Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Testaccio – Een berg vol scherven

De wijk Testaccio is voor de meeste toeristen nog onontgonnen terrein. Toch is deze buurt een bezoek meer dan waard, zowel voor kunstliefhebbers als voor lekkerbekken!

Tijdens de bloeiperiode van het Romeinse Rijk bevond zich op de plek waar nu Testaccio ligt de Porticus Aemilia, de binnenhaven van Rome. Hier werden vanuit Ostia, de haven aan zee, enorme kruiken met Spaanse olijfolie aan land gebracht. De olijfolie werd door de havenarbeiders overgedaan in kleinere vaten die gemakkelijker te vervoeren waren.

Als de grote amforen waarin de olie was aangekomen geleegd waren, werden ze vernietigd. De kruiken waarin de olie was aangevoerd mochten namelijk slechts eenmalig gebruikt worden, aangezien de olijfolie in de poreuze terracotta kruiken snel bedierf. Een decreet bepaalde daarom dat de gebruikte oliekruiken in stukken moesten worden geslagen en op een grote hoop moesten worden gegooid. Deze hoop groeide in de loop der jaren uit tot een enorme berg, die door de inwoners van de wijk ook wel de Monte dei Cocci (Schervenberg) werd genoemd.

De Schervenberg nam in de loop der tijd steeds meer het karakter van een echte berg aan; zo werden er bijvoorbeeld grotten in uitgegraven die door de inwoners en arbeiders in de buurt werden gebruikt als voorraadruimten. De naam Testaccio is direct verbonden met de vroegste functie van deze plek; Testaccio is namelijk een afgeleide van het Latijnse woord testum, dat amfoor of scherf van terracotta betekent. Wanneer je nu door de wijk wandelt, zie je her en der nog flinke verzamelingen potscherven liggen.

Lees ook: Wandelen op een berg van scherven

De oude voorraadruimten die in de berg werden uitgehouwen maken nu deel uit van Testaccio Village, een verzameling clubs, bars en restaurants die zich in en om de grotten hebben gevestigd en die een deel van de wijk ’s avonds veranderen in één groot uitgaanscentrum. ’s Zomers worden hier ook veel openluchtconcerten en festivals georganiseerd.

Maar Testaccio is meer dan het uitgaanscentrum van de stad. De wijk kent een groot aantal verborgen juweeltjes, zoals het Campo Cestio, een schitterende begraafplaats. Tot een aantal jaren geleden heette deze begraafplaats het Cimitero Acattolico (het niet-katholieke kerkhof).

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, een kerkhof voor niet-katholieken in de meest katholieke stad ter wereld. Maar wie de geschiedenis induikt, ontdekt al gauw dat het ontstaan van deze begraafplaats juist in de hand werd gewerkt door de overweldigende hoeveelheid katholieke begraafplaatsen in Rome.

Meer dan vierduizend mensen hebben op het Campo Cestio hun laatste rustplaats gevonden. Wie tussen de graven wandelt, ziet veel beroemde namen voorbijkomen: Keats, Shelley, Julius Goethe (de enige zoon van Johann Wolfgang Goethe), Gramsci (de oprichter van de Italiaanse communistische partij)…

Hier en daar duikt op de achtergrond nog een ander graf op, de Piramide di Cestio. Onder deze piramide bevindt zich het graf van Caio Cestio, een edelman die zo rijk was dat hij van gekkigheid niet meer wist wat hij met zijn geld moest doen. Hij was, net als veel Romeinen in zijn tijd, gefascineerd door de Egyptische cultuur en voordat hij stierf liet hij een piramide van 36 meter hoog en 30 meter breed ontwerpen, die zijn graf moest sieren. En zo geschiedde…

Testaccio is echter niet alleen de wijk van de Schervenberg, het is ook een waar culinair lustoord. Daarover lees je meer in deze blog!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *