Naar hoofdinhoud Naar navigatie
11 januari 2025

Under the Tuscan stars – een droom van een diner in de wijngaard van Querceto di Castellina

We hebben de afgelopen jaren heel veel mooie dingen mogen doen, proeven en beleven in alle uithoeken van Italië. We genoten van veelzijdige Vespa-tours, schoven aan in knusse osteria’s waar de sterren van de hemel worden gekookt, stonden op besneeuwde bergtoppen en doken in een kristalheldere zee.

We zagen de mooiste dorpjes, zowel aan de kust als in het binnenland, bewonderden kleurrijke kunstschatten en veegden in ondergrondse wijnkelders spinnenwebben van veelbelovende flessen.

We stonden met z’n tweeën in de Sixtijnse Kapel, beklommen de treden van wereldberoemde torens en koepels en zeilden langs sprookjesachtige eilanden.

Afgelopen zomer voegden we nog een bijzondere ervaring toe aan deze lange lijst van moois: we schoven aan voor een wijngaarddiner in de Chianti, in de betoverende setting van Querceto di Castellina, met als thema Under the Tuscan stars.

In dit artikel laten we je meegenieten van deze unieke beleving én vertellen we je hoe ook jij dit jaar een plekje voor een van die bijzondere diners kunt reserveren.

Wijnhuis met agriturismo in de Chianti

Querceto di Castellina is een biologisch wijnhuis in de buurt van Castellina in Chianti, waar onder de bezielende leiding van Jacopo en Mary heerlijke wijnen worden gemaakt. Ook vind je er een kleinschalige agriturismo met knusse appartementen en een zwembad, met ongeëvenaard uitzicht over de Chianti.

Het energieke stel deelt de liefde voor dit stukje Toscane echter niet alleen met de gasten van hun agriturismo. Een aantal keer per jaar organiseren ze ook een diner in het hoogst gelegen deel van de wijngaard, met schitterend uitzicht over de wijnranken en natuurlijk met wijnen uit de eigen cantina.

Under the Tuscan stars

Afgelopen zomer mochten ook wij aanschuiven in deze sprookjesachtige setting, tijdens het eerste wijngaarddiner van het seizoen, in juni, met als thema Under the Tuscan stars. Een droom die werkelijkheid werd en een avond die met stip binnenkwam op ons rijtje onvergetelijke ervaringen …

De foto’s spreken eigenlijk voor zich, maar we doen ons best om de ervaring ook te omschrijven. Het oog voor detail – van de bloemen op tafel tot de menu’s met de stijlvolle signatuur van Betty Soldi – is soms echter lastig in woorden uit te drukken.

Als we aankomen, is Mary druk bezig met het dekken van de tafel. Het ziet er al prachtig uit, maar later zien we dat de lange tafel tussen de wijnranken een bijna magische transformatie heeft ondergaan. Werkelijk aan alles is gedacht, van sterren als naamkaartjes tot kleurrijke bloemencreaties en sfeervolle lichtjes.

Aperitivo met een glas Furtivo

Terwijl Mary ons welkom heet, glijdt onze blik over de glooiende heuvels achter haar. Dit is het Toscane zoals filmmakers het vastleggen, het Toscane dat je oproept als je op een grijze maandagochtend even zuchtend je ogen sluit en denkend aan Italië cipressen en wijnranken voor je ziet opduiken.

Voor we aan tafel gaan, staat er een uitgebreide aperitivo klaar op het terras van de wijnboerderij. Een hele selectie heerlijke hapjes, waarbij Jacopo en Mary een glas van hun Furtivo aanbieden, een perzikkleurige rosé die herinneringen oproept aan eindeloze zomers en vanaf nu ook aan deze onvergetelijke avond.

Na een praatje met enkele andere gasten – een mix van Nederlandse, Italiaanse en buitenlandse toeristen, die deels ook bij Querceto di Castellina verblijven – gaat Mary ons voor naar de Livia-wijngaard, het perfecte decor voor de zomerse openluchtdiners.

Hoewel het nog licht is, branden de lampjes al. We zoeken onze plek, verlekkeren ons aan het menu en maken kennis met onze nabije tafelgenoten.

Eerbetoon aan la mamma

Bij het voorgerecht – crespelle gratinate ripiene di asparagi di bosco con fonduta di parmigiano e zafferano del Chianti (flensjes met wilde asperges en een saus van Parmezaanse kaas en saffraan uit de Chianti) – proeven we een glas L’aura, de allereerste wijn die Querceto di Castellina produceerde. Deze primeur is vernoemd naar Laura, Jacopo’s moeder, die nog altijd graag in de keuken van Querceto staat.

Gezien de grootte van de groep en de unieke plek in de wijngaard wordt het diner vanavond verzorgd door Albergaccio di Castellina, maar als je vakantie viert bij Querceto di Castellina zie je Laura regelmatig in haar domein, waar ze ook kookworkshops verzorgt.

Ook de wijn is energiek, met hints van rood fruit als kersen en framboos, maar ook laurier. Een veelbelovende start!

Een glas van de Gran Selezione Sei

Bij de mezzemaniche al sugo di anatra e scaglie di pecorino stagionato (pasta met een saus van eend geserveerd met krullen pecorino) schenken Jacopo en Mary een glas van hun robijnrode Sei, een SEI Chianti Classico DOCG Gran Selezione.

Deze verleidelijke wijn wordt gemaakt van de beste Sangiovese-druiven van het wijndomein, die rijpen in de Vigneto Belvedere, met een oppervlakte van 6,6 hectare en een dichtheid van 6666 wijnranken per hectare. Een naam was dus snel gevonden (sei is zes in het Italiaans) en het feit dat Laura op 6 juni verjaart, maakte deze naam extra mooi…

Perfect samenspel van Chianina en Podalirio

Na de pasta is de duisternis echt ingevallen en wordt de setting van het wijngaarddiner nog magischer. Niet alleen dankzij de vele lichtjes, maar vooral ook dankzij de sterrenhemel boven de wijnranken.

Terwijl de borden worden afgeruimd, speuren we de hemel af op zoek naar het steelpannetje en andere bekende sterrenformaties.

Als de secondo wordt geserveerd, richten we ons weer op de sterren aan tafel. De chef grilde een mooie Chianina-biefstuk, die wordt opgediend met caponata en boontjes in extra vergine olijfolie. In het glas Podalirio, gemaakt van de beste selectie Merlot.

De wijn dankt zijn naam aan een vlinder die zich ’s zomers vaak op het landgoed laat zien. Net als deze vlinder is de wijn levendig, licht en imponerend tegelijk. Perfect bij het gegrilde stukje vlees.

We krijgen nog een extra glas bij de semifreddo di fragole e cioccolato bianco con granita di Furtivo, want ook met zoet gaat deze hoogvlieger mooi samen.

Konden we hier net als de vlinders maar wat langer neerstrijken, maar na een caffè en digestivo op het terras is het echt tijd om deze magische plek achter ons te laten. Gelukkig lijken de sterren eenmaal terug in Florence feller te stralen dan anders, als blijvende herinnering aan deze hemelse avond tussen de wijnranken.

Ook aanschuiven in de wijngaard van Querceto di Castellina?

Querceto di Castellina organiseert in juni, juli, augustus en september een keer per maand een diner in de wijngaard. De data worden allereerst gecommuniceerd in hun nieuwsbrief, dus meld je daarvoor aan als je graag een plekje wil reserveren (dat kan helemaal onder aan deze pagina op hun website).

Ook gasten die tijdens de diners bij Querceto di Castellina verblijven, krijgen uiteraard voorrang op een plekje aan tafel. Daarna worden de data ook gecommuniceerd via Facebook en Instagram.

1 opmerking

  1. Ina schreef:

    Wat een prachtig verhaal, fijn om daar nu al aan te denken voor plannen zomer 2025!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen