Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Viaggio di Ritorno – maak een beeldende Toscaanse terugreis in de tuin van Rodolfo Lacquaniti

Toscane kent een aantal bijzondere (beelden)tuinen, waarvan de Giardino dei Tarocchi van Niki de Saint-Phalle, in de Maremma, waarschijnlijk de bekendste is.

In deze nog vrij ongerepte streek in het zuiden van Toscane vind je echter nog een unieke beeldentuin, in de driehoek tussen Grosseto, het badplaatsje Castiglione della Pescaia en het dorpje Montepescali. Weliswaar niet zo bekend, maar zeker de moeite van een bezoekje waard als je in de Maremma vakantie viert.

Viaggio di Ritorno – terugreis in Toscane

De beeldentuin is de creatie van bio-architect Rodolfo Lacquaniti, die zijn tuin de naam Viaggio di Ritorno gaf. Deze terugreis moet symbolisch worden opgevat: het is een reis terug naar het kind in jezelf, naar een ongedwongen band met de natuur en met de mensheid.

Het is dan ook een oase van rust, een klein paradijs tussen de olijfboomgaarden waar verschillende hedendaagse kunstwerken zorgen voor verwondering, inspiratie en verrassing.

De naam is ook een verwijzing naar het feit dat de meeste kunstwerken gemaakt zijn van gerecyclede materialen, wat typerend is voor Lacquaniti’s werkwijze. Zo wil hij nieuwe betekenis geven aan voorwerpen die binnen onze economie geen waarde meer hebben.

In zijn beeldentuin is het precies andersom: wat nauwelijks waarde heeft, vormt de basis voor nieuwe suggestieve kunst waarmee deze kunstenaar je wil aansporen om na te denken over de ecologische uitdagingen van onze tijd.

Magische cirkels, schildpadden en een walvis

We nemen je mee op een wandeling door Viaggio di Ritorno en lichten een aantal kunstwerken uit. Een van onze favorieten zijn de Cerchi Magici, de magische cirkels.

Over een lengte van tachtig meter staan drieëntwintig ijzeren cirkels die elke dag opnieuw de opkomst van de zon bekijken. Als je ernaar kijkt zie je halve maantjes van de wereld en halve maantjes van de lucht, alsof ze je blik in tweeën delen.

Voor dit werk gebruikte Lacquaniti onder meer tractoronderdelen en delen van een oude graanmachine. Hij gebruikte deze cirkels ook voor Viaggio verso la Luce. Samen met ijzeren schildpadden reizen ze naar het licht.

Lang geleden lag in het zuiden van Toscane het Lago Prile, dat tot aan zee liep. Nu ‘zwemt’ er een twintig meter lange walvis, waar onder meer oude ijzeren kozijnen voor zijn gebruikt van Podere il Leccio.

Transit – een wagen vol wonderen

Acrobaten, koorddansers, clowns, ballerina’s, jongleurs, een enorme muis en een circuswagen vol wonderen – Transit laat je dromen van een wonderlijke wereld en brengt herinneringen boven die je dacht vergeten te zijn…

Le Sfere – kleurrijk lichtspel

Het mooist is misschien wel Le Sfere, dat er op elk moment van de dag weer anders uitziet. Prachtig om steeds andere kleuren en lichtinval te fotograferen!

Praktische informatie Viaggio di Ritorno

Wil je de unieke beeldentuin Viaggio di Ritorno bezoeken? Dat kan alleen tijdens een rondleiding van circa twee uur waarvoor je via deze link kunt reserveren (reservering is verplicht).

Een kaartje kost € 15. Kinderen tot en met zes jaar mogen gratis mee; kinderen van zeven tot en met zestien jaar betalen € 12.

Wil je meer informatie over deze prachtige tuin? Kijk dan op de website van Viaggio di Ritorno, mail naar giardinoviaggiodiritorno@gmail.com of bel naar 0039-3355247472.

De tuin ligt bij Agriturismo Podere il Leccio, Località Piatto Lavato 1, 58043 Castiglione della Pescaia (provincie Grosseto).

foto’s: Viaggio di Ritorno

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *