Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Via ferrata – een ijzeren weg de bergen in

Welke activiteiten onderneem je in een bergachtig gebied zoals de streek rondom het Gardameer? Wat doe je als je op zoek bent naar spanning en avontuur? Juist, bergbeklimmen! Met een klimuitrusting aan en een helm op haar hoofd ging Felice samen met een groep op pad naar de Monte Colodri in Arco.

Twee gidsen van Mountime, die ons tijdens de tocht zouden begeleiden, legden eerst uit hoe het klimmen in zijn werk gaat. ‘We gaan straks ongeveer driehonderd meter stijgen door middel van staalkabels die gevestigd zijn aan de rots. Het is belangrijk dat een van de twee zekeringen aan jullie uitrusting altijd bevestigd is aan de kabel. Mocht je alsnog vallen – wat overigens nog nooit is gebeurd – dan vangt de schokdemper de klap van de val op.’ Dat klonk uitdagend en Felice kon niet wachten om te beginnen!

via-ferrata-bergbeklimmen-Gardameer (1) via-ferrata-bergbeklimmen-Gardameer (2)

Deze manier van klimmen wordt ook wel via ferrata genoemd, oftewel ijzeren weg. Volgens de Italianen ligt de oorsprong van via ferrata in de achttiende eeuw in de Dolomieten. In die tijd werden staalkabels aan rotsen vastgemaakt zodat de militairen de bergketens makkelijker konden bedwingen.

Pas tientallen jaren later werd via ferrata populair bij bergsporters en inmiddels is het niet meer weg te denken uit de Italiaanse bergen. Niet alleen de ervaren bergbeklimmer kan genieten van deze sport, ook onervaren klimmers kunnen de top bereiken. Dat is mogelijk doordat er verschillende moeilijkheidsgradaties zijn, die verschillen van 1 tot 5. Felice mocht zich wagen aan categorie 2, een redelijk makkelijke tocht.

via-ferrata-bergbeklimmen-Gardameer (3) via-ferrata-bergbeklimmen-Gardameer (4)
Zekeringen vast en klimmen maar! De tocht begon makkelijk over een smal pad tussen de bomen. Langzaam verdwenen de bomen en werd het smalle pad ingeruild voor rotspartijen. Het prachtige uitzicht over de besneeuwde bergen die de vallei omringen, werd zichtbaar. Een moment om even niet te letten op waar je je voeten neerzet, maar om te genieten van de kleine berghutjes, de miniatuur-autootjes en de gigantische bergen eromheen.

Het werd alleen maar uitdagender op het moment dat de ijzeren trappen eraan te pas kwamen. Felice moest soms goed kijken waar haar voeten het stevigst zouden staan. Na nog een aantal meters stijgen kwam langzaam de top in zicht, met een gigantisch kruis. Felice dacht dat het uitzicht niet meer beter zou worden, maar na al die inspanning moet een mens beloond worden. En dat gebeurde! Een prachtig panorama kwam tevoorschijn.

via-ferrata-bergbeklimmen-Gardameer (5a)

Sta jij al in de startblokken om de bergtop te bereiken?
Via ferrata is het hele jaar mogelijk, al zijn sommige routes slechts in bepaalde seizoenen toegankelijk. Onze tip is om via ferrata in het laagseizoen te doen, aangezien je de berg dan voor je zelf hebt. Wil je met een groep vrienden, met je gezin of alleen de bergtop bereiken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op www.mountime.com. Zij bieden verschillende via ferrata-routes aan op verschillende niveaus. Dit doen ze door middel van goede kwaliteit klimgerei en ervaren gidsen die zelfs kinderen vanaf zes jaar met plezier naar boven krijgen (en de ouders die het soms nog wel spannender vinden dan hun kinderen!).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *