Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ilja Gort zet zijn zoektocht naar la dolce vita voort

Na het succesvolle eerste seizoen van Gort over de grens reist wijnboer Ilja Gort dit jaar verder door Italië, op zoek naar het geheim van la dolce vita. Vanaf 11 mei neemt hij ons elke vrijdagavond mee naar een aantal van de mooiste en verrassendste plekken van Italië, op zoek naar het verhaal achter de schoonheid van het land, de mooiste wijnen én het lekkerste eten.

In vijf gloednieuwe afleveringen reist Ilja Gort achtereenvolgens naar Ligurië, Sardinië, Toscane, Le Marche en Calabrië, op zoek naar het antwoord op die ene, prangende vraag: wat is het geheim van la dolce vita?

Ligurië (11 mei 2018)
In de eerste aflevering reist Ilja door kustregio Ligurië. Met gevaar voor bevriezing beklimt hij de toppen van de Monte Bianco om bergwijn te proeven. In Genua leert hij van de wereldkampioene pesto maken hoe je de enige echte pesto genovese maakt. Natuurlijk bezoekt hij ook een wijnboer op een van de schuinste berghellingen van de Cinque Terre.

Toscane (18 mei 2018)
In Toscane zoekt Ilja onuitgehakte beelden van Michelangelo in de grootste marmergroeven, duikt hij de grond in om de Etruskische cultuur beter te kunnen begrijpen en laat hij zich net als Napoleon verbannen naar Elba, waar hem een specialiteit van het eiland wacht.

Le Marche (25 mei 2018)
In de derde aflevering reist Ilja door Le Marche. Deze regio zit vol verborgen schatten: van een bijzondere kaas die zo lekker was dat hij moest onderduiken (en waar Saskia slechts een dag na Ilja van mocht proeven, zie deze blog) tot het huis van Maria dat op miraculeuze wijze in Loreto is beland. Ook vindt hij een wijn die het kan opnemen tegen de dure en beroemde Montepulciano.

Calabrië (1 juni 2018)
In de voorlaatste aflevering reist Ilja door de regio Calabrië, langs de prachtige kust en door het ruige binnenland. Hij gaat op zoek naar de invloed van de oude Grieken die hier de landbouw introduceerden, vindt de eerste bewijzen van de wijnbouw, eet traditioneel brood en waant zich op een Grieks eiland.

Sardinië (8 juni 2018)
In de laatste aflevering bezoekt Ilja Sardinië. Hij gaat de wijngaard in om oude Vermentino-druivenstokken te enten, rookt pecorino sardo en ontdekt het geheim van een goede kurk. Het afscheid wordt gevierd met een groot Sardijns feest met muziek en dans.

Gort over de grens is elke vrijdagavond te zien bij de AVROTROS, om 20.25 uur op NPO2. Heb je de eerste zes etappes van zijn Italiaanse zoektocht gemist? Kijk dan de afleveringen in Piemonte, Lombardije en Emilia-Romagna, de hoofdstad Rome, Campanië, Sicilië en Puglia terug.

© foto’s: Gort over de grens, AVROTROS | Caroline d’Hollosy

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Bedankt voor je tip. Ik heb genoten van de 1e serie. Ik zit klaar 11 mei

 2. Van mij ook een dikke dankjewel voor deze tip !
  Ook ik zit klaar op 11 mei…
  Helaas,
  eerste reeks gemist. Het leken pareltjes van uitzendingen !

  Alle goeds !
  MiaM.

 3. De eerste serie enorm van genoten! Zo met passie gepresenteerd. Kijk alweer uit naar de volgende serie op 11 mei. Weer genieten van Italië!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *