Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Badia a Coltibuono – abdij van de goede oogst

Radda in Chianti werd in 1384 de hoofdstad van de Lega del Chianti, het verbond van steden en dorpen in de Chiantistreek. Nu is het de hoofdzetel van het Consorzio di Chianti Classico en als zodanig kunnen we dit stadje op onze tocht door de Chianti niet links laten liggen.

Wijn proeven kun je echter beter net iets buiten Radda doen, bij Badia a Coltibuono (‘abdij van de goede oogst’). Volgens de trotse eigenaren van de wijngaarden die hier liggen, zijn precies op deze plek in de elfde eeuw de eerste druivenranken van de Chianti geplant, door de benedictijner monniken die hier toen woonden en werkten. Zij produceerden in eerste instantie alleen wijn voor eigen gebruik. Pas in 1690 werd het eerste vat wijn verkocht – volgens de huidige medewerkers aan niemand minder dan een rijke koopman uit Amsterdam.

Badia-Coltibuono (2) Badia a Coltibuono Badia a Coltibuono

Ook nu nog wordt er rondom de abdij een uitgelezen Chianti geproduceerd, maar daarnaast maken ze een uitstekende olijfolie. Volgens Lorenza de’ Medici, een nazaat van de belangrijke Medici-familie uit Florence die op het landgoed woont en er een succesvolle kookschool heeft opgezet, is de olijfolie van Coltibuono de aller-, allerbeste.

Lorenza tipt vooral de olio nuovo, nieuwe olie, die vaak alleen direct bij de producent kan worden gekocht omdat de hoeveelheid die gemaakt wordt vrij gering is. Lorenza: ‘Nieuwe olijfolie is olijfolie die binnen drie maanden na de persing, grofweg van eind november tot februari, geconsumeerd wordt. Je herkent de olijfolie niet alleen aan de heldergroene kleur, maar ook aan de peperachtige nasmaak, die in de loop der tijd zachter wordt.’ Hoewel de olio nuovo al een culinaire ervaring op zich is, is de klassieke fettunta, dat letterlijk ‘geolied’ betekent, nog smaakvoller – en heel makkelijk zelf te maken. Rooster een paar sneetjes brood, wrijf een kant in met een halve teen knoflook en schenk er een royale hoeveelheid olio nuovo over.

Terug naar de wijn, want wie een bezoek brengt aan Badia a Coltibuono moet zeker even een kijkje nemen in de nieuwe wijnkelder, ontworpen door Piero Sartogo en Natalie Gregon. Deze ligt iets van de abdij vandaan, in de heuvels van Monti in Chianti. Anders dan de traditionele wijnkelders die in heel de Chianti te bezoeken zijn, hebben deze ontwerpers gekozen voor een uniek bouwwerk. Ze hebben gebruik gemaakt van bijzondere materialen en lichteffecten om een cantina neer te zetten die zijn gelijke niet kent.

Badia-Coltibuono-hek

Volgens een van de wijnboeren uit de omgeving die we tegen het lijf liepen, is de hele collectie tafelzilver van de familie De’ Medici verkocht om alleen al het ijzeren toegangshek te kunnen bekostigen. Dat is inderdaad indrukwekkend, maar om nu zomaar een stukje geschiedenis te verkopen voor een nieuw hek… Daar smaakt de wijn uiteindelijk niet beter door. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben zelden zo’n goede Chianti geproefd, het zilverwerk van de Medici ten spijt… En gelukkig blijft er in en om de abdij nog genoeg moois te bewonderen. Kijk maar mee!

Badia-Coltibuono-binnen (1) Badia-Coltibuono-binnen (2) Badia-Coltibuono-Emanuela-Stucchi-2 Badia-Coltibuono-tuin (1) Badia-Coltibuono-tuin (2) Badia a Coltibuono The Garden Badia-Coltibuono-wijngaard (1) Badia a Coltibuono

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *