Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Alpe Pragas – de lekkerste potjes vol puur fruit uit de Dolomieten

Vlak bij het beroemde Lago di Braies, waar de zacht dobberende bootjes en de bergtoppen weerspiegeld worden in het gladde wateroppervlak, stap je het fruitparadijs van Alpe Pragas binnen.

Stefan Gruber (1978) haalde op zijn zeventiende de eerste oogst van zijn stuk land in Braies di Fuori, een groene lappendeken tussen de toppen van de Dolomieten. Met de overvloedige opbrengst aan aardbeien en frambozen – volledig biologisch geteeld – maakte hij de eerste potjes jam die de naam Alpe Pragas mochten dragen.

In 2003 groeien er naast aardbeien en frambozen ook andere bosvruchten, abrikozen, vlierbloesem, vijgen, peren en appels op het land van Alpe Pragas en hun vaste partners in de omgeving.

Tijd om ook een eigen productiegebouw neer te zetten, voorzien van een winkel, waar Stefan, zijn vrouw Karoline en hun team je graag welkom heten om kennis te maken met en te proeven van het pure fruit van Alpe Pragas.

Een fruitig drankje met uitzicht op de frambozen

Na aankomst bewonderen we al even de mooie showroom, maar aangezien we net een lange wandeling hebben gemaakt, duiken we eerst in het zomermenu voor we wat lekkere souvenirs uitkiezen.

We bestellen een verfrissend peer-frambozendrankje, dat we geserveerd krijgen op het terras dat uitkijkt op de frambozenplanten. Hier is het heerlijk bijkomen van onze eerdere hike, maar al gauw lonkt al het lekkers binnen.

Een kijkje in de keuken van Alpe Pragas

Stefan vertelt dat er in elk potje marmellata (jam) of mostarda (een ietwat pittige chutney) van Alpe Pragas maar liefst vijfenzeventig procent fruit gaat. De frambozenjam smaakt dus echt naar het friszure van frambozen, de abrikozenjam alsof je net een verse abrikoos uit de boom op je boterham hebt gesmeerd, honingzoet van smaak.

Stefan: ‘Het fruit – dat altijd op het beste moment wordt geplukt – wordt slechts met wat suiker of het zoete sap van de agave, het sap van rijpe Siciliaanse citroenen en wat appelpectine gemengd. We gebruiken bij Alpe Pragas geen kunstmatige toevoegingen.

Vervolgens verhitten we de vruchten tot 70 °C en laten ze vervolgens enkele minuten zachtjes onder vacuüm pruttelen. Zo blijven vitaminen en aroma’s behouden en bereiken we met vijfenzeventig procent fruit een heerlijke, volle fruitsmaak.

Na het koken telt elke minuut zodat het product niet onnodig thermisch wordt belast. We vullen de potjes en sluiten ze snel doch zorgvuldig af, zodat de smaak, natuurlijke vitamines en natuurlijke fruitaroma’s behouden blijven.

Na het bottelen worden de potjes kort gepasteuriseerd. Daarna koelen we onze fruitspreads snel af en krijgt elk potje een mooi etiket, met in de hoofdrol natuurlijk het pure fruit uit de Dolomieten dat in het potje zit.’

Van abrikoos en Apfelstrudel tot vijg en Zomerdroom

Bij de jams is er heel veel keuze – van abrikoos tot kastanje, van aardbeien tot perzik met citroengras, van blauwe bessen tot vijgen. Ook zijn er seizoenscombinaties, waarvan de Zomerdroom met perzik, framboos en limoen meteen in ons mandje belandt. En wat te denken van Apfelstrudel- of kastanjefruitspread of van abrikozen met gember en pepermunt?

De selectie mostarda’s is kleiner. Karoline laat ze ons allemaal proeven, maar de keuzestress is daardoor niet minder groot. Nemen we die met vijg en groene tomaten, die met peer en saffraan of die met cranberry’s en gember? Allemaal heerlijk bij verschillende soorten kaas, die we voor we weer naar huis gaan ook nog mogen inslaan.

Proeven bij Alpe Pragas

Wil je ook een kijkje nemen in de showroom annex winkel van Alpe Pragas? Dat kan in de zomermaanden (tot circa half september) in hun winkel die doordeweeks is geopend van 8.00 tot 19.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 19.00 uur.

Tot 12 september 2023 is er elke dinsdag om 10.00 uur een proeverij (duur circa een uur, kosten € 18,- p.p.) waarvoor je kunt reserveren via marketing@alpepragas.com.

Let wel: van 10 juli tot 10 september 2023 heb je tussen 9.30 en 16.00 uur een permesso di transito nodig voor het doorkruisen van de Valle di Braies, zie deze link.

Alpe Pragas in het assortiment van Casabase

Ben je niet in de buurt van Alpe Pragas of heb je te weinig bagageruimte om al dat lekkers mee naar huis te nemen? Je vindt de marmellata en mostarda van Alpe Pragas sinds kort ook in het assortiment van webshop Casabase, zodat je zelf je favorieten kunt kiezen die dan door PostNL in Nederland en België bezorgd worden.

Wij hebben onze voorraad Apfelstrudel, Zomerdroom en Abrikozen-Gember-Pepermunt – toch onze drie favorieten – net weer aangevuld, voor lekker fruitige ontbijtjes, lunches en tussendoortjes met een vleugje Dolomieten!

Als Ciao tutti-lezer krijg je overigens een heerlijk extra cadeau bij je bestelling bij Casabase (ook als je andere delicatessen bestelt dan van Alpe Pragas). Vul hiervoor voor het afrekenen van je online winkelmandje op de website van Casabase bij opmerkingen code CIAO in, zodat Casabase weet dat ze iets extra’s kunnen inpakken.

met dank aan Alpe Pragas voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *