Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Codognotto – hoogbejaarde houtkunstenaar in hartje Rome

Na twintig jaar slenteren door de straten en steegjes van Rome weet de stad nog altijd te verrassen. Zo ontdekt Saskia tijdens een van haar recente bezoekjes aan de stad de werkplaats van Ferdinando Codognotto, verstopt in een van de rustige straatjes tussen Piazza Navona en Piazza di Spagna.

Saskia: ‘In de schaduw van een boom, onder toeziend oog van een van de kleurrijke creaties van Clet, zit Codognotto’s atelier. In de deuropening zijn houten stok en een stoel voor buurtgenoten die gedurende de dag een praatje komen maken.

Binnen, in het schemerdonker, zit de inmiddels hoogbejaarde Codognotto zelf. Hij is bijna niet te onderscheiden tussen alle houten kunstwerken die hem omringen. Want in Codognotto’s atelier wordt elk hoekje benut. Er liggen stapels kranten, er staat een kleine radiator, stukken hout in alle soorten en maten en houten kunstwerkjes in verschillende fasen van bewerking. Het is een unieke plek, zeker voor dit stukje Rome.

Als ik nieuwsgierig naar binnen kijk, lichten de pientere ogen van de houtbewerker op. Hij vraagt waar ik vandaan kom. Op mijn antwoord trekt hij een leeg vel papier uit een van de stapels aan zijn rechterhand en schetst hij geconcentreerd een bosje tulpen, terwijl ik wat foto’s maak van zijn volgestouwde werkplaats.

Onvoorstelbaar dat er nog plek is voor nieuwe boeken, kranten, kunstwerkjes. Zelfs de buitenmuren van zijn atelier zijn volgeplakt met krantenartikelen, foto’s en bedankjes van tevreden – en niet zelden beroemde – klanten.

Codognotto werd geboren in de regio Veneto. In 1953 opende hij zijn werkplaats hier, aan de Via dei Pianellari, en inmiddels is hij een echte Romein. Als houtbewerker creëerde hij voor zichzelf een unieke plek in een stad vol marmer en steen.

Hij neemt zijn gereedschap ondanks zijn hoge leeftijd nog regelmatig ter hand. In 2017 maakte hij nog een houten albero di rinascita, een boom van wedergeboorte, voor het dorp Amatrice, dat tijdens een vrij recente aardbeving zwaar getroffen werd.

Het hout dat hij gebruikt komt uit de Val di Fiemme, in het noorden van Italië, maar de kunstwerken die hij ermee maakt, zijn over de hele wereld te vinden. Japanners zijn er dol op en betalen grif voor een houten bloem, paard, leeuw, kerstboom, machine, planeet of Pinokkio.

In Rome vind je zijn kunstwerken als je erop gaat letten ook op veel plekken terug. Veel van Codognotto’s buurtgenoten hebben hun naambordjes bij de houtbewerker besteld. Zelf heeft hij de muur schuin tegenover zijn atelier voorzien van handige wegwijzers voor verdwaalde toeristen, die zich hier, op dit kruispunt tussen al deze grootse bezienswaardigheden, even kunnen verbazen over Codognotto’s creaties.’

Je vindt Codognotto’s werkplaats aan de Via dei Pianellari 14. Op zijn website bewonder je alvast een voorproefje van zijn meesterwerkjes.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *