Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lucia Volentieri – de mooiste kunst van Castellina in Chianti

In het knusse Castellina in Chianti wijst il gallo nero, de zwarte haan, ons de weg naar verschillende wijnbarretjes en wijnkelders. Vandaag weten we zijn verleidelijke geroep te weerstaan, aangezien we in Castellina niet op zoek zijn naar wijn, maar naar de mooiste kunst van de Chianti.

Castellina-in-Chianti Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti

Daarvoor wandelen we van het centrale dorpsplein naar de nabijgelegen Via Trento e Trieste, waar de galerie en het atelier van Lucia Volentieri te vinden zijn. Deze Toscaanse kunstenares weet stukjes klei en keramiek om te toveren tot schitterende souvenirs, prachtige schalen, vogels en andere dingen die je meteen thuis zou willen tentoonstellen.

Ons oog wordt meteen naar de kleine kunstwerkjes aan de zijkant getrokken. Vierkante blokjes met cipressen, olijfbomen, een hooiberg, een boerderij… Lucia vertelt dat ze al tijdens haar opleiding met dit idee speelde. De Chianti, altijd binnen handbereik, inspireerde haar telkens weer tot het vastleggen van wat ze om zich heen zag.

Lucia-Volentieri-Chianti-cubetti (2)

Van eeuwenoude cipressen die geschiedenis ademen tot de blauweregen die de muur van een boerderij lijkt te omhelzen, van de olijfboom waar Lucia vroeger altijd graag inklom tot een waterput – haar ogen zien het en haar handen maken het, misschien nog wel mooier dan in werkelijkheid. Samen vormen deze cubetti, vierkantjes, een immer veranderend landschap, met als grote gemene deler het ansichtkaartgevoel dat elk stukje Chianti oproept.

Het begint met potlood en papier, een ruwe schets, maar al gauw willen Lucia’s handen het getekende tot leven brengen. We mogen een kijkje nemen in haar atelier, boven de winkel, waar ze niet alleen elke ochtend nieuwe creaties maakt, maar waar ze ook haar allereerste cubetti bewaart.

Lucia-Volentieri-Chianti-cubetti (4) Lucia-Volentieri-Chianti-cubetti (6) Lucia-Volentieri-Chianti-cubetti (7)Lucia-Volentieri-Chianti-cubetti (1)

Elk vierkantje is de moeite van het uitstallen waard en we zouden graag een verzameling cubetti mee naar huis nemen om ook daar een stukje Chianti aan te planten. Maar mooier nog dan de cubetti zijn Lucia’s ogen, die stralen als ze over haar werk vertelt, en haar handen, die elk kunststukje teder maar toch zeker vastpakken.

Lucia’s ogen en handen zijn haar belangrijkste instrumenten. Niet het penseel waar ze de cipressen kleur mee geeft of de oven waarin het keramiek gebakken wordt, maar haar aandacht voor detail, haar vaardige handen, haar creatieve geest zijn de drijvende kracht achter al het moois.

Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (3) Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (4) Lucia-Volentieri-Chianti-cubetti (8)Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (5) Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (5a)

In haar atelier is Lucia in haar element. Ze troont ons mee naar de plek waar ze het liefst schildert en naar haar nieuwe collectie kommetjes, een project waar ze nog druk mee bezig is. Net zoals wij geen dag zonder pen en notitieboek kunnen, zal Lucia geen dag zonder schetsboek, klei en keramiek kunnen.

Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (10)

Voor ons begint de dag achter het toetsenbord, waar we ook zijn, voor Lucia begint de dag in haar atelier, waar haar handen vogels vormen of schaaltjes met subtiele versieringen scheppen. Pas later op de ochtend verhuist ze naar beneden, naar de winkel, met achterin een groot bureau zodat ze ook tijdens openingstijden aan de slag kan.

Terwijl haar cubetti, vogels en andere unieke creaties wachten op een nieuw thuis, waar ze met hun herinnering aan de Chianti en aan Lucia’s creativiteit een mooi plekje zullen krijgen, zien Lucia’s ogen alweer nieuwe inspiratiebronnen en vormen haar handen een nieuw staaltje Chiantikunst.

Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (9) Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (12) Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (13)Lucia-Volentieri-Castellina-in-Chianti (7)

Ga als je in de Chianti bent zeker een kijkje nemen in de galerie van Lucia Volentieri, die te vinden is aan de Via Trento e Trieste 24 in Castellina in Chianti (Siena). Online een kijkje nemen kan ook alvast, via LuciaVolentieri.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *