Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Segway je weg door Rome

Segway-Rome-1

De hitte straalt bijna zichtbaar van de eeuwenoude straatstenen af, de groepen toeristen zoeken wanhopig naar schaduwrijke hoekjes om bij te komen en zich op te maken voor het vervolg van de wandeling… Wie Rome in de zomermaanden bezoekt kan rekenen op hitte en zonneschijn. Natuurlijk stop je daarom zonnebrand en een petje in je koffer, maar er is nog iets dat een zomerbezoek aan Rome een stuk aangenamer maakt.

Wat iedereen bovendien wel weet, maar pas echt ondervindt als ze dagenlang de straten van Rome verkennen: de stad is gebouwd op heuvels. Gewoon slenteren kan op het bekende toeristendrafje al een uitputtingsslag zijn, laat staan wanneer je steeds bergop- en afwaarts moet. Precies daarom is de Segway juist in Rome een geweldige uitkomst, vooral in de hete zomermaanden.

Wat is het?
Een Segway is een vervoersmiddel, een handig eenpersoonswagentje met een paar flinke wielen eronder, een plateau om op te staan en een lang handvat om je aan vast te houden. De Segway beweegt zich voort door de verplaatsing van gewicht – het handvat dient eigenlijk alleen om mee te sturen. Verplaats je gewicht naar voren en de Segway beweegt zich voort, plaats je gewicht naar achteren en je zult snelheid minderen. Zelfs een ‘noodstop’ maken doe je met je lichaam, en wel door een wat overdreven zittende beweging te maken.

Segway-Rome-5

Hoe werkt het?
Op sommige plekken kun je misschien wel een Segway huren om zelf mee op pad te gaan, maar wij raden zeker aan om voor een tour met een gids te kiezen. Die kan je gemakkelijk de hele stad door begeleiden, weet precies waar je wel en niet de stoep op kunt met de Segway en welke routes je het beste kunt nemen. Daarnaast krijg je, niet onbelangrijk, eerst even les in het besturen van de Segway…

Oefening baart kunst
Vlak bij het kantoor van Italy Segway, even achter Trajanus’ forum, kun je even oefenen. Geen overbodige luxe, want hoe makkelijk het later ook gaat, als je er net op staat is het even wennen. Onze gids Fabio is zelf inmiddels behoorlijk bedreven met de Segway en brengt ons hier de fijne kneepjes bij. Stil blijven staan, harder, zachter, bochtjes, remmen; na een minuut of vijftien hebben we door hoe het moet en kunnen we op weg.

Segway-Rome-3

Moeiteloos langs de mooiste monumenten
Zodra je door hebt hoe de Segway werkt en je je niet meer hoeft te concentreren op de besturing, kan het genieten beginnen. Moeiteloos leidt de Segway je over de straatkeien (de dikke banden kunnen de oneffenheden in de weg gemakkelijk aan), heuvelop- en afwaarts, langs de prachtige monumenten van het oude Rome.

Onze tour gaat langs de Keizerfora, het Colosseum en de Boog van Constantijn, via het Circus Maximus rondom de Palatijn, verder langs de Bocca della Verità (Mond van de Waarheid) en vervolgens het Capitool op, over Michelangelo’s plein en langs de Capitolijnse Wolvin weer naar beneden. Natuurlijk stoppen we onderweg bij de belangrijkste bezienswaardigheden, zodat Fabio ons meer kan vertellen over al het moois dat we passeren. Om die verhalen te verlevendigen heeft hij bovendien een iPad mee, waarop hij filmpjes laat zien van hoe de verschillende plekken er in de oudheid uitzagen.

Natuurlijk zagen we de grote monumenten van Rome al eens eerder. Maar niet eerder gingen we er met zo’n groot gemak en zoveel lol langs!

Segway-Rome-6

Segway-Rome-2

Segway-Rome-7

Zelf op de Segway stappen?
Het kantoor van Italy Segway Tours bevindt zich aan de Via Santa Eufemia 15, vlak bij Piazza Venezia. Hier kun je terecht voor meer informatie of het boeken van een tour op de Segway. Natuurlijk kun je ook van tevoren online reserveren of meer lezen over de mogelijkheden – breng daarvoor een bezoekje aan de website van Italy Segway Tours!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *