Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik februari – feest in Maastricht & voorjaar in Toscane

Ciao tutti! Vorig jaar werd Italië begin maart bedekt onder een laagje sneeuw, nu scheen de zon in Toscane al meer dan uitbundig. Hoewel er soms nog een frisse wind waaide, voelde het op sommige dagen al écht als voorjaar. Tijd voor een zonnige terugblik op een feestelijke februarimaand!

Saskia: ‘We vierden het eerste weekend van februari Ciao tutti’s negenjarig jubileum, met een Italiaans bezoek aan Maastricht. In deze blog lees je meer over deze feestelijke dag en ontdek je waar je op stukjes Italië in Maastricht stuit.

Hoewel het tijdens onze Italiaanse speurtocht nog flink miezerde, scheen twee weken later volop de zon. Ik dronk de eerste cappuccino van dit jaar, op het terras bij La Dolce Vita. Heerlijk, die zonnestralen op je gezicht!

Het halen van de fotodeadline voor Mijn Puglia vierde ik samen met Janneke Philippi, die net haar nieuwe boek Salade bij de drukker in Trento heeft goedgekeurd, bij Novo New Dining. Op het menu veel Aziatische invloeden, maar we waren ook erg verrast door de heerlijke raviolo, die in een bijzonder jasje werd geserveerd.

Naast Ciao tutti’s jubileum vierde ik ook nog mijn verjaardag, in Maastricht met een etentje bij Vino & Friends en vervolgens in Toscane (want een ticket is het beste cadeau dat je jezelf kunt geven!) met Nadine en haar partner, die ook jarig was.

De eerste etappe was Lucca, waar we werden getrakteerd op heerlijk zonnig weer. Dat betekende veel terrasjes in de zon, maar ook lekker lang struinen door de fotogenieke straatjes.

Vanuit Antica Residenza del Gallo, waar ik logeerde, stond ik zo aan de voet van de Torre Guinigi, op het Piazza dell’Anfiteatro en op het Piazza di San Michele. We genoten van cappuccino bij het net nieuw geopende Pult, van een ontbijt en aperitivo bij Caffetteria Turandot, van typisch Toscaanse lekkernijen bij Allabona, van Lory’s onovertroffen polpette bij L’Isola non c’era en van een verrukkelijk verjaardagsdiner bij Da Pasquale.

Op de warmste dag van februari wandelde ik samen met gids Michela door de tuinen van Villa Reale di Marlia, even buiten Lucca. De tuin ging pas op vrijdag 1 maart open voor het publiek, maar ik kreeg alvast een voorproefje van waterpartijen, fonteinen, uitbundig bloeiende camelia’s en schitterende beelden.

De tuin is groot genoeg om er een paar uur rond te wandelen. Ik liep mijn nieuwe schoenen meteen goed in, op een bedje van roze camelia’s, langs het spiegelgladde meer en het zachtblauwe, ooit pauselijke onderkomen in het park. Komende week wijd ik er een uitgebreide blog aan.

met dank aan Sacha voor de nieuwe sneakers

Nadine wandelde door San Gimignano – waar het warm genoeg was voor een eerste gelato – en genoot van een lunch aan zee. Het leek eerder mei dan februari, zo lekker warm was het al. De perfecte temperatuur voor een bord spaghetti met zeevruchten en een glas koele witte wijn…

Terwijl Nadine weer huiswaarts keerde, treinde ik vanuit Lucca naar Florence, voor een verblijf bij het gloednieuwe  Frími Boutique Rooms. Eigenaresse Viola toverde het huis van haar nonni om tot een sfeervolle B&B, vol met vintage details. Zo staat er in een van de kamers een vintage scooter en kregen sommige meubels van haar opa en oma een opknapbeurt.

Aan het bureau van Viola’s opa wijdde ik me aan de correcties van de eerste proef van mijn nieuwe boek. Gelukkig zijn het vooral kleine dingen die aangepast moeten worden, dus als alles voorspoedig gaat, ligt het boek over twee weken op de drukpers. Dan zal ik jullie alvast een sneak peek geven én kun je het boek ook bestellen (gesigneerd door mij uiteraard).

Mocht je 14 april nog geen plannen hebben, dan ben je overigens ook van harte welkom bij de boekpresentatie. Er zijn nog een aantal plekken over. Meer informatie vind je via deze link, waar je je ook meteen kunt aanmelden.

Tussen het checken van al die Pugliese verhalen door was er gelukkig tijd voor lange wandelingen en nieuwe ontdekkingen. Zo genoot ik van een lekker zoet Italiaans ontbijt bij Caffè Lietta (Piazza della Libertà) en van een heerlijke lunch bij Osteria dell’Enoteca (Via Romana).

Zet dit adres zeker op je lijstje voor je volgende bezoek aan Florence, want je geniet hier in een rustige, sfeervolle setting van op en top Toscaanse specialiteiten. Ik genoot er van de lekkerste terrina al fegato (paté van kippenlevertjes) die ik ooit in Florence at, samen met Esther van Details of Florence.

Op de laatste dag van de maand reisde ik nog even naar Siena, voor een lunch met Sonia, mijn oud-lerares Italiaans, bij Salefino, mijn lievelingsrestaurant. We hadden elkaar even niet gezien, dus hoewel we heerlijk gegeten hebben (onder meer een lekker kruidige pappa al pomodoro en pasta met een pesto van pistache en munt) heb ik geen foto’s gemaakt. Alle aandacht was voor Sonia en Salefino…

Als toetje kreeg ik een voorproefje van de nieuwe zaak die de jonge eigenaren van Salefino later deze maand openen. Het wordt een enoteca, met naast mooie wijnen kleine hapjes uit de keuken van Salefino. Er wordt nog hard gewerkt, maar het ziet er qua interieur al prachtig uit. Ik hoop er snel te kunnen toosten op deze mooie nieuwe stap van de doortastende Senesi die vier jaar geleden Salefino openden.

Daarna wachtte een fijn weerzien met Paola, de eigenaresse van Paradiso no. 4, de B&B waar ik in Siena altijd logeer en waar ik dit weekend de laatste hand leg aan de correcties van mijn boek, zodat de vormgever er volgende week mee aan de slag kan.

Ik duik dus snel weer in de kleurrijke pagina’s van Mijn Puglia om alles nog één keer heel goed na te lezen, met uitzicht op de klokkentoren van de San Domenico, die me elke ochtend in Siena wakker beiert.

Als beloning wacht een portie frittelle (het traditionele carnavalslekkers in Siena) die tot 19 maart (San Giuseppe) nog op het Piazza del Campo worden gebakken, in een soort chalet. Dus mocht je komende tijd nog in Siena zijn…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Tonny Lubbers

    Leuke reportage met prachtige foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *