Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

April – stapels boeken signeren, lunchen met Locatelli & aan tafel met trouwe lezers

Ciao tutti! Half maart vulden velen van jullie onze lezersenquête in. Heel leuk om te lezen wat jullie aan Ciao tutti waarderen en vooral om te horen wat jullie graag nog meer zouden willen zien. Dank aan iedereen die de moeite nam de vragenlijst in te vullen en met ons mee te denken!

Maandelijkse terugblik
Saskia: ‘Een van de wensen die we vaak terug zagen komen, was een maandelijkse terugblik op onze belevenissen en reizen, met een klein kijkje achter de schermen. Op de laatste dag van april geef ik daar graag gehoor aan, met een terugblik op april, een maand waarin er veel gereisd werd, waarin mijn nieuwe boek verscheen en waarin Willemijn lunchte met niemand minder dan Giorgio Locatelli.

Stapels boeken signeren
Op donderdag 12 april was het eindelijk zover: na maanden van reizen, schrijven en foto’s uitzoeken mocht ik mijn nieuwste boek in handen houden. Veel tijd om dit kleurrijke geheel te bewonderen was er echter niet, want er moesten ruim driehonderd boeken gesigneerd, ingepakt en verzonden worden. Net voor sluitingstijd van het postkantoor leverde ik het laatste pakket aan, waarna een welverdiende aperitivo wachtte.

Een toost op Mijn Italië
Twee dagen later was de officiële boekpresentatie, bij Boekhandel Wagner in Sassenheim. Met vrienden, collega’s en lezers toostte ik op Mijn Italië. Ik mocht wederom weer heel wat boeken signeren, met nu voor bijna elke lezer ook nog een fotomoment, een glas wijn en Italiaanse hapjes.

Ik maakte een Italiaanse quiz, met tien vragen waarvan de antwoorden steeds uit een cijfer bestonden. Voor de twee topscorers was er een culinair pakket om van Mijn Italië te kunnen genieten met Italiaans lekkers binnen handbereik.

Last but not least dook ik met zes Ciao tutti-lezers in de escaperoom van Boekhandel Wagner, met als thema Dantes Inferno. Na koortsachtig raadsels oplossen, codes kraken en teamwork wisten we de deur na 58 minuten te openen. Nét op tijd voor een pizza bij Da Noi en een glas prosecco om deze dag feestelijk af te sluiten.

Ik heb in elk geval in twee dagen genoeg geoefend om aankomend weekend weer stapels boeken te kunnen signeren bij Culitalia in Valkenburg (op zaterdagmiddag 5 mei) en bij Ciao Tongeren (op zondagmiddag 6 mei). Mocht je in de buurt zijn, kom gerust even gezellig langs!

Lunchen met Locatelli
Willemijn werkt hard aan haar nieuwe boek (waarover we zodra dat kan meer zullen vertellen), maar wist toch even tijd te maken om te lunchen met Giorgio Locatelli, die in het land was om zijn nieuwste kookboek te promoten. Willemijn mocht voorproeven van een aantal gerechten uit dit nieuwe boek en natuurlijk ging ze even met deze charmante chef op de foto!

Aan tafel met trouwe lezers
Zelf moest ik Locatelli missen (maar met een goede reden: ik was in Italië), maar ik mocht deze maand wel drie keer aan tafel met Ciao tutti-lezers die zich hadden aangemeld voor een van de paneldiscussies.

We begonnen bij La Meridiana in Zwolle, waar in een gezellige sfeer heel veel tips, suggesties en wensen tussen de panini en pasta’s op tafel belandden. Bij Italian Bistro City Hall in Leiden kwamen veel bruikbare tips boven tafel tussen de limoncello- of tiramisùtaart en de borden pasta en risotto, bij Piatto in Utrecht sloten we de reeks afgelopen zaterdag af met nog meer borden vol Italiaans lekkers en vooral nóg meer bruikbare tips en wensen.

Heel leuk om te horen hoe sommigen van jullie zich elk weekend weer op de nieuwsbrief verheugen of uren in de kaart van Italië duiken om de reisroute te plannen. Nóg fijner om te horen welke onderwerpen er nog missen of welke technische dingetjes voor een nog betere ‘blogbeleving’ kunnen zorgen. Met de eerste zaken, zoals een agenda en wat technische achter-de-schermendingen, ben ik al druk bezig geweest, maar er ligt ook een mooi to do-/wensenlijstje voor de komende maanden.

Ciao tutti on tour
Het werd eindelijk voorjaar – ook in Italië – en daar hebben we volop van genoten. In mei volgt uitgebreid verslag van al onze reizen. Dan spring je achterop bij Tim die op een Vespa door de proseccostreek toerde, langs prachtige routes die hem onder meer naar Asolo en La Casa dei Libri voerden.

Zelf genoot ik van 24 uur in Rome – precies genoeg om alles te doen waar ik altijd zo gelukkig van word: een espresso op het terrasje van Bar Totò in het voormalige getto, doelloos door stille achterafstraatjes dwalen en stiekem honderden foto’s van bijzondere tafereeltjes maken, neerstrijken voor een aperitivo met heel veel lekkere hapjes en Romeins tafelen in een van de traditionele trattoria’s die de stad rijk is.

De perfecte opmaat voor een week Umbrië. We dwaalden door de straatjes van Città della Pieve, bewonderden fresco’s van Perugino, klommen omhoog naar Cività di Bagnoregio en proefden vaak en veel van de Umbrische keuken (waardoor ik aan het eind van mijn bezoek bijna in het smalste steegje van Italië bleef steken).

Tussendoor schreef ik met uitzicht op de olijfbomen een aantal nieuwe blogs en nieuwsbrieven, beantwoordde ik heel veel van jullie reisvragen per mail (zo leuk om te lezen waar jullie komende maanden allemaal heen gaan!) en genoot ik zelfs van een uurtje met een boek in de zon.

Op de terugweg naar Rome logeerde ik nog een paar dagen bij vrienden in Orvieto. Het is echt thuiskomen in dit kleine maar sfeervolle stadje, waar altijd weer iets nieuws te ontdekken valt. Op 25 april, de Italiaanse Bevrijdingsdag, dwaalden we door het Parco dei Mostri bij Bomarzo en reden we een rondje om het Lago di Bolsena, met een heerlijke lunch in de heuvels boven het meer.

Annerike was een lang weekend op Sardinië, voor een kort maar kleurrijk bezoek aan de noordwestkust. Ze was – net als Felice en ik eerder – op slag verliefd op het sfeervolle Bosa en kon op de route naar Stintino maar niet stoppen met het fotograferen van de dieppaarse en goudgele bloemenzeeën.

Zoals beloofd lezen jullie er binnenkort alles over, al beginnen we de maand mei met een aantal mooie Italiëtips voor dichter bij huis. Mét twee mooie winacties, dus houd Ciao tutti komende week in de gaten!

Reis met ons mee
In mei staan er ook weer heel wat mooie reizen op de agenda. Op Instagram delen we de mooiste momenten live, zodat je op afstand met ons mee kunt genieten. Waar we in mei precies zijn? Zelf ga ik eerst met Carola naar Puglia en vervolgens naar Toscane, om een aantal mysteries van de Etrusken te onthullen.

Ook Paul gaat naar Toscane, voor een unieke Vespatrip. Annerike springt eveneens op een Vespa, maar dan aan het Gardameer. Nadine reist naar Taormina, Willemijn naar Napels en Abruzzo, onze nieuwe collega Liza gaat op pad in Turijn en het Piemontese platteland voor ze naar Rome verhuist. Dat belooft meer dan genoeg inspiratie op te leveren voor nieuwe artikelen. Op een mooie meimaand!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *