Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Logeren tussen het gele goud in Siciliaanse citroenboomgaarden

Een vleugje citroen doet ons altijd meteen denken aan Sicilië. Voor wie de geur van citroenen net zo graag opsnuift als wij, tippen we vandaag drie fijne agriturismi mét citroenboomgaarden in het zuidoosten van Sicilië.

Op Sicilië zijn de citroenen nog net even zonniger geel dan elders in Italië. Ze worden net even wat langer door de zon gekust, waardoor ze nog sappiger zijn – en soms zelfs ietwat zoetig smaken. Dat proef je niet alleen terug in de citroenen zelf, maar ook in de limoncello die van deze citroenen wordt gemaakt.

Zeker als de citrusbomen wortelen in de vruchtbare vlaktes in het oosten van het eiland, waar de aarde een bijna bovennatuurlijke energie aan citroenen – maar ook sinaasappels, druiven en ander lekkers – lijkt mee te geven. Bij onderstaande adresjes kun ook jij je laven aan deze zonnige energie, van het moment dat je ’s ochtends de luiken opent en uitkijkt over de citroenboomgaarden tot het laatste glaasje limoncello als slaapmutsje.

La Casa di Melo

De citroenen voor onze favoriete limoncello, Limoncello di Fiorito, groeien bij La Casa di Melo, in de provincie Syracuse. Bij deze citroenkwekerij, waar volledig biologisch wordt gewerkt kun je ook logeren. Het is er heerlijk wakker worden tussen de citroenbomen, midden op het Siciliaanse platteland maar toch ook niet ver van Noto en Syracuse.

Het is er goed toeven, op een ligbedje aan het zwembad of aan tafel van het bijbehorende restaurant. De omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen of fietstochten door de natuur, waarvoor de eigenaren je graag tips geven.

Case Damma

Azienda Agrituristica Case Damma ligt niet ver van Syracuse, dicht bij zee. Het landgoed schittert tussen sinaasappel- en citroenbomen. De authentieke masseria dateert al van 1400. Sinds die tijd groeien en bloeien in de ‘giardino delle delizie’ de kleurrijkste bloemen, de lekkerste citrusvruchten, maar ook olijven, vijgen, abrikozen en granaatappels.

De authentieke structuur is nog altijd goed te zien: langs de centrale binnenplaats vind je onder andere een oven, de appartementen, waar vroeger de arbeiders sliepen, de opslagplaatsen en het hoofdgebouw, dat ooit toebehoorde aan de landheer. Het geheel wordt omringd door de tuin, met een totale oppervlakte van vierduizend vierkante meter.

De kamers zijn allemaal in authentieke stijl ingericht, maar lekker koel en van alle gemakken voorzien. De meeste tijd zul je echter doorbrengen in de fijne tuin of bij het zwembad, omgeven door eeuwenoude olijfbomen.

Bij Case Damma kun je indien gewenst ook verblijven op basis van half- of volpension. Voor het diner schuift iedereen aan één lange tafel, zodat je de andere gasten leert kennen en met elkaar tips voor de omgeving of culinaire tips kunt uitwisselen. Er wordt uiteraard volgens de lokale traditie gekookt, met veel ingrediënten die uit eigen tuin komen.

Wie wil, kan ook een kookcursus volgen. Tevens neemt de eigenaar je graag mee naar de caseificio, kaasmakerij, waar onder andere ricotta wordt gemaakt, en de stallen van het landgoed.

Agriturismo Limoneto

Agriturismo Limoneto biedt tien eenvoudige kamers, met een eigen badkamer, een eigen ingang en een eigen terras. Alle kamers kijken uit over het groen – en geel – van de citroenboomgaard.

De eigenaren heten je hartelijk welkom en nemen je meteen op in hun familie. Dankzij de gezellige sfeer voel je je meteen thuis. Tel hier het uitzicht over de citroenplantage en de geur van wilde bloemen, citroenen en citroenbloesem bij op en je weet dat het elke dag opnieuw heerlijk wakker worden is.

Bij Agriturismo Limoneto hoort ook Azienda Agricola Adelina Norcia, die sinds 1995 biologische producten verbouwt. Hierdoor kun je als gast genieten van verse groente en fruit, met respect voor de natuur en de tradities van het eiland. De producten die worden verbouwd en gemaakt, zoals citroenen en olijven, limoncello en olijfolie, kun je ter plekke kopen. Een lekker souvenir voor jezelf of een authentiek bedankje voor degene die thuis voor de katten of de tuin zorgt.

De eigenaren geven je graag een rondleiding door de citroenboomgaarden. Ook verzorgen ze op verzoek kookworkshops met producten van eigen land.

Wie niet zelf achter de pannen wil staan, maar wel wil genieten van alle lokale specialiteiten, kan terecht in het restaurant van Limoneto. Hier wordt gekookt aan de hand van authentieke Siciliaanse recepten, met eigengemaakte pasta, verse sauzen (met groente uit eigen tuin) en de lekkerste toetjes. Uiteraard mag een glaasje limoncello naar eigen recept niet ontbreken!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *