Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Met de wind in de zeilen van Palermo naar Mondello

Hoe heerlijk struinen door Palermo ook is, na een paar dagen van barokke overdaad, schreeuwende marktlui, pleinen die zinderen van de warmte, rennende bambini en drukgebarende Palermitanen zijn we wel even toe aan een dagje rust.

Gelukkig is de zee dichtbij. We wandelden al langs de boulevard van Palermo, voor een ijskoude granita en uitzicht op zee, maar nu gaan we écht de zee op, tijdens een zeiltocht van Palermo naar Mondello.

Het strand van Mondello
Hoewel het zo’n tien kilometer verderop ligt, is Mondello hét stadsstrand van Palermo. Veel Palermitanen hebben er al generaties lang een eigen strandhuisje waar ze de hele zomer lang vertoeven, met hun voeten in het zand en alle buren op nog wat minder afstand dan in de stad.

Je kunt er met een bus heen vanuit de stad (reken op een ritje van zo’n twintig minuten), maar veel leuker is het om per boot van Palermo naar Mondello te varen.

Trossen los!
Mario van Tururi Tours neemt je graag een dagje mee uit zeilen op de Zephyr. Je vaart vanuit de haven van Palermo, waar de Zephyr ligt aangemeerd, zo de zee op.

Saskia: ‘Wat is het heerlijk om, na de zeilreis rondom de Eolische Eilanden vorige zomer, weer voet op de Zephyr te zetten. De houten zeilboot voelt meteen weer vertrouwd en de geur van het zilte zeewater zorgt meteen weer voor een grote glimlach, die ik de hele dag niet meer kwijtraak.

Nadat Mario de trossen los heeft gegooid, varen we in laag tempo de haven uit. We maken een korte pitstop voor wat extra brandstof en dan verdwijnen de zeilboten, plezierjachten en grote kranen van de haven van Palermo al gauw uit zicht.

Een stoere leeuw en een slapend hondje
De Zephyr zet koers naar de baai van Mondello. Je vaart langs de prachtige kustlijn van de Monte Pellegrino, waarvan het profiel vanaf deze kant net op Musafa lijkt, de leeuw uit The Lion King.

Als we voor de kust van Mondello voor anker gaan, heeft de leeuw plaatsgemaakt voor een hondje, die met zijn neus tussen zijn poten over het strand lijkt te waken. Zijn oren hangen naar beneden; in volledige ontspanning. Geen verkeerde houding voor een dagje in de zon; je wordt er net zo loom van als het ‘hondje’ zelf.

Lekker lunchen
Met uitzicht op het badhuis dat in alles Jugendstil ademt, genieten we van een heerlijke lunch die Mario in de kleine keuken aan boord bereidt: polpettine di pesce (kleine visballetjes) met brood als antipasti, gevolgd door verse pasta met zwaardvis met een lekker koel glas Mandrarossa Grillo Costadune.

Zonnen & zwemmen
Daarna neem ik een duik in het prachtig blauwe water. Na nog een klein uurtje zonnen op het dek is het tijd voor de terugtocht naar Palermo.

Wat een prachtig gezicht als we op weg naar de aanlegplaats van de Zephyr in La Cala, de haven van Palermo, de koepels en de daken van de stad weer voor ons zien opdoemen!’

Praktische informatie
Voor het organiseren van een zeiltocht naar Mondello kun je contact opnemen met Tururi Tours, per e-mail via info@tururi.org of per telefoon via 0031-(0)207723007of 0031-(0)624551428. Echt een heerlijk uitje tijdens je stedentrip, waarbij je niet alleen Palermo van een prachtige andere kant ziet maar ook geniet van prachtig uitzicht op de bergen en baaien net buiten de stad.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *