Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In een paardenslee door de Dolomieten

De Dolomieten staan sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet voor niets, want de verticale wanden, steile kliffen, pieken en smalle valleien vormen internationaal gezien een bijzonder landschap. De kalkstenen formaties behoren tot de hoogste ter wereld en hebben veel kunstenaars van inspiratie voorzien. De goed zichtbare fossielen hebben geologen tevens inzicht gegeven in de geschiedenis van de aarde.

Dolomieten-Zuid-Tirol

De grote variatie in de Dolomieten maakt de bergketen geschikt voor vele activiteiten. Gisteren stonden we op de ski’s, vandaag laten we de sportiviteit even voor wat hij is en leunen we lekker achterover terwijl we ondertussen genieten van het landschap in de Alpe di Siusi (Seiser Alm), het westelijke deel van de Dolomieten. Hoe dat kan? Heel simpel: door net als Elena plaats te nemen in een ouderwetse paardenslee.

paardenslee-Dolomieten-Zuid-Tirol

Elena: ‘Vandaag gaan we opnieuw met de skilift omhoog, maar ditmaal zonder ski’s. Eenmaal boven staat de paardenslee al voor ons klaar. We installeren ons op de comfortabele bankjes en dan zet de bestuurder er meteen flinke vaart in.

Dolomieten-Zuid-Tirol-zicht-op-Alpen

Al snel bereiken we het punt waarop we in de verte de Oostenrijkse Alpen kunnen zien, zo’n 150 kilometer verderop. Magisch om zo ver te kunnen kijken! Maar we zijn hier natuurlijk voor de Italiaanse bergen, dus we roetsjen weer verder, ruisend door de sneeuw. De warme zonnestralen laten ons de koude wind volledig vergeten.

Sassolungo-Sassopiatto-Dolomieten-Zuid-Tirol

De kenmerkende bergen op de foto hierboven worden de Sassolungo (links) en Sassopiatto (rechts) genoemd. Sassolungo betekent ‘lange steen’, een naam die de berg dankt aan de reeks pieken van ongeveer 1,6 kilometer lang. De legende gaat dat de vijf torens op de berg de vijf vingers zouden zijn van een reus, die gestraft werd door andere reuzen voor het beroven van mensen. Hij zou in deze berg begraven liggen. Sassopiatto betekent ‘platte steen’. Het is niet moeilijk om te zien waar die naam vandaan komt.

We vervolgen onze tocht door winter wonderland. Het is verfrissend om op deze manier de streek te verkennen. Schone lucht inademen, genieten van het uitzicht, gesprekken voeren met reisgenoten, foto’s maken: het is een heel rustgevende activiteit.

Monte-Sciliar-Dolomieten-Zuid-Tirol

Na een tijdje worden we getrakteerd op een uitzicht op Monte Sciliar. De pieken van deze berg zijn kenmerkend voor de Dolomieten: spits en met steile kliffen. De berg maakt deel uit van het Parco Naturale Sciliar-Catinaccio en staat symbool voor de regio. Zoals Felice een paar weken terug al vertelde, ligt de oorsprong van de via ferrata in de Dolomieten. Deze activiteit is hier nog steeds populair en trekt veel bergbeklimmers naar de Monte Sciliar.

paardenslee-Dolomieten-Zuid-Tirol-2

Praktische informatie
Ook een romantische tocht maken met de paardenslee door het winterse landschap in de Dolomieten? Ga dan vanuit Siusi met de lift omhoog naar Compaccio. Je maakt al een tocht van een halfuur vanaf € 30,-. Klik hier voor alle prijzen, meer informatie en reserveren.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *