Download gratis de Ciao tutti app

Romeinse stripverhalen

Strips passen uitstekend binnen het thema van de Kinderboekenweek. Als er één soort verhaal is waarbij de illustraties onontbeerlijk zijn, dan is het immers de strip. Daarom vandaag op Ciao tutti aandacht voor een stripverhaal, maar dan uiteraard wél een Romeins stripverhaal!

In een van de vele boekwinkels die Rome rijk is, viel mijn oog vorig jaar al op een kleurrijk stripverhaal, waarin de hoofdrol was weggelegd voor Cicero de Kat. Hij maakt kinderen op een grappige en verantwoorde manier wegwijs in het Oude Rome. Dankzij de Vlaamse uitgeverij Van In is dit stripverhaal nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Aan de hand van Cicero de Kat neem je plaats in het Circus Maximus of vergezel je de senatoren die boven op het Capitool vergaderen. Je leeft mee met de gladiatoren in het Colosseum, maar maakt ook kennis met Julius Caesar en zijn moordenaars, met de Romeinse keizers en met de Vestaalse maagden.

De redactie van het oorspronkelijke Italiaanse stripverhaal was in handen van Stella Equini Schneider. Zij doceert archeologie aan La Sapienza, de universiteit van Rome, en weet dus waar ze over praat. Daardoor is het stripverhaal niet alleen leuk om te lezen, maar steek je er ook nog iets van op – ook als volwassene.

Cicero de Kat neemt je negentig pagina’s lang mee op reis naar het Rome van de grote keizers. Daarnaast vind je in het boek twaalf transparante vellen met reconstructietekeningen, waardoor je heel goed kunt zien hoe de monumenten er in de oudheid precies uitzagen en hoe groot de gebouwen op het Forum Romanum in het echt waren. Zo komt het oude Rome voor je ogen tot leven en krijg je een heel ander beeld bij de stapels stenen en zuilen die nu nog overeind staan.

Wist je trouwens dat een van die zuilen zelf eigenlijk ook een stripverhaal is? De Zuil van Trajanus, een bijna 30 meter hoge zuil die op het gelijknamige forum staat, bevat het oudste stripverhaal ter wereld. De zuil werd gebouwd om de overwinning van keizer Trajanus op het opstandige Dacië (het huidige Roemenië) te vieren.

Volgens het Latijnse opschrift dat op de zuil is te lezen, deed de zuil ook dienst om de hoogte aan te geven van de heuvel die was afgegraven voor de aanleg van het Forum van Trajanus:

Senatus populusque Romanus
Imp(eratori) Caesari divi Nervae f(ilio) Nervae
Traiano Aug(usto) Germ(anico) Dacico Pontif(ici)
Maximo trib(unicia) pot(estate) XVII, Imp(erator) VI, co(n)s(ul) VI, p(ater) p(atriae)
ad declarandum quantae altitudinis
mons et locus tant[is oper]ibus sit egestus.

Oftewel:

‘Senaat en volk van Rome
Aan de keizer, de Caesar Nerva, zoon van de goddelijke Nerva
keizer Trajanus, zegevierend in Germanië en Dacië, hogepriester,
zeventiende keer tribuun, zesde keer imperator, zesde keer consul, vader des vaderlands,
om aan te geven hoe hoog
de heuvel was die voor dit werk is weggehaald.’

Het stripverhaal rolt als het ware om de zuil heen. Als je alle figuren goed zou kunnen zien, zou je de oorlog die Trajanus voerde tot in detail kunnen volgen. Althans, de oorlog zoals Trajanus zich die graag herinnerde. Uiteraard zijn er alleen scènes afgebeeld die voor de Romeinen positief uitpakten: veldslagen die ze wisten te winnen, in de strijd gesneuvelde Daciërs en onoverwinnelijke Romeinen. Keizer Trajanus komt zelf maar liefst zestig keer voor in het hele verhaal.

Oorspronkelijk stond de zuil tussen twee grote bibliotheken. Vanaf de eerste verdieping kon je vanuit beide leeszalen de reliëfs, die toen nog met allerlei vrolijke kleuren beschilderd waren, goed bekijken. Als je het hele stripverhaal nu tot in detail wil bekijken, zit er niets anders op dan een verrekijker mee te nemen…

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *