Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Relaxen in Rome: de 10 beste plekken

Relaxen-in-Rome-1

In Rome is het niet moeilijk om een geschikte plek te vinden om International Day of Laziness in stijl door te brengen. Eigenlijk is het altijd aan te raden om tenminste één ochtend of middag in Rome he-le-maal niets te doen. Het is de beste manier om alle indrukken te verwerken en je hoofd vrij te maken voor nog meer moois.

Ciao tutti deelt vandaag tien heerlijke plekken in de Eeuwige Stad om even helemaal bij te komen. En omdat Rome nu eenmaal is zoals ze is, zijn de meeste stiekem bezienswaardigheden op zichzelf…

Op een onbewoond eiland
Het bestaat: een eiland midden in Rome, in de Tiber. Op de oevers van het Tibereiland (isola tiberina) kun je ongestoord relaxen. Neem een picknickkleed of handdoek, wat te eten en drinken en een boek mee en je komt helemaal bij! Let wel: er zijn weinig schaduwplekken te vinden, dus vermijdt het Tibereiland liever als de temperaturen boven de 30 graden uitstijgen. Je bereikt het eiland via de Ponte Fabrizio en de Ponte Cestio.

Relaxen-in-Rome-2

Yoga in Bramante’s klooster
Een verborgen oase van rust in Rome: het Chiostro del Bramante. In dit charmante, door Bramante ontworpen klooster vlak bij Piazza Navona kun je tegenwoordig yogalessen bijwonen. Geen yogatype? Geen probleem: in de loggia op de tweede verdieping van het klooster vind je Caffettaria Dart, waar je ook heerlijk kunt ontspannen, gewoon met een drankje en een goed boek. Om er te komen loop je voorbij de kassa (voor de tentoonstellingsruimte) naar binnen.
Chiostro del Bramante, Arco della Pace 5

Relax with a view
Een van de minder bezochte heuvels van Rome is de Aventijn. Desalniettemin vind je er van alles dat de moeite waard is, waaronder de Giardinio degli Aranci – de Sinaasappeltuin. In dit parkje vind je genoeg bankjes om hele middagen op door te brengen met een goed boek of een paar leuke tijdschriften. Uitgelezen? Geen probleem, vanuit de Giardino degli Aranci heb je een adembenemend uitzicht op Rome, waar je nooit op uitgekeken raakt.
Giardino degli Aranci, Piazza Pietro d’Illiria

Een uiltje knappen in Villa Torlonia
Buiten het centrum van Rome vind je een van onze favoriete parken: Villa Torlonia. Er heerst een ongedwongen sfeer in het park, zodat je er gemakkelijk de tijd vergeet. Loop even langs het Casino Nobile of het Casina delle Civette – het ‘uilenhuisje’ – en zoek daarna een lekker plekje uit in het gras, op een bankje, of op het fijne terras van La Limonaia. Totale ontspanning gegarandeerd!
Villa Torlonia, Via Nomentana 70

Het bekendste park van Rome
Uren dobberen in een roeibootje, languit liggen in het gras of loungen op de banken van het Casina del Lago: in het park van de Villa Borghese in Rome heb je het voor het uitzoeken als je even wat ontspanning wil. Met mooi weer vind je genoeg zonnige plekjes, maar bij zomerhitte geven de hoge bomen van het park juist een weldadige schaduw. Wie een volle picknickmand en voldoende leesvoer bij zich heeft, houdt het in de Villa Borghese uren uit. Je bereikt het park onder andere via de Spaanse Trappen en Piazza del Popolo.

Relaxen-in-Rome-4

Weekendbrunch in Rome
Waarom zou je tijdens je stedentrip naar Rome niet eens tijd nemen voor een heerlijke, uitgebreide weekendbrunch? Je bent ten slotte op vakantie, en het Colosseum en de Sint-Pieter lopen heus niet weg. Een fantastische plek om te loungen en genieten van een lange, uitgebreide brunch is Open Colonna, bovenop het Palazzo delle Esposizioni (elke zaterdag en zondag, tussen 12:30 en 15:30).
Palazzo delle Esposizione, Via Nazionale 194 (ingang: Scalinata di Via Milano 9)

Rust op de renbaan
Van het oude Romeinse Circus Maximus, het gigantische stadion waar eens de meest ruwe en spectaculaire wagenrenwedstrijden werden gehouden, rest nu niets dan een groot grasveld dat de exacte vorm ervan volgt. Als het niet te heet is (er zijn geen bomen) wordt de ruimte door de Romeinen gebruikt om in het gras te liggen, te picknicken, of wat te voetballen. En ze zeggen niet voor niets: when in Rome, do as the Romans do

Eeuwige rust, voor even
Midden in de Romeinse wijk Testaccio staat een piramide. Het is de tombe van de Romein Caius Cestius, een man met een voorliefde voor Egypte. Aan de voeten van Cestius vind je een oase van eeuwige en tijdelijke rust. Het campo cestio (of cimitero acattolico, het niet-katholieke kerkhof) is niet de meest voor de hand liggende plek om te relaxen, maar van een wandeling tussen de kunstwerken van graven en de rustplaatsen van dichters als Keats en Shelley kom je wel helemaal tot rust.
Cimitero acattolico di Roma, Via Caio Cestio 6

Relaxen-in-Rome-3

Trastevere by day
Italianen van alle leeftijden (de ouderen in de vroege ochtend, de jongeren in de vroege avond) houden ervan: zomaar wat rondhangen op een piazza. In Rome vind je natuurlijk weinig mooie pleinen waar het nog zo rustig is dat je er inderdaad fijn kunt niksen. Een uitzondering is Piazza di Santa Maria in Trastevere, het ‘dorpsplein’ van de wijk Trastevere, overdag. Hoewel het hier ’s avonds een drukte van belang is (ook heel leuk), zijn er overdag vaak maar weinig mensen te vinden. Dan kun je er dus lekker gaan zitten met een boekje, op de trap aan de voet van de fontein of op een van de terrasjes.
Piazza di Santa Maria in Trastevere

Ontspannen tussen Nero en Trajanus
Zoek je een plekje om bij te komen, maar niet al te ver van grote bezienswaardigheden als het Colosseum en het Forum Romanum? Loop dan even het Parco del Colle Oppio in, een stadspark dat is aangelegd bovenop en tussen de archeologische resten van zowel Nero’s ‘gouden huis’ (domus aurea) als Trajanus’ badhuis. Vanaf een bankje aan de Viale della Domus Aurea heb je bovendien een mooi uitzicht op het Colosseum.
Parco del Colle Oppio, ingang Viale della Domus Aurea

Relaxen-in-Rome-5

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. 2 weken geleden Villa Torlonia bezocht, wou dat ik zo’n park achter de hoek had! Zou er inderdaad ook uren kunnen vertoeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *