Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Outdoor paradijs Abetone – wandel naar Libro Aperto en Rifugio Casetta di Lapo

Toscane staat vooral bekend om de glooiende, fotogenieke heuvellandschappen met eindeloze wijn- en olijfboomgaarden, afgewisseld met rijen slanke cipressenbomen. Op de toppen van de heuvels zijn schitterende middeleeuwse dorpen te vinden, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Ook steden als Florence, Pisa, Lucca en Siena, waar je eindeloos cultuur kunt snuiven, zijn wereldberoemd. Maar wist je dat Toscane ook een waar outdoor paradijs is?

Erwin ging op pad in het uiterste noorden van Toscane, waar hij kennismaakte met een relatief onbekend gezicht van deze populaire regio.

Abetone, meer dan alleen wintersport

Hoog in de bergen rondom Pistoia, op de grens met Emilia-Romagna, ligt Abetone. Het dorp is de bekendste wintersportplaats van Midden-Italië, op ruim 1300 meter boven de zeespiegel.

De naam Abetone betekent letterlijk ‘grote spar’. Het dorp is dan ook vernoemd naar een grote spar die werd gekapt voor de bouw van een douanepost op de hoofdroute tussen het toenmalige groothertogdom Toscane naar Modena en verder. Op deze historische locatie staan nog altijd twee enorme stenen piramides die aan deze periode herinneren.

Tijdens de wintermaanden staat Abetone in het teken van wintersport (zie ook deze blog). Wintersporters vermaken zich op een van de vele skipistes of tijdens een van de winterse wandelroutes rond het dorp. Wanneer de temperaturen in het voorjaar stijgen, maken de witte pistes plaats voor een sappig groen berglandschap afgewisseld met oude beuken- en sparrenbossen.

In plaats van wintersporters is de omgeving van Abetone dan het terrein van wandelaars en mountainbikers. Vanuit Abetone zijn er verschillende mooie wandelroutes. Voor mountainbikers zijn er eveneens verschillende parcoursen uitgezet, voor zowel beginners als (ver)gevorderden.

Van Abetone naar Libro Aperto

Een van de mooiste wandelroutes loopt van het centrum van Abetone naar Libro Aperto op de grens met de regio Emilia-Romagna. Dit zijn twee bergtoppen, de Monte Belvedere (op 1895 meter) en de Monte Rotonda (op 1960 meter), die samen op een opengeklapt boek lijken.

Het pad volgt een deel van de vijfhonderd kilometer lange Alta Via dei Parchi, die door Emilia-Romagna, Toscane en Umbrië loopt.

De wandeling start bij de piramides waar Rolando Galli, voorzitter van het consortium voor promotie van Abetone en de Montagna Pistoiese, op mij wacht. Na een korte kennismaking lopen we naar het startpunt van de wandeling aan de rechterzijde van de hoofdweg, de Via Monte Maiori.

De route loopt vanaf hier bergopwaarts en meandert door een frisgroen beukenbos. Bij de start van de wandeling is het nog erg vochtig en grijs in de lucht, na langdurige regenval, maar de jonge groene bladeren van de beuken geven het bos een vrolijke kleur.

De weg verandert langzaam van verhard naar onverhard. Onderweg passeren we schitterende beekjes die het regenwater moeten afvoeren naar het dal.

Op sommige plaatsen is het bos zo dichtbegroeid dat er weinig daglicht de grond bereikt. Hier is de bodem bedekt met een laag mos, hetgeen de omgeving zeer mystiek en fotogeniek maakt.

Rolando vertelt al wandelend gepassioneerd over Abetone en de schitterende omgeving en natuur rondom het dorp. Abetone staat voor een grote uitdaging. Door de huidige klimaatverandering is het wintersportseizoen steeds onzekerder, waardoor overheid en inwoners volop bezig zijn met de promotie van alternatieve outdooractiviteiten.

Naar Rifugio Casetta di Lapo

Als het bos zich verderop opent, arriveer ik bij Rifugio Casetta di Lapo waar je in de zomermaanden kunt genieten van heerlijke lokale gerechten. Deze open plek in het bos ligt precies op de grens tussen de regio’s Toscane en Emilia-Romagna.

Niet alleen het bos opent zich hier; ook de zon laat zich zien als de wolken langzaam uit elkaar vallen. Vanaf deze plek heb je prachtig uitzicht op de groene bergen van het Parco Nazionale Appennino Tosco-Emiliano, dat zich aan beide zijden van de grens van de twee regio’s uitstrekt.

Weer terug naar Abetone

Na een korte rustpauze keren we om en lopen terug richting Abetone. Onderweg wisselen mist en zon elkaar af, wat een magisch schouwspel geeft als de zonnestralen door de bomen schijnen.

Voor we in het dorp arriveren, klimmen we nog een stukje naar een mooi uitkijkpunt, vanwaar we spectaculair uitzicht hebben op het dorp, met op de achtergrond de skipistes van Monte Gomito.

Het is een komen en gaan van mist en wolken waardoor het dorp niet in zijn volle glorie is te zien, maar dat maakt het uitzicht zeker niet minder mooi.

Logeren bij berghotel Albergo Sport

In het centrum van Abetone, op een steenworp afstand van de belangrijkste skiliften en de vele wandelpaden, staat Albergo Sport, dat met de vele houten accenten een warme uitstraling heeft.

Het charmante familiehotel heeft ruime kamers, veelal met prachtig uitzicht op de bergen en skipistes. Het is een ideale uitvalsbasis voor wie Abetone en omgeving bezoekt.

Albergo Sport is van alle gemakken voorzien, met in de ochtend een uitgebreid ontbijt. Na een lange dag in de buitenlucht kun je aanschuiven in het restaurant om te genieten van lokale gerechten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *