Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Poggio al Vento – wijn proeven met uitzicht over de Val d’Orcia

De Nederlands-Amerikaanse Anastasia Kellermann heeft een huis in de Val d’Orcia, een schitterende streek in het zuiden van Toscane. Ze deelt al haar favoriete plekken in de Val d’Orcia in het boek See Feel Taste Val d’Orcia – waarover we in deze blog schreven – en af en toe ook op Ciao tutti.

In haar eerste gastblog neemt ze ons mee naar Poggio al Vento, voor een wijnproeverij met verleidelijk uitzicht over de Val d’Orcia.

Over witte wegen naar de wijngaard

Anastasia: ‘Van Bagno Vignoni rijd je over strade bianche (witte grindwegen) naar de romantische, biologische wijngaard Poggio al Vento. Je wordt daar hartelijk ontvangen door Roberto Mascelloni en zijn honden Pepe en Rocky.

Roberto is een bescheiden man met een grote glimlach en met veel passie voor zijn wijngaard. Zijn authenticiteit, gastvrijheid en geweldige biologische wijnen veroveren je hart.

Roberto leidt je zelf rond in de wijngaarden en cantina. In de tuin, met mooi uitzicht op de Rocca van Castiglione d’Orcia en de Monte Amiata, kun je de vier wijnen en twee olijfolies van Poggio al Vento proeven.

uitzicht vanaf Poggio al Vento richting Monte Amiata
Anastasia Kellermann en Roberto Mascelloni
Anastasia Kellermann met haar echtgenoot en wijnkenner Robert van den Bergh

Heerlijk vertoeven op de ‘heuvel in de wind’

Poggio al Vento betekent ‘heuvel in de wind’. Tijdens hete zomerdagen waait er altijd een licht briesje, zodat het er heerlijk vertoeven is. Je geniet van totale rust terwijl je blik over het landschap glijdt, met onder meer Montalcino, waar de Brunello-wijngaarden liggen, Castiglione d’Orcia en de prestigieuze wijngaard van Podere Forte aan de overkant.

Wat is er mooier dan hier wijn proeven met pecorino van Podere il Casale, gedroogde ham (gemaakt van cinta senese door Roberto’s vriend Samuel van Sapore di Val d’Orcia) en geroosterd vers brood met geurige olijfolie? Zeker als de zon langzaam ondergaat…

Geen wonder dat de slogan van deze wijn, die sinds 2000 het DOC-keurmerk draagt, ‘Orcia. Il più bel vino del mondo’ is. Hier proef je inderdaad de mooiste wijn van de wereld!

Tomaten uit eigen moestuin

Roberto groeide hier op met zijn ouders Lido en Marisa, die hier nog steeds wonen. Zijn vader maakte eerst alleen wijn voor zijn gezin. In 1968 begon hij ook wijn te maken voor de lokale bevolking. Deze ongefilterde wijn heet in Italië vino sfuso. In 1993 transformeerden vader en zoon een deel van de boerderij tot agriturismo.

Je kunt er nu niet alleen een wijnproeverij boeken, maar ook een van de appartementen huren, met gezamenlijk gebruik van het grote zwembad met uitzicht op Montalcino.

Bijna iedereen in de Val d’Orcia heeft een eigen orto (moestuin), zo ook Marisa. Regelmatig legt Lido wat tomaten neer in de kamers van de gasten van Poggio al Vento. Zo ontdek je zelf waarom men in Toscane zegt dat er niets boven een tomaat uit eigen moestuin gaat!

Arcere – de kunst van de boogschutter

Vaak geeft de wijnmaker speciale namen aan zijn wijnen. Roberto noemde zijn wijnen Giallo, O1, Arcere en Carro Stellato. Elk van deze wijnen heeft een mooi verhaal.

Arcere is een Vino Rosso Biologico Orcia DOC, een blend van negentig procent Sangiovese en tien procent Foglia Tonda. Deze biologische wijn is donker robijnrood met lichte granaatappeltinten.

De wijn is vernoemd naar Roberto’s favoriete hobby voor hij wijn begon te maken: boogschieten. Roberto won driemaal de plaatselijke jaarlijkse boogschietwedstrijd op het Festival del Barbarossa in San Quirico d’Orcia.

Boogschieten en andere middeleeuwse spellen worden nog altijd veel beoefend in Val d’Orcia. Mensen zijn trots op hun afkomst en tradities en willen die graag in stand houden.

Aangezien Arcere de boogschutter betekent, zou je kunnen zeggen dat zijn Arcere-wijn het ‘alter ego’ van Roberto is; het is ook zijn favoriete wijn. ‘Goede wijn maken is als boogschieten; het vergt focus, oefening en geduld,’ aldus Roberto.

Giallo betekent geel, wat de kleur is van het doel waarop de boogschutters hun pijlen richten. De 01 verwijst naar 2001, de laatste keer dat Roberto deelnam aan de boogschietwedstrijd op het Festival del Barbarossa en de eerste plaats veroverde.

Carro Stellato – de stand van de sterren

Carro Stellato is gemaakt van honderd procent biologische Sangiovese-druiven en heeft een intense robijnrode kleur.

De naam ontstond dankzij een vriend uit Rome, die voor Roberto een schilderij maakte dat is geïnspireerd op de sterren van de Melkweg, gezien vanuit Poggio al Vento. Je ziet dit schilderij op het etiket van de wijn.

‘Niemand gebruikt chemicaliën in dit gebied. Je moet doen wat goed is voor je eigen gezondheid en de persoon die het drinkt,’ vertelt Roberto. Hij gebruikt een natuurlijk systeem dat erop is gericht om wijn van hoge kwaliteit te maken.

‘Ik weet alles over mijn land. Voordat ik nieuwe wijnstokken plant, bestudeer ik altijd eerst de grond, stenen, klei en wat er ook op dat stuk land staat.’

De oogst gebeurt volledig met de hand. De druiven worden vervolgens gekneusd in stalen tanks, waarna de gisting begint.

Het blenden gebeurt minstens vier keer per dag. Daarna rijpt de wijn in houten vaten. In onderstaande video zie je hoe de wijn bij Poggio al Vento wordt gemaakt:

 

Ontdek de omgeving van Poggio al Vento

In de buurt van Poggio al Vento kun je prachtige wandelingen, maken dwars door de wijngaarden, naar middeleeuwse plaatsjes als Castiglione d’Orcia, San Quirico d’Orcia en Bagno Vignoni.

Bagno Vignoni is de plek waar je heerlijk kunt ontspannen in de thermale wateren met helende werking. Men zegt dat de heilige Caterina, die in Rocca d’Orcia heeft geschuild, in Bagno Vignoni op wonderlijke wijze heeft leren lezen en schrijven.

Je kunt lekker lunchen bij de buurvrouw van Poggio al Vento, Gabriella van Agriturismo San Savino (bel haar wel vooraf via 0039-3394224240 – ze spreekt Engels).

See Feel Taste Val d’Orcia

Nog veel meer verhalen over de Val d’Orcia, met tips over wijngaarden, wandelingen en activiteiten lees je in Anastasia’s boek See Feel Taste Val d’Orcia.

See Feel Taste Val d’Orcia | Anastasia Kellerman | ISBN 9789083241906 | bestel See Feel Taste Val d’Orcia direct bij Anastasia of via deze link bij bol.com

met dank aan Michele Cazzani, Nick van Doorn,
Liza Karsemeijer & Julian Levendusky voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *