Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Grotte di Equi Experience Park – avontuurlijke tour in en om de grotten van Equi Terme

Aan de voet van de Pizzo d’Uccello, een van de hoogste bergen van de Apuaanse Alpen, ligt Equi Terme. Zoals de naam van het dorpje al doet vermoeden, staat het bekend om het heilzame water, dat al door de Romeinen werd gebruikt.

Al eeuwenlang wordt het regenwater uit de imposante Apuaanse Alpen opgevangen en ondergronds gefilterd, waar het verrijkt wordt met kostbare minerale zouten en vervolgens de thermale baden van Equi voedt.

Als je in plaats van ontspanning op zoek bent naar inspanning en avontuur, ben je in Equi Terme ook op de juiste plek. Aan de rand van het dorpje vind je namelijk het Grotte di Equi Experience Park.

In dit avontuurlijke park kun je uiteenlopende activiteiten ondernemen, onder meer in de indrukwekkende grotten. Erwin neemt je mee op een van de meest uitdagende routes in de Grotte di Equi, de avontuurlijke speleo-tour.

Erwin: ‘Na een mooie rit langs de rand van de Apuaanse Alpen arriveer ik in Equi Terme, een piepklein dorpje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ik ontmoet Francesca en Andrea, mijn gidsen. Zij zullen me meenemen in de wonderlijke ondergrondse wereld van de Grotte di Equi.

Om bij de ingang van de grot te komen, lopen we door het dorpje waar het muisstil is. Francesca vertelt dat er buiten het vakantieseizoen maar een paar bewoners zijn die het dorpje levendig houden. Veel van de huizen zijn tweede huizen, die alleen in de vakantieperiodes bewoond zijn.

Net buiten het dorpje ligt het kleine museum dat ik na de speleo-tour zal bezoeken. Op deze mooie plek midden in het groen, met op de achtergrond de bergen, bevindt zich de ingang van de grot. Maar voor we deze betreden, moeten we eerst de juiste veiligheidsmiddelen aantrekken.

Voorbereidingen voor het avontuur in de grot

Ik krijg een klimgordel, helm met lamp en handschoenen. Na de uitleg over het gebruik van de gordel en de lamp ben ik klaar voor het avontuur in de grot en loop ik met Francesca en Andrea naar de toegang tot de grot, aan de andere kant van het riviertje de Fagli.

Bij deze ingang van de grot stroomt het water uit de grot in de rivier de Fagli. Ik geniet nog even van voorlopig de laatste blik op Equi Terme. Eenmaal in de grot is het even wennen aan de temperatuur, die het hele jaar door slechts 10 °C is.

Via de gewone grotten naar de speleo-route

Het eerste gedeelte van de grot is het toeristische gedeelte waar een pad met verlichting en reling is aangebracht. Hier is de hoofdlamp nog niet nodig.

Via trappen en smalle paden passeer ik prachtige zuilformaties als stalactieten (die aan het plafond hangen) en stalagmieten (die op de bodem zijn gevormd). Ook zijn er druipsteenzuilen te zien, die ontstaan als een stalagmiet en stalactiet bij elkaar komen.

Buiten deze formaties hangen er ook ‘gordijnen’ aan het plafond en lopen we langs diverse kleine meertjes.

Aan het einde van het toeristische deel is de grot niet langer verlicht en is het tijd om de hoofdlamp aan te zetten. Deze is voorzien van een ledlamp die voldoende licht geeft om de omgeving goed waar te nemen en veilig over het pad door de grot te wandelen.

Vanaf dit punt kun je vast oefenen hoe het is om je in een volledig duistere grot voort te bewegen. Via de trap met reling daal ik af naar het laagste punt van de grot, waar ik het riviertje passeer dat uiteindelijk de grot verlaat bij de ingang.

Vanaf het riviertje is het een flinke klim via de aangelegde trap naar de Sala Ambrosi. Hier start het avontuurlijkste deel van de route, het speleo-gedeelte. Vanaf dit punt is er geen aangelegd pad met reling meer en is er ook geen elektriciteit aanwezig.

Andrea zorgt ervoor dat ik correct aangelijnd word aan de veiligheidskabel die over het gehele parcours aan de grotwand is bevestigd. Dit gebeurt door middel van een doorlopend lifeline-systeem waardoor ik tot het einde gezekerd ben.

Via Ferrata diep in de grot

Eenmaal aangelijnd wacht mij een Via Ferrata (klettersteig-route, zoals je die ook in de bergen hebt), bestaand uit hangbruggen die verschillende grote zalen in de grot overspannen en ijzeren beugels in de grotwand.

Onderweg passeer ik prachtige rotsformaties. Omdat het aardedonker is, heb je niet altijd een goed beeld waar je je bevindt. Daarom is het goed om af en toe ook even naar de grond te kijken.

Zo zie ik dat een van de hangbruggen toch wel behoorlijk hoog boven de grond loopt. Maar even extra goed vasthouden, ook al weet ik dat ik veilig gezekerd ben.

Na een laatste steile wand te hebben beklommen, met aansluitend een hangbrug, arriveer ik op het eindpunt van de route. Dit is een enorme open ruimte, vandaar ook de bijnaam ‘de kathedraal’.

Het is een indrukwekkende plek waar ik op mijn gemak even kan rondkijken, omdat ik hier van de veiligheidskabel af ben.

Ervaar de grot in volledige duisternis

Met de hoofdlamp speur ik de ruimte af naar mooie formaties, zoals de witte stalagmiet waar nog bijna elke seconde een druppel op valt en die daarmee heel langzaam groeit.

Om het leven in de grot goed in me op te kunnen nemen, nodigen de gidsen me uit plaats te nemen op de grond. We zetten onze hoofdlamp uit en luisteren een aantal minuten naar het omgevingsgeluid.

Het is aardedonker. Ik kan echt helemaal niets zien, zelfs als ik mijn handen een centimeter voor mijn ogen houd zie ik ze niet. Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit zo donker heb meegemaakt.

Op de achtergrond hoor ik de druppels één voor één vallen. Het is een rustgevend moment, met even helemaal niets.

Dan breekt helaas het moment aan om terug te keren naar de buitenwereld. Het is voor de ogen weer even wennen aan het felle licht van de hoofdlamp. De route terug naar buiten is dezelfde als op de heenweg, maar omdat het nu iets meer afdalen is, gaat het wat sneller.

Als we bijna buiten zijn, bezoeken we nog een uitkijkpunt vanwaar Equi Terme goed te zien is. Hier hangt nog een van de bewoners van de grot aan het plafond. Er leven het hele jaar door vleermuizen in het grottenstelsel en als je goed zoekt, zie je ze her en der aan het plafond hangen.

Ziplinen boven de rivier

Weer buiten heb ik weinig tijd om op adem te komen van al het klimmen en klauteren in de grot. Er wacht nog een mooi zipline-parcours in de kloof boven de rivier de Fagli.

Francesca en Andrea nemen me mee naar de eerste zipline. Hier moet ik mij weer op dezelfde manier aanlijnen als in de grot, zodat ik ten alle tijden veilig ben aangelijnd.

Andrea gaat als eerste naar de overkant zodat hij mij kan opwachten. Francesca zorgt ervoor dat ik veilig aan de zipline wordt gekoppeld en dan is het tijd om naar de overkant te zoeven. De eerste zipline is er één om in te komen; hij is maar kort.

Vanaf de eerste zipline klauter ik via de rotswand naar het startpunt van de tweede zipline, die aanmerkelijk langer en steiler is. Andrea gaat weer vooruit. Francesca koppelt me opnieuw aan.

Als alles gereed is, maak ik de sprong in het luchtledige en zoef ik over de kloof naar de andere zijde, met alleen de wind om mij heen. Het is pure adrenaline, heerlijk!

Gelukkig is er nog een derde zipline die tweehonderd meter lang is en de rivier op twintig meter hoogte overbrugt. Een vlucht waar ik met volle teugen van geniet en waar geen einde aan lijkt te komen.

De geschiedenis van de Grotte di Equi

Aan alle leuke dingen komt helaas een einde en ook voor dit avontuur zit het erop. Terug in het museum lever ik alle veiligheidsmiddelen in en kijk ik nog even rond.

Je krijgt hier informatie over de geschiedenis van deze locatie. Direct valt het skelet van een holenbeer op inclusief een replica van hoe dit indrukwekkende dier eruit heeft gezien. Deze is gevonden in een prehistorische schuilplaats wat hoger in de grot.

Een overhangende rots zorgt hier voor een natuurlijke schuilplaats. Hier zijn meer dan zeshonderd skeletten van verschillende dieren gevonden, van onder meer hyena’s, luipaarden, holenleeuwen.

Ook zijn hier de resten gevonden van de homo sapiens, die hier werden begraven, en gereedschappen van de neanderthalers. Het is dus duidelijk een locatie met een zeer lange en rijke geschiedenis. Met dit in mijn achterhoofd is de tour van net nóg specialer!’

Praktische informatie Grotte di Equi

Ben jij ook benieuwd naar de avontuurlijke mogelijkheden in en om de Grotte di Equi? Neem dan een kijkje op de website van de Grotte di Equi met naast de verschillende activiteiten en bijbehorende voorwaarden ook details als openingstijden en evenementen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *