Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een culinaire avond bij La Stüa de Michil

Gisteren liet Elena je al proeven van het culinaire Zuid-Tirol, vandaag neemt ze je mee naar een restaurant met een Michelinster: La Stüa de Michil. De naam is Ladinisch voor ‘de stübe van Michil’, verwijzend naar de houten kamers in het restaurant van eigenaar Michil Costa. Elena had de eer om te genieten van een diner in dit restaurant en ze deelt haar ervaringen graag!

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-sfeer

Elena: ‘Voordat we aan tafel gaan, brengen we een bezoek aan de, op z’n zachtst gezegd, eigenaardige wijnkelder, genaamd Mahatma Wine. Alles wat je niet verwacht, kom je hier tegen. Bij binnenkomst loop je tegen een muur aan met tientallen brilmonturen zonder glazen. ‘Kies een bril uit en zet hem op’, dat is de opdracht. Een lichte aarzeling gaat door ons heen, we voelen ons wat in de maling genomen. Gedurende onze reis door de wijnkelder wordt ons duidelijk waarom: we betreden een andere wereld, een wereld waarin we met andere ogen naar wijn kijken.

De wijnkelder bestaat uit vele ruimtes met ieder een eigen verhaal, lichtshow, muziek en vloer. Michil Costa gelooft dat wijn leeft, dat het een ziel heeft. Elke wijn heeft daarom een andere behandeling nodig.

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder

De schatkamer van de kelder is de ruimte gewijd aan Sassicaia. Je vindt hier de grootste collectie van deze vooraanstaande Toscaanse wijn. Een blauw lichtpunt wijst ons de weg naar het middelpunt van het labyrint, waarna de deur zich opent en een grote fles Sassicaia zich openbaart.

We komen langs een muur met dansende champagneflessen, een ‘brandweerpaal’ waardoor de obers vliegensvlug in de kelder kunnen komen, een golvende vloer die het levenspad symboliseert en een ruimte met rondzoemende bijtjes. Waar de wijnkelder eerst doet denken aan een pretpark, vallen de stukjes beetje bij beetje op zijn plaats. Meer ga ik niet verklappen, want dit is iets wat je zelf moet ervaren om het te kunnen begrijpen.

Na deze bijzondere ervaring is het tijd om aan tafel te gaan. Er is een stuä gereserveerd voor ons gezelschap, een ruimte volledig omgeven door hout. Nadat iedereen heeft plaatsgenomen en de tassen door de gastheer op de bijpassende krukjes zijn geplaatst, kan het diner van start gaan. De bloemstukken op tafel worden gemaakt door de moeder van eigenaar Michil Costa.

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-bloemen-decoratie

Ook het broodmandje heeft een bijzondere inhoud. Je ziet onder andere broodsticks met Tirools speck, brood met komijn (een regionale specialiteit), Sardijns carta di musica en noten-vijgenbrood. Daarbij krijgen we kappertjesboter.

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-diner

We kiezen voor het Menü dles saûs talianes, een reis door de Italiaanse smaken. Klaar voor negen foto’s vol smaaksensaties?

De avond begint met een amuse van zalm, toast en asperge:

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-amuse-zalm

De tweede amuse: venkel met bloedsinaasappel en olijven:

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-amuse-venkel

Ossobuco Milano style: een ‘bitterbal’ van merg op een stuk boterzacht kalfsvlees:

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-ossobuco

Risotto met rode biet, geitenkaas en bottarga (kuit van harder):

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-risotto

Na deze heerlijke risotto krijgen we te horen dat we vanuit onze ‘eetkamer’ een luikje kunnen openen om de keuken in te kijken. Dat laten we ons geen twee keer zeggen!

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-keuken

Indrukwekkend om te zien hoe een heel sterrenrestaurant wordt voorzien van gerechten uit deze kleine keuken.

Voor ons komt er uit die keuken vervolgens spaghetti met vuurgarnalen, jus van ansjovis, roggebroodkruim en olijfolie:

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-spaghetti

Zoetzure paling met schuim van bonen en rode-wijnsaus:

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-paling

Scampi in ossenstaartbouillon met morilles en tuinbonen, met tartaar van scampi en limoen:

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-scampi

Tiramisù met mascarpone, koffie en cacao:

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-tiramisu

En als afsluiting: een selectie bonbons met wortel-gembersap:

La-Stüa-de-Michil-Zuid-Tirol-wijnkelder-bonbons

Het fijne van dit menu is dat je, ondanks het aantal gangen, geen moment het gevoel hebt dat het te veel is. Alles is tot in perfectie op elkaar afgestemd. Na de spaghetti worden de gerechten weer lichter, zodat je bij de tiramisù nog steeds volop van de smaken kunt genieten.

De charmante maître Manuel maakt de avond compleet. In de pauzes tussen de gerechten weet hij ons te voorzien van leuke feitjes, bijvoorbeeld over de muziek die gedraaid wordt. Het zien die kleine details die deze ervaring uniek maken. In combinatie met een bezoek aan de wijnkelder is deze plek zeker een aanrader!’

Praktische informatie
La Stüa de Michil is gevestigd in Hotel La Perla, Corvara (BZ) Alta Badia. Reserveren kan door te bellen naar 0039-0471831000. De menu- en wijnkaart zijn te vinden via deze website.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *