Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tuscany Walking Event – wandelvierdaagse vanuit Montecatini Terme

Het Toscaanse landschap is een schitterend decor voor een wandeltocht. Annerike trok eind september de wandelschoenen aan en liep de eerste etappe van het Tuscany Walking Event, een Toscaanse wandelvierdaagse die in 2022 voor de vierde keer plaatsvond in Montecatini Terme en omgeving.

Parco delle Terme – werelderfgoed in Toscane

Annerike: ‘Glooiende heuvels, metershoge ranke cipressen, olijfbomen die zilver kleuren in de Toscaanse zon en sprookjesachtige middeleeuwse dorpjes. Ik kan me geen mooiere setting voorstellen voor een wandeling. Nu de zomerse warmte heeft plaatsgemaakt voor wat druileriger weer, staat niets een stevige wandeltocht in de weg.

De inschrijving voor het Tuscany Walking Event vindt plaats bij de Terme Tamerici in het Parco delle Terme, een oud badhuis waar je alvast een glimp kunt opvangen van de thermencultuur waar Montecatini Terme – de naam zegt het al – bekend om is.

Sinds juli 2021 staan de thermen van Montecatini Terme op de Werelderfgoedlijst van Unesco, als onderdeel van historische kuuroorden in Europa, die met name in de tweede helft van de negentiende eeuw floreerden en het toerisme in het stadje een flinke boost gaven.

Een bezoek aan de thermen klinkt als een heerlijke beloning na afloop van de eerste etappe van de wandelvierdaagse morgen, maar zover is het nog niet. De rest van de dag gun ik mijn benen nog even rust, zodat ze morgen de finish halen.

Door het Toscaanse landschap rondom Montecatini

De eerste dag van het Tuscany Walking Event staat in het teken van het verkennen van Montecatini, dat bestaat uit een benedenstad, Montecatini Terme, en een hoger gelegen gedeelte, het middeleeuwse Montecatini Alto, dat op bijna driehonderd meter hoogte ligt.

Rond half tien staan er zo’n driehonderdvijftig deelnemers te trappelen om van start te gaan. De eerste kilometers voeren door Montecatini Terme, maar al snel laat ik de huizen achter me en kom ik in landelijker gebied met smalle landweggetjes, die door velden vol olijfbomen voeren.

Ondertussen pakken donkere wolken zich samen en moet de regenponcho aan. Maar ook met regen is het genieten van de typisch Toscaanse landschappen die zich voor mijn ogen ontvouwen.

De route voert soms omhoog, waarbij je na een klim getrakteerd wordt op fraaie uitkijkpunten over de omgeving, dan weer omlaag, door een decor van wijngaarden en parasoldennen.

Na twee uur lopen kom ik aan bij de stempelpost, waar ik meteen even een kleine pauze kan nemen.

Omhoog naar Montecatini Alto

De weg slingert langzaam maar zeker omhoog, richting Montecatini Alto, dat ik in de verte in nevelen gehuld zie liggen. De laatste meters klimmen zijn pittig, maar ik word continu verrast met doorkijkjes op de huisjes op de top van de heuvel, die steeds dichterbij komen.

Dan zie ik een bordje met Montecatini Alto en volg ik de bordjes centro storico. Onderweg passeer ik tal van mooie Maria-altaartjes, langs de weg of in de gevels van huizen, waar op een bewolkte dag als vandaag de brandende lichtjes extra opvallen.

Langs de bezienswaardigheden van Montecatini Alto

De wandelroute is zo uitgestippeld dat je alle bezienswaardigheden van het charmante Montecatini Alto kunt bewonderen. Zo kom je langs het stationnetje van de funicolare, de tandradbaan uit 1898 die Montecatini Alto met Montecatini Terme verbindt.

Er zijn twee rode wagonnetjes, Gigio en Gigia, die je heen en weer brengen. Leuk detail is dat componist Giuseppe Verdi de opening van de funicolare zou hebben bijgewoond.

Ook opvallend is de Torre dell’Orologio, met slechts zes cijfers op de marmeren wijzerplaat. De toren zelf dateert al uit de twaalfde eeuw, maar in de loop van de eeuwen onderging de toren verschillende aanpassingen, waaronder het plaatsen van een marmeren wijzerplaat met deze Romeinse tijdsaanduiding in 1844.

Op het Piazza Giuseppe Giusti, het hart van Montecatini Alto, vind ik de derde en laatste stempelpost, waarna ik het dorpje uitloop en aan de afdaling richting Montecatini Terme begin.

Terug naar Montecatini Terme

Gelukkig zijn de weergoden me het laatste stukje van de tocht gunstig gezind en is het net even droog als ik over een Toscaans landweggetje loop waar de cipressen en parasoldennen bijna een erehaag lijken te vormen.

Niet veel later bereik ik het Parco delle Terme, het eindpunt van de wandeling. Met mijn volle stempelkaart op zak loop ik nog even binnen bij de monumentale Terme Tettuccio.

Een slokje van het thermale water schijnt een heilzaam effect op de spieren te hebben, dat kan ik na afloop van de wandeling van vandaag wel gebruiken. Het is de perfecte afsluiter van de eerste etappe van deze Toscaanse wandelvierdaagse!’

Praktische informatie Tuscany Walking Event

Meer informatie over de Toscaanse wandelvierdaagse vind je op de website van het Tuscany Walking Event. Het evenement is het initiatief van een Nederlandse organisatie, dus alle communicatie verloopt in het Nederlands.

Je kunt je vooraf via de website inschrijven voor alle vier de dagen. In dat geval kies je vooraf of je vijftien of vijfentwintig kilometer per dag wil lopen.

Wil je liever per dag bepalen hoeveel kilometer je loopt? Dan kun je op de dag zelf een losse inschrijving voor die dag kopen.

Ook leuk: op sommige wandeldagen ga je eerst met de trein naar een dorp of stad in de buurt (treinkaartjes zijn inbegrepen bij de inschrijving), zoals Pistoia, vanwaar je dan terug wandelt naar Montecatini Terme.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *