Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de e-bike door de beukenbossen van Abetone

Naast de mooie wandeling die Erwin rond Abetone maakte, zijn er ook veel mogelijkheden voor mountainbikeliefhebbers. Erwin gaat met een e-bike op pad en volgt een mooie route door de beukenbossen rond Abetone.

Lekkers met de lokale bosbessen

Erwin: ‘Voordat ik op de fiets stap, geniet ik eerst van een typisch Italiaans ontbijt bij Pasticceria il Chicco (Via Brennero 494, Abetone). Naast een heerlijk romige cappuccino en cornetti kun je hier ook terecht voor zalige zoetigheden waar vaak de lokale bosbessen in zijn verwerkt.

De bergen rondom Pistoia staan bekend om de hoge kwaliteit van deze smakelijke en vooral gezonde bessen die met de hand worden geplukt. In augustus wordt op het Piazzale Europa in Abetone dan ook het Festa del Mirtillo gevierd, ter ere van deze blauwe besjes.

Naar de top van de Monte Gomito

Na het ontbijt is het de hoogste tijd voor wat avontuur. Samen met gidsen Alessandro en Edoardo neem ik de gondel naar de top van de Monte Gomito, die met zijn bijna negentienhonderd meter hoogte het middelpunt vormt van het skigebied van Abetone.

Eenmaal op de top van de Monte Gomito heb je een uitzicht van driehonderdzestig graden over de omgeving. De laatste sneeuwresten zijn nog zichtbaar, maar het is moeilijk voor te stellen dat er twee weken geleden nog een meter sneeuw is gevallen en de pistes volop in gebruik waren.

Door de laaghangende wolken zijn de omliggende bergtoppen gehuld in nevel, waardoor het zicht wat beperkt is, maar het is duidelijk dat de omgeving hier fantastisch is.

Op de e-bike door het bos

Weer terug in het dal staat de e-bike klaar voor een tour door het bos. De elektrische mountainbike is voorzien van een sterk accupakket dat makkelijk te bedienen is.

Zo is bijna elke klim relatief makkelijk te volbrengen, zelfs voor de ongeoefende fietser. Na een korte uitleg van Alessandro en Edoardo en het selecteren van de juiste veiligheidshelm, is het tijd om op pad te gaan.

Het eerste stuk van de route gaat door het dorpje Abetone, over de openbare  SS12. Hier is het natuurlijk even goed opletten met het verkeer, maar gelukkig is Abetone een rustig dorp.

Wel gaat het gelijk flink heuvelopwaarts, naar de piramides midden in het dorp, maar dankzij de e-bike is de klim prima te doen.

Bij de Chiesa di San Leopoldo slaan we het bos in en gaan we over op een onverhard pad. Het is gelijk een stuk koeler in het afwisselende sparren- en beukenbos, waar de zon moeilijk door de takken heen kan schijnen.

Buffer voor de sneeuw in de bergen

Het is een prachtige route, al slingerend door het groen. Hoe dieper in het bos, des te ruiger het terrein. De mountainbike is voorzien van extra schokdempers aan zowel het voor- als het achterwiel, hetgeen de fiets extra comfort geeft.

Onderweg maken we een stop bij een mooi kunstmatig meer met helderblauw water dat fel afsteekt tegen de omringende bomen. Het meer is een buffer voor de vele sneeuwkanonnen die extra sneeuw genereren in de wintermaanden.

Waar ik zelf relatief rustig en voorzichtig door het bos fiets, hebben Alessandro en Edoardo duidelijk meer ervaring. Ze razen behendig tussen de keien door op het onverharde pad.

Het laatste stuk van de route loopt grotendeels over verharde weg, die door het dichte beukenbos meandert en uitkomt bij de piramides van Abetone. Vanaf hier is het alleen maar heuvelafwaarts naar het eindpunt van deze mooie route van Abetone Gravity Park.

Lunch met lokale gerechten en bijzondere wijn

Voor een welverdiende lunch schuiven we aan bij de familie Ceccarelli, die al drie generaties lang Hotel Restaurant Bar Sichi runt, in de frazione Piano degli Ontani, op een kleine twintig minuten rijden van Abetone.

Het is zeer populair bij de lokale bevolking en staat bekend om de hoge kwaliteit van de keuken, met vooral lokale gerechten waarbij veelal seizoensgebonden ingrediënten worden gebruikt.

Wij genieten hier van een smaakvolle Toscaanse lunch met onder meer crostini met kippenlevertjespaté, wildzwijnworstjes, pecorino, schouderham en salviatino, de lokale armeluismaaltijd gemaakt van bloem, eieren en melk.

Deze heerlijke producten worden vergezeld door een zeer speciale rode wijn, de Quota Millecento van het lokale wijnhuis Terre dei Lontani, dat ook eigendom is van de familie Ceccarelli.

Quota Millecento – Toscaanse bergwijn

Deze wijn wordt op grote hoogte gemaakt, vandaar de naam. Het is een van de zeldzame bergwijnen van Toscane (bergwijnen zijn wijnen die op meer dan vijfhonderd meter hoogte worden geproduceerd en een bodemhelling van minstens dertig procent hebben).

Je denkt dan vaak aan wijnen uit gebieden als Valle d’Aosta, de Dolomieten, Calabrië of Ligurië, maar niet aan de bergen van Pistoia.

Eigenaar Gregorio Ceccarelli begon zijn wijngaard in 2014, op elfhonderdvijftig meter boven zeeniveau, op de helling tegenover het restaurant.

Met veel moed, passie en koppigheid is het hem gelukt om een uitstekende en zeer smaakvolle Pinot Nero te produceren, die slechts in zeer beperkte hoeveelheid beschikbaar is. Hemels!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *