Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Torre alle Tolfe – voor een ontspannen vakantie op een biologische boerderij vlak bij Siena

In de heuvels even buiten Siena strijk je bij La Torre alle Tolfe neer voor een ontspannen vakantie in het groen.

Met uitzicht op de skyline van de stad – met de ranke Torre del Mangia aan het Piazza del Campo en de indrukwekkende contouren van de kathedraal – neem je een duik in het zwembad, wandel je tussen de grazende schapen, schuif je aan voor een wijnproeverij, lunch en/of diner en geniet je van het weergaloze uitzicht op de omliggende olijfboomgaarden en heuvels vol wijnranken.

Ontdek het landgoed van La Torre alle Tolfe

Het landgoed van La Torre alle Tolfe strekt zich over ruim honderd hectare uit en omvat wijn- en olijfboomgaarden, bossen, weilanden, een moestuin en een kruidentuin. Op het terrein staan verschillende voormalige boerenhoeves die zijn omgetoverd tot sfeervolle vakantieverblijven, maar het landgoed is ook nog altijd een biologisch gecertificeerd boerenbedrijf.

Er wordt zowel wijn als olijfolie van uitmuntende kwaliteit gemaakt, maar er groeien ook granen, peulvruchten, groenten en fruit. Door de volledig biologische werkwijze zie je overal wilde bloemen en een grote variëteit aan vogels, vlinders en andere dieren.

Op het landgoed zelf kuieren bovendien schapen, paarden, konijnen, kippen en koeien – die je tijdens je verblijf ook mag voeren en verzorgen.

De geschiedenis van La Torre alle Tolfe

La Torre alle Tolfe is niet altijd een boerenbedrijf geweest. Het landgoed dankt zijn naam aan de toren die al in de achtste eeuw werd gebouwd, in opdracht van Tolfo dei Gricci, een van de ridders in het gevolg van Karel de Grote. De toren was bedoeld om de vijand al van verre te zien aankomen en Siena zo tijdig te kunnen verdedigen.

Toen de strijd tussen Siena en Florence bekoelde en de rust in Toscane weerkeerde, werd de toren uitgebreid met een aantal boerenwoningen en wijngaarden. Er zijn documenten uit 1316 teruggevonden waarin al over de wijn van deze plek wordt geschreven!

In de jaren vijftig van de vorige eeuw kochten Luigi en Lunella Castelli het landgoed. Inmiddels staat de vierde generatie Castelli’s aan het roer. Mania en Giotto toverden het landgoed om tot een prachtig vakantieresort, zodat meer mensen kunnen genieten van deze oase van rust én van alle lekkernijen die het landgoed voortbrengt.

Schuif aan tafel bij La Torre alle Tolfe

In het hart van de borgo die rondom de toren is verrezen, vind je namelijk Ristorante La Torre alle Tolfe, waar je (ook als je hier niet verblijft) kunt aanschuiven voor een (h)eerlijke lunch of een uitgebreid diner.

Chef Vincenzo Lunetta zorgt voor een menu vol met verse seizoensproducten, vaak uit eigen tuin. Ook het graan, de eieren en de peulvruchten die gebruikt worden, komen van het landgoed, net als de olijfolie en de wijn.

Het vlees en de kaas komen van andere boeren in de omgeving, die dezelfde biologische filosofie en werkwijze hanteren als La Torre alle Tolfe.

Elke zondagavond worden er (van april tot november) pizza’s gebakken in de eigen houtoven van La Torre alle Tolfe, ook dan weer met zo veel mogelijk lekkers uit eigen tuin.

Als het mooi weer is, neem je plaats op het overdekte terras met mooi uitzicht over de Chianti-heuvels of de binnenplaats van de borgo. Wordt het wat frisser, dan schuif je in de eetkamer aan bij de gezellig knisperende openhaard.

Ook het menu wisselt mee met de seizoenen, maar Vincenzo weet je elke keer te verrassen. Voor ons maakt hij een schaal vol versgeplukte seizoensgroenten (met onder meer courgette en sperzieboontjes), met kruimig gekookte aardappeltjes.

Erbij natuurlijk de olijfolie van La Torre alle Tolfe, mét een aantal kaasjes die Vincenzo samen met olijfolie en kruiden, saffraan of peper had laten rijpen. Vooral de combinatie met kruiden uit eigen tuin is goddelijk!

We drinken er een glas rosé bij, die vernoemd is naar Lunella, Mania’s overgrootmoeder en de eerste generatie van de Castelli’s die La Torre alle Tolfe omtoverden tot een thuis.

Wil je een tafeltje reserveren als je niet bij La Torre alle Tolfe logeert, dan kan dat via restaurant@latorrealletolfe.com of via 0039-05772551.

Volg een kookworkshop bij Vincenzo

Wil je de geheime kneepjes van de chef leren, dan verwelkomt Vincenzo je graag in zijn keuken voor een kookworkshop.

De les begint met een bezoek aan de moestuin, om de benodigde ingrediënten te kiezen en te oogsten. Ook haal je verse kruiden uit de kruidentuin. Daarna ga je aan de slag en maak je samen met Vincenzo een pasta of pizza, zodat je na je vakantie ook thuis de lekkerste Toscaanse en Italiaanse gerechten op tafel kunt toveren.

De kamers en appartementen van La Torre alle Tolfe

Rondom de oorspronkelijke middeleeuwse toren vind je nu zestien kamers en suites en drie appartementen, allemaal met prachtig uitzicht over de tuin en de toren of over de heuvels van de Chianti en de skyline van Siena.

Alle kamers en suites zijn anders ingericht, maar ze zijn allemaal even comfortabel. Je vindt er antieke meubels van de Castelli’s, lokaal keramiek en kunst uit de familiecollectie.

De appartementen hebben allemaal een eigen keuken en eetkamer, maar desgewenst kun je ook gebruikmaken van het ontbijt dat elke ochtend wordt geserveerd.

Na het ontbijt neem je een duik in het zwembad of maak je een wandeling over het landgoed. Ook kun je een dagje naar Siena of een rondreis langs de dorpjes van de Chianti maken, om daarna terug te keren naar je tijdelijke thuis bij La Torre alle Tolfe.

Doe een dutje, strijk neer bij het zwembad of geniet van een goed boek en een glas wijn uit eigen wijngaard, in het betoverende decor van de borgo en het Toscaanse heuvellandschap.

Iets verder weg (maar nog altijd op loopafstand van de middeleeuwse toren) liggen vier oude boerenhoeves, die volledig zijn gerestaureerd en plaats bieden aan veertig appartementen, die je voor korte of langere tijd kunt huren.

Geniet van een olijfolie- of wijnproeverij

Je kunt ook onder begeleiding een wandeling door de wijn- en/of olijfboomgaarden maken, met aansluitend een proeverij.

Zo nam Sascha – die verantwoordelijk is voor alle olijfbomen op het landgoed – ons mee naar de uitgestrekte olijfboomgaarden, waar hij heel veel informatie deelde over de vierduizend olijfbomen van La Torre alle Tolfe.

Op het landgoed staan vooral typisch Toscaanse soorten, waaronder Frantoio, Leccino, Moraiolo en Pendolino. Alles gebeurt met de hand, van het snoeien tot het plukken.

Hoewel we tijdens onze reizen naar Italië al veel hebben opgestoken over het maken van olijfolie, leerden we nu ook veel over de bomen zelf, eeuwenoud maar springlevend dankzij de goede zorgen van Sascha en zijn team.

We namen ook nog een kijkje in de cantina, met prachtige vaten. La Torre alle Tolfe maakt zes verschillende wijnen: Chianti Colli Senesi, Chianti CS Riserva, Rosato Lunella, Ciliegiolo, Canaiolo en Colorino. Ook maken ze twee grappa’s, die gedestilleerd worden uit de Sangiovese-druiven.

Arrangementen voor plukken van druiven en olijven

De eigenaren van La Torre alle Tolfe omarmen een groot deel van het jaar een langzame levensstijl, met genoeg tijd om te genieten van de spectaculaire vergezichten, de producten van eigen land en het verrukkelijke dolce far niente.

Als gast neem je deze levensstijl makkelijk over, maar als je samen met hen je handen uit de mouwen wil steken tijdens de vendemmia, de druivenoogst, of de olijvenpluk of mee wil helpen met paddenstoelen verzamelen, dan ben je van harte welkom. Juist in de herfst bieden de heuvels een onvergetelijk decor!

Boek je vakantie bij La Torre alle Tolfe

La Torre alle Tolfe ligt aan de Strada delle Tolfe 12, even buiten Siena. Voor meer informatie neem je een kijkje op de website van La Torre alle Tolfe of stuur je Mania een e-mail via info@latorrealletolfe.com.

Ook voor de speciale arrangementen voor het plukken van druiven of olijven stuur je een mailtje naar voornoemd adres.

Meegenieten van alle moois en lekkers van dit stukje Toscane kan via Facebook en Instagram.

met dank aan La Torre alle Tolfe voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *