Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De smaak van Trapani – van caponata en couscous tot granita en genovesi

Trapani is niet alleen een prachtige stad aan de weelderige westkust van Sicilië, het is ook een stad voor fijnproevers. De keuken van Trapani heeft namelijk heerlijk veel lekkers te bieden.

Lekkerbekken beginnen hun dag met een romige cappuccino met een cornetto al pistacchio, een croissant met pistachecrème, en wandelen vervolgens naar de vismarkt en de vissershaven van Trapani, die wordt beschermd door het Castello della Colombaia.

Zo tegen lunchtijd snuif je overal de geuren van de Trapanese keuken op die je vanuit de ramen tegemoet waaien. Tijd om aan te schuiven voor een pranzo. Anna en Giovanni, de jonge, enthousiaste eigenaren van B&B Granveliero en B&B Belveliero in hartje Trapani vertellen je welke gerechten je zeker moet proeven tijdens een Trapanese lunch (of diner).

Caponata

Anna: ‘Het wereldberoemde groentegerecht van Sicilië en hét bewijs dat Sicilianen ook van een puur vegetarisch gerecht nog een overdadig geheel weten te maken. Caponata is een waar feest van kleurrijke groente: aubergine, paprika, bleekselderij, ui, tomaat, olijven en kappertjes, die met olijfolie, zout, azijn en een beetje suiker (dat is de geheime touch) worden gemengd tot een feestelijk geheel.

Deze magische groentemix staat bij veel restaurants als antipasto (voorgerecht) op het menu. Ik bestel het bijna altijd, en veeg dan het laatste restje van de dressing, die smaakt naar zondoorstoofde groente en een vleugje vakantie, op met een stukje brood.

Fare la scarpetta, noemen we dat in Italië, ‘een schoentje maken’. Je maakt immers een soort schoen van je brood, waarmee je alle lekkere restjes van je bord veegt. Na zo’n explosie aan kleur, geur en smaak kun je gelukzalig achteroverleunen. Maar niet voor lang, want de volgende gang wacht!’

Couscous met vis

Giovanni: ‘Een van de traditionele Trapenese primi is cuscus di pesce, couscous met vis. Aan Piazza Jolanda vind je, op nummer 191, Antichi Sapori, waar je ‘s zomers buiten kunt plaatsnemen, tussen de bomen die het plein sieren. Antichi Sapori is beroemd om de cuscus di pesce, een gerecht dat symbool staat voor de noordwestkust van Sicilië. De porties zijn hier ruim, dus neem de tijd om lekker lang te genieten van je lunch.

Hoewel dit gerecht een simpele samenvoeging van couscous en vis lijkt, is niets minder waar. Het kost tijd om zelf een smakelijke visbouillon te maken, die goed te laten trekken, verse vis te halen en te bereiden en dat alles samen te voegen tot een prachtig kleurenpalet.

Als je zeker wil weten dat je een goede couscous met vis krijgt voorgeschoteld, vraag de kok dan wanneer hij begonnen is met de voorbereidingen. Alleen als hij al ’s ochtends vroeg begonnen is, zou ik de couscous bestellen!’

Granitaa – Siciliaans schaafijs

Anna: ‘Wat is nu een zonnige dag op Sicilië zonder een ijskoude granita? Dit geschaafde ijs wordt op Sicilië zelfs vaak als ontbijt gegeten. Het recept is supersimpel: schaafsels ijs, suiker en fruit (of pistachenoten, amandelen of koffie) worden omgetoverd tot een heerlijk koude traktatie.

Er een brede keuze aan smaken: fragola (aardbei), gelsi (moerbei), anguria (watermeloen), pesca (perzik), fichi (vijgen), arancia (sinaasappel), cioccolato (chocolade), nocciola (hazelnoot), pistacchio (pistache), fichi d’India (cactusvijgen)…’

Giovanni: ‘Bestel wél altijd het complete pakket: granita in een of meer smaken (probeer zeker eens de granita di mandorla, amandelgranita), slagroom erbovenop en voor erbij een zoete brioche met een tuppo, zoals wij het bolletje bovenop noemen.’

Pesto alla trapenese

Giovanni: ‘Busiate alla trapenese is hét klassieke pastagerecht uit de Trapanese keuken. Volgens de overlevering is het recept voor de pesto waarmee de pasta wordt opgediend een erfenis van de kooplieden uit Genua die voet aan wal zetten op Trapanese bodem. Zij maakten immers al pesto op basis van basilicum en pijnboompitten, maar bij gebrek aan het laatste ingrediënt verzonnen ze een variant met amandelen.

Voor het originele recept gebruik je stukjes tomaat, basilicum, extra vergine olijfolie, rode knoflook uit Nubia (een plaatsje vlak bij Trapani, waar je de beroemde zoutpannen vindt), amandelen en een snufje zout. Simpel maar meer dan smakelijk!’

Genovesi – taartjes met citroencrème

Anna: ‘We sluiten natuurlijk af met iets zoets! Daarvoor moet je vanuit Trapani wel even de hoogte in, naar het middeleeuwse dorpje Erice. Hier worden namelijk de beroemde genovesi  gemaakt, taartjes met een vulling van citroencrème. De lekkerste proef je bij de pasticceria van Maria Grammatico, aan de Via Vittorio Emanuele.’

Kookworkshop in Trapani

Giovanni: ‘Vind je het leuk om ook zelf aan de slag te gaan met de lekkernijen die Trapani te bieden heeft? We organiseren graag een kookworkshop voor je. Als gast van onze bed & breakfasts, Granveliero en Belveliero, schotelen we je bovendien graag heerlijke restauranttips voor.

Last but not least bieden we de lezers van Ciao tutti een fijne korting op een verblijf in een van onze B&B’s. Neem contact met ons op via granveliero@gmail.com om de mogelijkheden te bespreken.’

Nog meer tips voor Trapani

Op zoek naar nog meer culinaire én culturele trips voor je bezoek aan Trapani? Met onze stadswandeling ontdek je de mooiste plekken in deze parel aan de westkust van Sicilië!

Trapani-Ciao-tutti-City-Walk

Download de City Walk Trapani

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *