Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Parco Villa Trecci – een prachtige tuin bij Montepulciano

Net buiten het Toscaanse stadje Montepulciano ligt een prachtige tuin die de meeste toeristen links laten liggen, omdat deze tuin pas in 2018 werd geopend en dus nog niet zo bekend is. Ludwine van Huisitalië ontdekte deze tuin vorige zomer per toeval. In deze blog deelt ze haar ontdekking met ons, met schitterende foto’s.

Parco Villa Trecci ligt in Montepulciano, een stadje in de Val d’Orcia, een van de mooiste streken van Toscane. De eigenaren, landschaps- en tuinarchitect Adelmo Barlesi en zijn vrouw, historica Cinzia Sorlini, zijn geen onbekenden in het centrum van Montepulciano.

Ze zijn er eigenaar van enkele enoteca’s en restaurants (zoals de recent geopende trattoria Il Marzocco, osteria Porta di Bacco en Ristorante il Nobile). Ook restaureerden ze verschillende historische palazzi (waaronder één op het marktplein) die ze ombouwden tot hotel en resort.

In 2015 begonnen ze met de aanleg van Parco Villa Trecci, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het hoger gelegen Montepulciano.

Een genot voor alle zintuigen

De drie hectare grote tuin telt in totaal vierhonderd verschillende mediterrane planten. Je krijgt bij de receptie een plattegrond om zo alle delen van de tuin te kunnen ontdekken. Het is een ware explosie van geuren- en kleuren!

De ommuurde rozentuin is symmetrisch aangelegd met bloemenbedden en een fontein. Via de poorten aan weerszijden kun je de Toscaanse rozen van de collectie Barni bekijken.

De orangerie is een opvallend gebouw in Toscaanse stijl. Hier worden de grote citroenbomen in terracotta pottentijdens de koudere maanden ondergebracht. De orangerie is ook een ideale locatie voor de concerten, tentoonstellingen en andere evenementen die regelmatig in Parco Villa Trecci gehouden worden. Voor de orangerie ligt een terras met waterpartij met een sculptuur van kunstenaar Piero Barluzzi.

Romantische waterpartijen

Het Laghetto delle Ninfee, een romantisch meertje, is gevuld met regenwater. De waterplanten, vissen en insecten leven er in een perfecte symbiose samen. Aan de rand van het meertje is het zalig genieten op een van de terrassen tussen de vele beelden.

Voor de irrigatie van de milieuvriendelijke tuin wordt enkel regenwater gebruikt dat in ondergrondse waterputten wordt opgeslagen. Dat is opmerkelijk, zeker als je weet hoe droog het kan zijn in de zomermaanden in deze streek. De eigenaren zijn er zo in geslaagd om een perfecte balans te vinden tussen de droge zomer, de koude winter, de kleigrond en de planten.

Dat zie je direct aan de indrukwekkende hoeveelheid struiken, geurige bloembedden, eeuwenoude olijfbomen, een klein bos… Het domein heeft ook een zwembad en een huis met een uitgebreide bibliotheek van de eigenaar, vol boeken over planten.

Vakantie vieren bij Parco Villa Trecci

Naast het domein beheren de eigenaren een luxueuze vakantiewoning met privézwembad. Ook restaureerden ze de Chiesa San Bartolomeo, een dertiende-eeuwse kapel, tot unieke vakantiewoning met twee appartementen.

Voor een verblijf in een appartement van de gerestaureerde kapel kan je terecht bij Ludwine van Huisitalië. Als je hier verblijft via Huisitalië, krijg je gratis toegang tot de tuin. Ook krijg je er tal van interessante tips bij voor uitstapjes, restaurants en activiteiten in de streek, zodat je Toscaanse verblijf een onvergetelijke ervaring wordt!

Praktische informatie Parco Villa Trecci

Parco Villa Trecci ligt aan de Via di San Bartolomeo 22 in Montepulciano. De toegangsprijs bedraagt € 10,- (kinderen tot twaalf jaar zijn gratis). De tuin is van april tot oktober dagelijks, behalve op zondag, open voor het publiek, van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 17.30 uur in april, mei, juni en september en van 10.00 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur in juli en augustus.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *