijd om mooie foto’s te schieten, want het meer levert vanaf elke plek weer andere prachtige beelden op. Je drone kun je thuislaten, want daarmee vliegen is niet toegestaan.

Sentiero delle Glare – wandelroute langs de rotsen
Lijkt wandelen in de Dolomieten eentonig? Dan vergis je je, want alleen al de wandelroute over het Sentiero delle Glare biedt veel variatie. Je start bij de parkeerplaats Capriolo en loopt in een kleine twee uur naar de oevers van het Lago di Tovel.

De route voert langs een heel bijzonder rotslandschap, afgewisseld met bos. De eerste anderhalf uur loop je onbeschut langs en door unieke rotsformaties, zoals je ze elders in Italië maar weinig tegenkomt. Je komt onderweg langs kleine beekjes en stuit vlak na de start al op een idyllisch meertje.

Heb je geen zin om na je bezoek aan het Lago di Tovel terug te wandelen, dan kun je op de terugweg de pendelbus naar de parkeerplaats nemen.

Praktische tips voor je bezoek aan het Lago di Tovel
Je kunt het Lago di Tovel van april tot half november bezoeken. In de winter is de weg gesloten vanwege de sneeuw. Ga je met de auto, dan kom je onderweg naar het Lago di Tovel vijf parkeerplaatsen tegen. Deze zijn gratis in het laagseizoen, maar in het hoogseizoen heb je een kaartje nodig (zie deze link voor meer informatie).

De dichtstbijzijnde parkeerplaats ligt op slechts driehonderd meter van het meer. Wees wel op tijd als je hier in het hoogseizoen een plekje wil bemachtigen (of ga juist aan het einde van de dag). Vanaf een van de andere parkeerplaatsen kun je de pendelbus pakken.

De verste parkeerplaats, Capriolo, ligt op ruim vijf kilometer vanaf het meer, maar dit is dus ook het startpunt van de eerder genoemde wandeling over het Sentiero delle Glare. In het bij de parkeerplaats gelegen Ristorante & Pizzeria al Capriolo kun je lokale gerechten en pizza’s eten.

Kom je met het openbaar vervoer, dan kun je rechtstreeks de pendelbus nemen vanuit Cles of Tuenno (zie deze link voor meer details).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *