Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Palazzo Venezia: Donatello’s bijzondere buste en een ‘geheime’ tuin

Rond 1440 werkte de beroemde Florentijnse beeldhouwer Donato de’ Bardi, die we beter kennen als Donatello, aan een aantal schitterende beelden. Samen met onder anderen Brunelleschi en Masaccio ontdekte hij nieuwe mogelijkheden en nieuwe perspectieven.

Gezamenlijk ontwierpen, beeldhouwden en schilderden ze een nieuwe horizon. Het Florence van die tijd bruiste van de levenslust, creativiteit en een koortsachtige energie. De stad stond aan de vooravond van een van de grootste revoluties in de kunst: de renaissance.

In die tijd maakte Donatello onder meer zijn bronzen David, een onmiskenbaar meesterwerk dat je nog altijd in Florence kunt bewonderen, in het Bargello. Hoewel het beeld nu niet zo bekend is als de David van Michelangelo, doet het qua techniek, verfijndheid en uitstraling niet onder voor dit marmeren meesterwerk.

Donatello werkte echter niet alleen in brons. In diezelfde creatieve sfeer maakte hij een bijzonder mooie buste van San Lorenzo, helemaal vervaardigd in terracotta. Het borstbeeld bevond zich lange tijd in een privécollectie in het buitenland, maar is nu tot en met 28 april 2019 te zien in het Museo Nazionale del Palazzo Venezia in Rome.

foto: Museo Nazionale di Palazzo Venezia

Donatello maakte het beeld voor de Pieve di San Lorenzo, in het dorpje Borgo San Lorenzo, in de Mugello (het gebied ten noorden van Florence). Het bevindt zich daar in goed gezelschap, want hoewel je je in hartje Rome bevindt, wandel je in het museum langs schitterende werken van vijftiende-eeuwse Toscaanse kunstenaars. Je bewonder werken van onder anderen Pisanello, Benozzo Gozzoli en Mino da Fiesole, de perfecte context voor Donatello’s meesterwerk in terracotta.

Extra tip: bezoek nadat je Donatello’s San Lorenzo hebt bewonderd ook de tuin van Palazzo Venezia, een kleine oase in de drukte en chaos van Piazza Venezia, waar je geniet van palmbomen, klaterende fonteinen en kwinkelerende vogels. Dit paradijsje was tot 2016 gesloten voor publiek en is nog niet door de grote toeristenmassa ontdekt. Niet verder vertellen dus!

foto’s: Stefano Valeri

Praktische informatie
De tuin is gratis toegankelijk en geopend van 8.30 tot aan zonsondergang. Het Museo Nazionale del Palazzo Venezia is geopend van dinsdag tot en met zondag van 8.30 tot 19.30 uur (de kassa sluit een uur eerder). Een kaartje kost € 10,- (voor € 15,- koop je een combiticket voor zowel Palazzo Venezia als de Engelenburcht). De eerste zondag van de maand is de toegang gratis.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *