Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sketching Rome Tours – kleurrijke schetsen als uniek souvenir van de Eeuwige Stad

Tijdens elke reis naar Rome, of we er nu twee dagen of twee weken zijn, ontmoeten we nieuwe, creatieve, inspirerende mensen. We maken kennis met i veri romani, die hier geboren en getogen zijn, maar nog vaker met mensen die net als wij hun hart hebben verloren aan Rome en er tijdelijk of permanent zijn komen wonen.

Zo ook Kelly Medford, die tijdens een studiejaar in Florence verliefd werd op Italië. Hoewel ze ooit eigenlijk fotografie wilde gaan studeren, besliste het lot anders. Alle fotografiecursussen aan de kunstacademie waren al volgeboekt en dus schreef Kelly zich in voor een cursus schilderen – iets wat ze altijd al graag had gedaan. Als kind schreef en illustreerde ze haar eigen verhalen, die ze zelf tot kleine boekjes bond.

Kely-Medford-Sketching-Tours-Rome

Het schilderen werd van een alternatief voor fotograferen een grote passie, waar Kelly inmiddels haar hele leven aan wijdt. Van Florence trok ze naar Rome, waar ze elke dag te vinden is met haar schetsboek of schildersezel.

We treffen haar al schilderend aan en blijven staan om even over haar schouder mee te kijken. Het pittoreske tafereeltje dat we voor onze ogen zien, wordt door Kelly op een geduldige, liefdevolle manier vereeuwigd – met oog voor detail en voor het schaduwspel dat het Romeinse licht zo graag speelt.

Kely-Medford-Sketching-Tours-Rome-2

Onze nieuwsgierigheid blijft niet lang onopgemerkt (toegegeven, we bleven ook wel érg lang kijken, zo onder de indruk waren we). We raken aan de praat en vragen Kelly het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Hoe kan ze deze Romeinse tafereeltjes zo treffend aan het papier toevertrouwen?

Kelly: ‘Toen ik net in Rome woonde, kende ik nog bijna niemand. Door de straten, pleinen en steegjes vast te leggen, leerde ik de stad, de mensen, de geschiedenis en de cultuur kennen. Bovendien maakte ik zo makkelijk contact; Romeinen en toeristen blijven vaak, net als jullie, even meekijken.’

Ze bladert door haar schetsboek, vol met prachtige plekken en doorkijkjes in de straten van Rome. Kelly: ‘Voor mij is schetsen een manier van leven, ik kan er eigenlijk niet meer zonder. Als ik een mooie straathoek of een kleurrijk balkonnetje zie, dan moet ik gewoonweg een potlood of penseel ter hand nemen en het vastleggen.’

Kely-Medford-Sketching-Tours-Rome-3

Haar schetsboek leest als een unieke reisgids voor Rome. Elke plaat geeft precies de sfeer weer die ons in Rome zo aantrekt. Wij proberen dat in woorden en foto’s te vangen, maar Kelly’s kunstwerkjes ademen alles wat Rome zo uniek maakt.

Kelly: ‘Rome is ook zo’n dankbaar onderwerp! Maar echt, iedereen kan een schets maken. Hoeveel reizigers maken geen aantekeningen en schetsjes in hun dagboeken. Rome inspireert, zeker als je van de gebaande paden afdwaalt en de vergeten pleinen en straten opzoekt.’

Kely-Medford-Sketching-Tours-Rome (1) Kely-Medford-Sketching-Tours-Rome (1)

Precies om die reden begon Kelly in 2012, zeven jaar nadat ze voor het eerst voet op Italiaanse bodem zette, met Sketching Rome Tours. Tijdens een tour neemt ze je mee op pad door Rome en leert ze je hoe je de kleuren van de Eeuwige Stad aan het papier kunt toevertrouwen.

Kelly laat je met andere ogen naar de stad kijken, maar helpt je bovendien bij het maken van een uniek aandenken aan Rome. Kelly: ‘Je hoeft écht geen kunstenaar te zijn om Rome vast te leggen. Sterker nog, je hebt geen enkele tekenervaring nodig om deel te kunnen nemen. Je zult zien dat Rome vanaf het moment dat je gaat zitten om te schetsen inspireert. Het is niet meer dan heel goed kijken, observeren en dat wat je ziet vastleggen. Zo maak je je eigen persoonlijke herinnering, die veel meer waard is dan welke prachtige foto ook.’

Kely-Medford-Sketching-Tours-Rome (4) Kely-Medford-Sketching-Tours-Rome (5) Kely-Medford-Sketching-Tours-Rome (6)

Ga met Kelly mee op een Sketching Tour in Rome
Wil je Rome eens met andere ogen bekijken en op een unieke manier je bezoek aan de Eeuwige Stad vastleggen? Boek dan een Sketching Tour met Kelly. In drie uur tijd leert Kelly je drie verschillende schetstechnieken (potlood, pen en waterverf – materialen zijn allemaal inbegrepen), maar ontdek je vooral hoe je al dat moois in Rome op papier tevoorschijn tovert.

Deze video geeft een mooi beeld van hoe leuk en ongedwongen een Sketching Tour is:

Je kunt natuurlijk ook buiten deze tours met Kelly op pad, bijvoorbeeld met vrienden of familie. Je kunt Kelly daarvoor het beste een e-mail sturen, zodat jullie een geschikte datum en plek kunnen afspreken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *